Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

The Maw Review

Posted by Roy On January - 26 - 2009

De korte omschrijving op de index voldoet eigenlijk al als je The Maw wilt omschrijven: voer het beestje en zorg dat hij groeit. Het is echter geen Nintendogs of iets dergelijks, de game lijkt meer op een combinatie tussen Feeding Frenzy en Super Mario.

The Maw

‘WRAAARGH!’

The Maw begint als jij, een blauwe alien genaamd Frank, gevangen genomen wordt door een vijandig ras. Het vliegschip waarin je gevangen zit crasht echter en je kunt ontsnappen. Na de crash kom je één van de andere gevangenen tegen: Maw en dankzij een armband die jij vindt kun je hem onder controle houden en volgt hij je. Na een tijdje blijkt dat Maw een enorme trek heeft en alle wezens die je onderweg tegenkomt worden door hem opgegeten. De gameplay is het beste te omschrijven met een voorbeeld uit een van de eerste levels:

Op een gegeven moment komen Frank en Maw op een open veld waar één uitgang is, als je echter in de buurt komt bij die uitgang zie je dat er drie grote vleesetende planten staan waar je niet langs kunt en Maw schreeuwt het uit van angst (zie de eerste screenshot). Daar moet je dus iets op verzinnen… Je loopt wat rond door het level, je kunt Maw ondertussen vrij laten rondlopen en roepen als je hem nodig hebt. De gedeeltes dat jij alleen loopt lijken op een simpele platformgame waarbij je over verschillende gaten moet springen. Eenmaal het level verkend te hebben zie je een aantal beesten lopen die vuur kunnen spuwen. *pling* idee! Je roept Maw en laat hem zo’n beest opeten, maar wat blijkt? Maw houdt niet van heet eten en spuwt het dus meteen weer uit. Dan bedenk je dat het misschien helpt als je de vuurmonsters eerst in het water gooit zodat ze geblust worden. Als je Maw het beest nu laat opeten slikt hij het wel door en kijk, Maw verandert en kan vanaf nu ook vuur spuwen. De vleesetende planten zijn geen probleem meer en je kunt verder naar het volgende gebied. Door het hele spel heen zijn vergelijkbare situaties te vinden en Maw kan verschillende vaardigheden leren door verschillende beesten op te eten. In de laatste levels moeten deze ook vaak gecombineerd worden, eerst met vuur wat bomen weg branden, dan ergens over heen vliegen om vervolgens een grote wrakstuk omver te beuken. Het toffe is ook dat Maw steeds groter wordt en op een gegeven moment bijna schermvullend is in zijn eentje.

The Maw

‘HIER blijven!’

De bovenstaande situatie schets doet je misschien vermoeden dat The Maw een ietwat gewelddadige game is, maar niets is minder waar. De schattigheid druipt van het scherm en dat komt onder andere door het kleurgebruik (veel lichte kleuren), de animaties van de personages (als je Maw voert lijkt het net een kwispelende hond) en de geluiden die Maw maakt. Bovendien raak je niet gewond als er op je geschoten wordt en kun je ook niet dood. De uitdaging in de game zit ‘m dan ook in het oplossen van de puzzels en het zoeken van alle monsters; per level zit er bijvoorbeeld een ‘Snuffle’ verstopt ergens en dit is het favoriete voedsel van Maw. Naast de achievement die je hier voor krijgt is ook de tevreden grijns op het gezicht van Maw de moeite waard om de Snuffles te zoeken.

Over het algemeen genomen is The Maw dus een leuke game, maar er zitten ook wel een aantal kleine puntjes in die verbeterd zouden kunnen worden. Allereerst loopt Frank bijzonder langzaam, het lijkt soms wel uren te duren voordat je een level hebt doorlopen en dit is vooral vervelend als je van een klif af glijdt en je het hele stuk opnieuw moet lopen. Dit brengt ons meteen bij het tweede puntje van kritiek, het is soms niet helemaal duidelijk waar je wel en waar je niet kunt lopen op een berg. Regelmatig had ik momenten dat ik ergens liep en pardoes naar beneden gleed om het hele stuk weer opnieuw te mogen beklimmen. Best frustrerend soms!

Conclusie
The Maw is weer eens een originele XBLA-game die ook nog eens erg leuk is om te spelen. Maw en Frank zijn een tof duo en, ondanks dat ze geen woord spreken, een echt karakter krijgen in de game. De gameplay is op wat kleine foutjes na prima en er zit genoeg variatie in de game om je de vier á vijf uur dat je er mee bezig bent te entertainen. Een ideale game voor de wat jongere gamer ook!

alt text

‘Geweldig’

The Maw is de eerste eigen game van Twisted Pixel en dus een prima start voor deze kleine developer die eerder meehielp met bijvoorbeeld NBA Ballers en Blitz II. The Maw kost 800 Microsoftpunten wat overeenkomt met ongeveer tien euro en er is uiteraard ook een trial-versie van te downloaden.

-
2 Responses so far
 1. Maarten zei,

  Had dit ook niet iets te maken met Pixar??

  Posted on January 27th, 2009 at 16:48

 2. Ingrid zei,

  Kleurtjes

  O+

  Ziet er wel leuk uit hoor, ff de trail uitproberen.

  Posted on January 27th, 2009 at 20:34

Add your comment

You must be logged in to post a comment.