Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Castle Crashers Review

Posted by Roy On January - 7 - 2009

Hier is hij dan! Dit is de allereerste officiële review op Roy-O-Rama en het is van de game die ik het meest heb lopen hypen: Castle Crashers. Castle Crashers is een game die jaren terug werd aangekondigd als Ye Olde Sidescroller op de Nintendo GameCube maar uiteindelijk omgevormd werd tot een game voor Xbox Live Arcade.

alt text

Castle Crashers in actie

In Castle Crashers is het de bedoeling dat je de kwade tovenaar verslaat en zo alle vier de prinsessen veilig thuis brengt naar de koning. Tijdens je avontuur loop je van links naar rechts in elkaar steeds opvolgende levels met verschillende thema’s als lava, bos en ijs. Na elk thema volgt er een grote eindbaas die een kopje kleiner gemaakt moet worden. Niets bijzonders zul je misschien denken? Maar niets is minder waar! De kracht van Castle Crashers zit hem namelijk in de hoeveelheid fun die je met de game hebt. Een deel van die fun komt simpelweg uit het feit dat het een side-scrolling beat ‘m up is zoals we die kennen van bijvoorbeeld Double Dragon en Turtles op de oude NES en het meer recente Alien Hominid van dezelfde makers.

Een ander deel van de fun komt uit de gameplay van de game. Je begint Castle Crashers met het kiezen van je personage en je hebt de keuze uit vier ridders: blauw (met ijs-magie), groen (gif), rood (bliksem) en geel (vuur). Later kun je meer personages vrijspelen en ook kiezen uit bijvoorbeeld skeletten, dieven en barbaren, elk met een eigen speciale aanval. De besturing van de game is simpel opgezet zodat iedereen er direct mee aan de slag kan. Je kunt je vijand op verschillende manieren aanvallen. De meest simpele is om met je wapen te slaan door op X of Y te drukken. Verschillende combinaties van die knoppen leveren verschillende combo’s op die je gaandeweg het spel leert. Ook is het mogelijk om de vijand met magie te verslaan, hiervoor houdt je de rechter trigger ingedrukt om je magie op te laden en als je genoeg opgeladen bent druk je op Y. De laatste manier is om een item te gebruiken als een pijl en boog of boomerang welke je in het spel kunt vinden. Een item gebruik je door de B knop in te drukken. De game is in principe bijna geheel uit te spelen door enkel je wapen te gebruiken, maar een goede balans tussen alle drie de aanvalsvormen zorgt ervoor dat het geheel een stuk makkelijker wordt. Hier is ook waar de game dieper gaat dan hij op het eerste oog lijkt. Voor de beginner zal het lijken alsof je simpelweg zo snel mogelijk op knoppen aan het rammen bent maar de gevorderde speler zal zijn aanvallen afwisselen en veel tactischer denken.

alt text

Er vallen wat slachtoffers

Jouw gekozen personage krijgt door het verslaan van vijanden experience punten en als je er genoeg verzameld heb stijg je een level. Zodra dit gebeurt kun je jouw statistieken op vier verschillende punten aanpassing: strenght, magic, agility en defence. Je kunt zelf kiezen welke van de vier opties je verbeterd, de meesten zullen overigens gewoon in alles levelen.

Het voordeel in Castle Crashers is dat je jouw personage ten alle tijde kan gebruiken: tijdens de single player en lokale multiplayer maar ook online. Hierbij is het mogelijk om met tot vier spelers tegelijk de game te doorlopen in alle levels die de host al gehad heeft. Zo kun je altijd je persoonlijke favoriete levels nog een keer spelen (ook handig als je achievements gemist hebt). Er is echter één maar… Online werkt de game totaal niet lekker. Er zijn veel problemen met de onderlinge verbindingen tussen verschillende gamers en vaak word je zonder reden gekicked uit een game. Er is een patch beloofd, maar vooralsnog is online co-op ronduit kut.

Het laatste deel dat bijdraagt aan de fun is de presentatie. De hele game wordt gepresenteerd in een cartoon-achtige setting waarbij de graphics zo goed als volledig met de hand getekend lijken. Het gebruik van kleuren komt hiermee heel goed over en de wereld voelt echt levendig aan, net een Disney-film! De details in de game, of het nou om het onthoofden van vijanden, of de animaties van de eindbazen gaat, zijn ook allemaal erg cool. Het biedt net dat kleine beetje extra waardoor het geheel er toffer uit komt te zien. Om het geheel af te maken is ook de soundtrack van de game helemaal geweldig. De muziek speelt een belangrijke rol bij het neerzetten van de sfeer in een level en in elk level klopt deze gewoon: vrolijke deuntjes als je in een weide vol met bloemen loopt en wat donkerdere, zwaardere muziek als je in een grot vol lava loopt.

Conclusie
Castle Crashers is een erg leuke game die de klassieke gameplay van de side scrollers van weleer doet herleven, maar dan in een modern jasje. De kracht van Castle Crashers zit ‘m echter vooral in de online co-op maar helaas werkt deze op dit moment nog niet lekker. The Behemoth is op dit moment hard aan het werk om een patch uit te brengen die de problemen moet oplossen, maar tot die tijd moet de game het doen met drie sterren. Als de patch uit is, en deze alle problemen oplost mag je een ster bij de score optellen!

alt text

‘Goed’

Castle Crashers is exclusief beschikbaar op Xbox Live Arcade en kost 1200 Microsoftpunten (ongeveer 15 euro). Inmiddels is de online patch beschikbaar waardoor alle problemen verholpen zijn. De update komt echter veel en veel te laat waardoor de score niet verhoogd is.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.