Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Puzzle Arcade Review

Posted by Roy On January - 7 - 2009

Voor je zie je de eerste review van 2009 en het is natuurlijk weer een XBLA-titel. Ditmaal eentje die vorig jaar al verscheen: Puzzle Arcade. Zoals de naam en de screens je al doen vermoeden is het inderdaad een game waarin je puzzels oplost. Dat klinkt niet heel erg spannend, en eigenlijk is het dat ook niet natuurlijk.

alt text

‘Al gehoord over de bloemetjes en bijtjes?’

Puzzels zijn namelijk niet spannend, ze zijn er om rustig op te lossen, zonder dat je gehaast wordt door bijvoorbeeld een vijand of tijdslimiet. Beide zitten niet in de game, dus spannend is Puzzle Arcade niet. Wat is Puzzle Arcade dan wel? Het antwoord op die vraag is heel simpel: Puzzle Arcade is een heel uitgebreid stuk software waarin je puzzels oplost op verschillende manieren.

Je kunt puzzels in principe op twee manieren oplossen, gewoon en via de turbo mode. De gewone mode spreekt voor zich; je hebt een stapeltje puzzelstukjes en je probeert de puzzel op te lossen. In de turbo mode liggen de puzzelstukjes geordend bij elkaar en is het makkelijker te zien wat je hebt. In beide modi kun je overigens kiezen in hoeveel stukjes je de puzzel wilt verdelen. Hoe meer stukjes hoe moeilijker de puzzel natuurlijk.

alt text

‘Laraaaaa!’

Vooralsnog klinkt het allemaal wel prima op zich, als je van puzzels houdt en je hebt een 360 dan zou dit ideaal zijn. Het grote probleem in Puzzle Arcade is echter dat de besturing een beetje erg traag is. Als je bijvoorbeeld een grote puzzel hebt met veel stukjes moet je grote afstanden afleggen met de cursor die je bestuurt met de linker analoge stick. Je bent vaak al verder met het oplossen van de puzzel in je hoofd dan dat je daadwerkelijk goed hebt liggen. Hierdoor raak je een beetje gefrustreerd en verdwijnt je zin in puzzelen als sneeuw voor de zon.

Als je alle puzzels gedaan hebt dan kun je nieuwe puzzels downloaden of zelf een foto maken met de Vision Cam. Op deze manier kun je zelf oneindig veel puzzels toevoegen wat de game oneindig speelbaar maakt. De puzzels zijn overigens ook allemaal (online) met en tegen elkaar te spelen. Dit draait dan puur om het zo snel mogelijk oplossen van puzzels wat het hele relaxende gevoel van de game wegneemt. Niet echt mijn kopje thee…

Conclusie
Puzzle Arcade is enorm uitgebreid, maar het is niet echt leuk om te spelen. Niet alleen heb je eigenlijk een enorme TV nodig om een beetje overzicht te hebben, je zit ook nog eens met een trage besturing. De game is ook niet gericht op gamers die de mooiste graphics en heftigste actie zoeken maar voor dezelfde gamers die massaal een DS en/of Wii kopen. Mensen die in het foto-kanaal uren hun eigen foto’s omtoveren tot puzzels. De zogenaamde ‘casual’ gamer dus. Helaas val ik niet in die groep en kan ik niet anders dan Puzzle Arcade twee sterren geven: ik vind het gewoon niet boeiend genoeg.

alt text

‘Matig’

Puzzle Arcade is exclusief voor de Xbox 360 en te downloaden voor 800 Microsoftpunten (ongeveer 10 euro). Er is inmiddels ook al een uitbreiding te downloaden met meer puzzels voor 160 punten welke ‘sci-fi’ als thema heeft.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.