Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

The Book of Games V1

Posted by Roy On January - 12 - 2009

Een hele tijd terug heb ik voor FOK!games The Book of Games Volume 1 mogen reviewen. Met dit boek wilde gameXplore een nieuwe reeks van boeken starten die dieper ingingen op de wereld om games. Het zou, overdreven gezegd, het Encarta van de videogames kunnen worden. In februari komt het derde deel uit en vorige week heb ik Volume 2 binnen gehad, maar laten we beginnen met Volume 1.

In hoofdlijnen zijn er drie categorieën te ontdekken in het boek: games, hardware en achtergronden. Naast deze drie categorieën heb je overigens ook nog een verklarende woordenlijst (bijvoorbeeld voor iedereen die niet weet wat split-screen nou inhoudt) en een inhoudsopgave. Het boek is Amerikaans, dus als je het wilt lezen zul je Engels moeten begrijpen. Ook is enige kennis van de dollar gewenst aangezien alle prijzen in het boek in dollars zijn.

alt text

‘Een nieuw hoofdstuk’

Het hardware gedeelte omvat de meest voor de hand liggende consoles/handhelds van dit moment. Wat betreft de handhelds vinden we er informatie over de Nintendo DS (lite) en de PlayStation Portable. Qua consoles krijgen we zowel de vorige generatie (PS2, Xbox, GameCube) als de huidige/volgende generatie (PS3, Xbox 360, Wii). De informatie over de consoles wordt besproken op vier pagina’s welke globaal hetzelfde zijn ingedeeld. Van alle apparaten is er een specificatie overzicht en wordt er ingegaan op het design en de mogelijkheden van de console en/of handheld. De informatie wordt gepresenteerd in korte stukken tekst met een aantal duidelijke foto’s. Helaas is de informatie vrij beperkt, de totale tekst bij een console past in zo’n vier alinea’s. Als je dat gaat vergelijken met bijvoorbeeld een gratis online encyclopedie als Wikipedia is het vrij karig. Ook wordt er gesproken over de derde generatie consoles als het boek praat over de Xbox 360, PS3 en Wii. Dit is natuurlijk fout, want consoles zijn alweer toe aan hun zesde generatie (pre-8-bit, NES/Master System, SNES/Megadrive, PSOne/Saturn/N64, PS2/Cube/Xbox, 360/PS3/Wii).

De achtergrond artikelen in volume 1 zijn wel erg goed geschreven. Er zijn in totaal zeven artikelen: The Future of Video Games, Game Heroes, MMORPG, Making of Age of Conan, From Games to Movies, Research on Games en The Year 2006 in Games. Game Heroes (Mario, Sonic, Lara, etc) en The Year 2006 (tot 19 november, de Wii launch in Amerika) zijn vrij algemene stukken en heb je al tig keren kunnen lezen op gamesites en in gamemagazines, maar de overige vijf voegen zeker wat toe. Elk artikel heeft een eigen visie op het onderwerp en gebruikt goede argumenten daarvoor. Het kan echter wel zo zijn dat je het er niet mee eens bent, in de toekomstvisie beschrijven ze bijvoorbeeld dat in 2012 de roeiwedstrijden op de Olympische Spelen met computers gedaan worden, maar dat moet nog maar blijken…

alt text

‘Game-overzicht’

Het grootste deel van het boek bestaat uit de beschrijving van een stuk of 150 games. Al deze games zijn onderverdeeld in acht genres: action, adventure, entertainment (onder andere party-games en muziekgames), racing, RPG, simulation, sport en strategie. Bij elk nieuw genre wordt er in vier pagina’s kort uitgelegd wat het genre precies inhoudt en worden er korte voorbeelden gegeven van klassieke games van dat genre. Na de introductie is het de tijd aan de games zelf en nu blijkt dat The Book of Games de genres vrij ruim neemt. Onder het kopje “action” vallen in dit boek naast actiegames als GTA ook first person shooters (Black, Halo 2) en vechtgames (Tekken). Nu is dit op zich nog wel te overleven, maar de adventure-liefhebbers zullen schrikken als ze New Super Mario Bros. en Ice Age 2 zien staan tussen Dreamfall en Fahrenheit. Het enige genre dat geen “gekke” entries in de lijst met games heeft staan is eigenlijk het race-gedeelte. Heel gek is dat overigens niet, de enige games die misschien twijfelgeval zouden kunnen zijn in dit genre zijn Carmageddon en Destruction Derby, maar de basis is in die games ook gewoon ‘racen’.

Het lijkt er dus op dat The Book of Games wat weinig genres heeft, maar goed, ergens is het wel te begrijpen. Je moet ergens grenzen leggen want zelfs binnen bijvoorbeeld het RPG genre heb je gigantische verschillen; kijk alleen maar al naar het verschil van een Westerse (Baldur’s Gate) en Japanse RPG (Final Fantasy). De informatie wordt, net als bij bijvoorbeeld het hardware gedeelte, erg mooi gepresenteerd. Er staan veel screenshots op de pagina’s en in een tweetal kleine tabellen wordt een overzicht gegeven van de features/feiten van de game (online gamen ja/nee, releasedatum, uitgever, developer, etc).

Naast de informatieve tabellen heeft elke game ook een korte samenvatting van waar de game om draait; een stukje verhaal en de bedoeling van de game worden hier besproken. Helaas is ook hier de tekst vrij kort, in een of twee alinea’s wordt de hele game besproken. Daarnaast lijkt de tekst meer op de tekst die achterop een game-hoesje staat dan op een informatieve tekst. Verder hoef je ook niet te verwachten dat er een mening gegeven wordt over de game, het is immers een encyclopedie, en geen verzameling reviews.

The Book of Games Volume 1 is een aardig begin maar heeft nog veel werk nodig, binnenkort gaan we kijken of Volume 2 wat en welke verbeteringen heeft doorgevoerd. The Book of Games Volume 1 is voor € 12,95 te koop bij Bol.

-
5 Responses so far
 1. Mark zei,

  Ik ben zelf een groot liefhebber van gameboeken…tenminste “goede” boeken.

  Ik kan je zelf de volgende aanraden:
  [*] Half-Life 2: Raising the Bar
  [*] Rogue Leaders: The Story of Lucasarts
  [*] Arcade Mania: The Turbo-charged world of Japan’s Game Centres
  [*] Masters of Doom
  [*] The Ultimate History of Video Games: From Pong to Pokemon–The Story Behind the Craze That Touched Our Lives and Changed the World

  Allemaal te bestellen bij Amazon.com
  :)

  Posted on January 12th, 2009 at 20:02

 2. Roy zei,

  The Ultimate History heb ik ook naast me liggen. Die komt ook nog aan bod hier, ooit :P

  Verder ben ik niet zo geinteresseerd in boeken over games die me niet interesseren, Half Life, kom nou :D

  Dat Arcade Mania lijkt me dan wel weer okay.

  Posted on January 12th, 2009 at 20:37

 3. Mark zei,

  Pleeg je nou plagiaat op jezelf Roy? :P

  Posted on January 15th, 2009 at 14:26

 4. Sjotime zei,

  Originally Posted By MarkPleeg je nou plagiaat op jezelf Roy? :P

  PROEEEEEST :D :D

  Posted on January 16th, 2009 at 09:25

 5. The Book of Games V2 | Roy-O-Rama zei,

  […] Volume 1 komt natuurlijk Volume 2, dat snapt een klein kind van twee zelfs. Tijd dus om The Book of Games V2 […]

  Posted on July 20th, 2012 at 12:20

Add your comment

You must be logged in to post a comment.