Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Happy Birthday PS2!

Posted by Roy On March - 4 - 2009

Waar moet je beginnen als je een terugblik maakt over de PlayStation 2? Bij de SEGA flop genaamd Dreamcast? Bij de huidige PlayStation 3 die het veel moeilijker heeft dan de PS2? Of begin ik bij waar het voor mij begon: Final Fantasy X. Het antwoord ligt uiteraard voor de hand; ik begin bij mijn eigen PS2 begin.

Een aantal jaar geleden, volgens mij was het 2003, had ik een Nintendo GameCube. De laatste thuisconsole van het toffe Nintendo. Ik vermaakte me prima met games als Luigi’s Mansion, Waverace, Zelda: Windwaker, Mario Sunshine, etc. Toch miste er iets. Ik ben namelijk een groot fan van Final Fantasy games, maar sinds Square naar Sony ging had ik een probleem. VII en VIII verschenen gelukkig nog op de PC, maar IX en ook X moest ik aan me voorbij laten gaan. Lang ging dit goed, tot ik er op een gegeven moment wéér aan herinnerd werd en ik besloot om een tweedehands PS2 te gaan kopen. Samen met Maarten stapte ik in de trein naar Den Haag Moerwijk de PS2 op te halen. Naast de console zat er ook een game bij: Grand Theft Auto III welke ik even heb gespeeld maar daarna weg deed omdat ik steeds verdwaalde (GPS bestond toen nog niet in games). Het ging ook uiteindelijk maar om één reeks: Final Fantasy en dus begon ik met Final Fantasy IX dat in korte tijd uitgroeide tot één van mijn favoriete FF games, vooral omdat de personages zo onwijs sterk zijn en ze fantastische karakters hebben meegekregen van de makers.

FFX

Tidus en Yuna, hoofdrolspelers in Final Fantasy X

Na IX was het tijd voor X en dat was meteen de eerste Final Fantasy die ook voor de, toen nog, ‘next-gen’ was ontwikkeld. Geleverd op DVD had Final Fantasy X voice acting, nog meer een mooiere tussenfilmpjes en een onwijs droevig, maar mooi, verhaal… Aangezien XI een MMORPG werd en XII nog even op zich liet wachten ging ik verder kijken wat de PS2 te bieden had, het was vast niet voor niets de meest populaire console. In een paar jaar tijd speelde ik Ratchet & Clank, Tekken, Dragon Quest VIII, Eyetoy en Singstar en uiteraard God of War. Langzaam begon de PlayStation 2 mijn meest gebruikte console te worden, ware het niet dat ik niet zonder Donkey Konga en Mario Party kon en de GameCube uiteindelijk toch de favoriete console van die generatie is gebleven.

Hoewel de PS2 voor mij dus een goede tweede is geworden was het wereldwijd de onbetwiste nummer één met meer verkopen dan de Cube en Xbox en Dreamcast samen. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds PlayStation 2 consoles verkocht en er verschijnen ook nog steeds topgames voor (Persona 4 bijvoorbeeld). Het is niet in woorden te beschrijven hoe belangrijk de PlayStation 2 is geweest want hoewel de Wii nu het gesprek van de dag is, begon de PS2 met het veroveren van een vaste plek in de huiskamer van vele gezinnen dankzij de Eyetoy, Singstar en de DVD functies. Het is logisch dus dat Sony voor de PS3 gebruik maakt van Blu Ray aangezien ze hopen dat de PS3 de BR-verkopen net zo kan helpen als de PS2 dat deed met de DVD. De PS3 heeft het echter moeilijker vanwege een hoge prijs, stevige concurrentie en een chronisch gebrek aan een echte must-have. Maar over de PS3 later meer. Nu is het tijd om de PS2 te vereren. Lang leve de PlayStation 2! _O_

-
3 Responses so far
 1. Sean (Kuron) zei,

  Wat mij het meest stoort aan de PS3 is het gebrek aan backwards-compatibility…nu heb ik een aantal maanden geleden een PS2 aangeschaft in plaats van een PS3 omdat ik die oude games ook wilde kunnen spelen…binnenkort ga ik me misschien toch wagen aan een PS3…

  Maar damn, wat heeft de PS2 een berg goeie games!

  Posted on March 10th, 2009 at 18:07

 2. L'enfant Terrible zei,

  Geplaatst door: Sean (Kuron)Wat mij het meest stoort aan de PS3 is het gebrek aan backwards-compatibility…nu heb ik een aantal maanden geleden een PS2 aangeschaft in plaats van een PS3 omdat ik die oude games ook wilde kunnen spelen…binnenkort ga ik me misschien toch wagen aan een PS3…

  Maar damn, wat heeft de PS2 een berg goeie games!

  Hier werkt BC anders prima. FFXII, SotC, KH, etc. etc. :)

  Posted on March 11th, 2009 at 00:30

 3. Sean (Kuron) zei,

  Geplaatst door: L’enfant Terrible

  Hier werkt BC anders prima. FFXII, SotC, KH, etc. etc. :)

  Ja enkele van de eerdere modellen hadden wel BC, maar die zijn niet meer te krijgen in de winkels…nu is het alleen nog maar compatible met de PSOne

  Posted on March 12th, 2009 at 16:49

Add your comment

You must be logged in to post a comment.