Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

A Kingdom for Keflings Review

Posted by Roy On January - 7 - 2009
alt text

‘In de winter’

Vorige week was de launch van NXE, de New Xbox Experience ,en daarmee waren Avatars voor de Xbox 360 een feit. Om Avatars meer te laten zijn dan een verpersoonlijking van jezelf moeten er natuurlijk ook games zijn die de Avatars gebruiken. De eerste nieuwe game die dit doet is Kingdom for Keflings, een XBLA-game waarin je als Avatar-reus de bewoners van jouw dorp helpt te groeien tot een heus koninkrijk.

Je begint de game met een duidelijke tutorial die je bij de eerste stappen en keuzes helpt. Zo begin je met een dorpsplein en wat huisjes waar de Keflings wonen. De Keflings lopen vrij rond in de game, totdat jij ze oppakt en ergens aan het werk zet. Je kunt ze bijvoorbeeld hout laten hakken of stenen laten houwen. De verzamelde grondstoffen worden bij de werkplaats dan weer omgezet in componenten voor gebouwen en met deze gebouwen groeit je stad. Hoe meer gebouwen je bouwt hoe meer er beschikbaar komen. Elk gebouw heeft uiteraard een eigen functie en zorgt ervoor dat de game steeds dieper en uitgebreider wordt. Zo moet je op een gegeven moment van het gekapte hout planken maken voor luxere gebouwen.

alt text

‘In de zomer’

De game is wat opzet betreft dus een beetje vergelijkbaar met bijvoorbeeld Doshin the Giant en Black&White. Het grote verschil is echter dat je in Kingdom for Keflings geen vijanden ofzo hebt die het je moeilijk maken door aan te vallen. Ook zijn er geen natuurrampen die gebouwen verwoesten. Toch zit er genoeg uitdaging in de game, want om te blijven bouwen heb je steeds genoeg grondstoffen nodig en genoeg Keflings om de taken uit te voeren. Daarnaast wil je natuurlijk dat alles zo lean mogelijk geordend is en dat is soms best lastig. In mijn huidige dorpje moeten de schaapherders bijvoorbeeld vrij ver lopen om het wol naar de opslag te brengen…
De game zelf biedt dus misschien niet echt een directe uitdaging zoals we gewend zijn van games, maar voor je het weet ben je een X aantal uren verder zonder dat je het door hebt. Even een huisje hier om vervolgens even een gebouw daar neer te zetten. Een typisch geval van een verslavende game dus!

Kingdom for Keflings is overigens ook online in co-op te spelen, maar dat voegt niet zoveel toe. Je moet namelijk, voor een goed gestructureerde stad, iemand hebben die precies over het bouwen denkt als jij, anders vallen je plannen in het water. Het gebeurt ook veel vaker dat mensen gewoon wat gebouwen slopen in plaats van bouwen. Nee, Kingdom for Keflings is wat mij betreft gewoon een singleplayer game.

Conclusie
Kingdom for Keflings is voor mij misschien wel dé verrassing van het jaar. Toen ik mijn Avatar gemaakt had ging ik puur de trial-versie spelen om te kijken hoe cool ik was ingame en na het voltooien van de demo wilde ik meer! Met de volledige versie ben ik ook al uren bezig en het verveelt nog geen minuut. Het is echt super tof om je Keflings aan het werk te zien en uit te denken hoe je de stad in elkaar zet. Een geweldige game zonder een echte uitdaging en daardoor heerlijk om je verloren uurtjes mee vol te maken. Kingdom for Keflings scoort maar liefst vier sterren!

alt text

‘Geweldig’

A Kingdom for Keflings is één van de eerste games waarmee je jouw zelfgemaakte Xbox 360 Avatar kunt gebruiken. De game kost 800 Microsoftpunten wat overeenkomt met ongeveer tien euro en er is uiteraard ook een trial-versie van te downloaden.

-
1 Response so far
  1. Sjotime zei,

    Kingdom of Keflings spelen terwijl Banjo te downloaden is :{

    Posted on January 10th, 2009 at 09:11

Add your comment

You must be logged in to post a comment.