Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

28 Days / Weeks Later

Posted by Roy On January - 14 - 2009

Films als Dawn of the Dead, Resident Evil en Planet Terror hebben allemaal één ding gemeen: zombies! Ze komen in allerlei soorten en maten maar allemaal hebben ze honger en steeds staan er mensen op het menu. Eén van de coolste zombie-films die ik heb gezien is 28 Days Later die uit twee delen bestaat. Het tweede deel, 28 Weeks Later, heb ik gister gekeken en wow, wat onwijs cool!

alt text

‘Waar zombies gaan vloeit bloed’

28 Days Later speelt zich af in Londen waar wetenschappers bezig zijn met het ‘Rage’ virus dat van apen bloeddorstige monsters maakt en als er linkse boomknuffelaars de apen willen bevrijden gaat het mis. Er wordt iemand door een aap gebeten wordt breekt de hel los. Binnen 28 dagen (toeval of niet?) is de hele stad uitgemoord op een paar overlevenden na die moeten proberen te overleven. Uiteindelijk komen de overlevenden bij een groot landhuis waar een paar soldaten een bunker hebben gebouwd, maar ook dat loopt niet goed af helaas. Het eindigt in een ander afgelegen gebouw waar het lijkt alsof ze het allemaal overleefd hebben. De zombies liggen verhongerd en dood door het land en er vliegt een vliegtuig over die het grote ‘Hello’ in de tuin ziet. Eind goed, al goed. Toch?

28 Weeks Later begint met een rustig avondmaal in een groot huis ergens op het platteland van Engeland. Het hele huis is gebarricadeerd om de zombies buiten te houden. Plotseling klopt er een jongetje aan, als ze hem binnen laten breken enkele ogenblikken later de zombies binnen en sterft iedereen behalve de hoofdpersoon die uiteindelijk met een klein bootje ontsnapt. Er wordt nu een sprongetje gemaakt van een half jaar (28 weken om precies te zijn) en Engeland wordt langzaam weer opgebouwd. De zombies zijn dood en het Amerikaanse leger heeft een veilige zone ingesteld waar de eerste bewoners al weer terug kunnen keren. Je kunt wel raden dat het ergens gaandeweg het verhaal weer gigantisch fout gaat en er weer overal zombies gaan rondrennen door Londen.

Het toffe aan 28 Days/Weeks (en andere modernere zombie-films) is dat de zombies slimmer en sneller zijn. Niet langer zijn het slaapwandelende monsters maar ze denken zelf ook na en proberen je in de val te lokken. Combineer dat met een toffe setting als Londen, een goede spanningsopbouw en flink wat HOLY-SHIT-IK-SCHRIK-ME-DE-TYFUS-momenten en je hebt een fantastisch zombie tweeluik! Een aanrader voor iedereen! Een overzicht van (bijna) alle zombie-films kun je hier vinden. Voor mij is [.REC] de volgende zombie-film die ik ga kijken.

Oh, en wanneer zou Dead Rising 2 nou eens officieel aangekondigd worden?!

-
3 Responses so far
 1. Mark zei,

  Gijs, ik ben ook toevallig net bezig met een blog over zombies _O_

  28 days/weeks later! Geweldige films! [REC] is ook super! Maar weer heel anders, meer Cloverfield-achtig.

  En als je wilt gamen, ga dan voor de ultieme zombiegame: Left4Dead.

  Posted on January 14th, 2009 at 15:04

 2. Sjotime zei,

  Vond het eerste deel echt geweldig,… maar heb nog geen kans gehad dit deel te kijken. Ben benieuwd :)

  Posted on January 14th, 2009 at 15:38

 3. B. zei,

  Ik word werkelijk onpasselijk van dat plaatje :X :X

  Posted on January 15th, 2009 at 11:53

Add your comment

You must be logged in to post a comment.