Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Peggle Review

Posted by Roy On March - 25 - 2009
Peggle

‘Peggle, een game met ballen’

Peggle is al een tijdje populair onder de PC-gamers en sinds kort kunnen ook console- en handheldgamers met deze game aan de slag. De bedoeling van de game is vrij simpel: je schiet van bovenaf een balletje in een level en daarmee probeer je alle andere balletjes, maar met name de oranje, weg te spelen. Om het interessant te maken heb je een gelimiteerd aantal ballen, verschillende power-ups en verschillende level lay-outs.

En dat was het, meer is Peggle in principe niet. Het klinkt misschien een beetje simpel en suf, maar dat is het zeker niet. Er is iets in Peggle dat onwijs verslavend werkt en je uren lang geboeid naar je TV kan laten staren, denkend over de richting waarin je het volgende balletje schiet. De game kent een aantal verschillende manieren om te spelen. Allereerst is er de gewone single player waarbij je verschillende werelden en levels moet uitspelen. Elke wereld heeft een apart karakter als balletjesschieter, inclusief specifieke speciale kracht. Deze krachten variëren van ‘multiball’ tot ‘vuurbal’ met welke je allerlei speciale trucjes kunt uithalen. Als je de hele singleplayer hebt doorgespeeld ben je Peggle Master en kun je verder gaan met de single player challenges of online je kunsten vertonen tegen andere spelers. De challenges beginnen vrij simpel met 35 in plaats van 25 oranje balletjes, maar gaan verder naar bepaalde, belachelijk hoge scores die je alleen met mazzel lijkt te kunnen halen.

Online kun je kiezen uit twee verschillende opties: Peg Party of Duel. In Peg Party speel je met twee tot vier spelers tegen elkaar, ieder in zijn of haar aparte level. Het doel is hierbij uiteraard een zo hoog mogelijke score zien te halen zodat je er met de overwinning van door gaat. In Duel is het doel hetzelfde, maar speel je maar met twee personen. Bovendien zit je met je tegenstander in hetzelfde level wat enig tactisch inzicht vereist, want zodra je de laatste oranje bal wegschiet kom je in Fever Mode die een flink aantal bonuspunten kan opleveren. Als jij dus 20 van de 25 oranje ballen weg schiet kan het alsnog gebeuren dat je verliest omdat de tegenstander in Fever Mode de lucky 100.000 punten binnen weet te slepen. Dit maakt Duel tot een erg leuke variant op Peggle!

Het filmpje wat je hier onder kunt bekijken laat een stukje uit Peg Party zien en geeft meteen een goed beeld van de gewone gameplay van Peggle. Schiet het balletje, aanschouw hoe hij overal tegenaan ketst en met dat ketsen de andere balletjes wegwerkt. In dit level zitten vier draaiende molens als moeilijkheid; andere levels hebben weer andere obstakels of bewegende ballen om het moeilijk te maken.

Conclusie
Peggle is een enorm verslavend spelletje dat je blijft spelen. Ik weet niet precies wát het is, maar de aantrekkingskracht van de game is onwijs groot, zowel online als offline. Steeds weer probeer je jouw score te verbeteren en steeds weer blijf je uitproberen of een schot nou iets beter gaat als je wat meer naar links richt… Het is verbazingwekkend om te zien dat iets dat zo simpel van opzet is zo kan blijven boeien. Een echte aanrader voor iedereen die XBLA gebruikt om tussen de grote games door even lekker iets simpels te spelen.

alt text

‘Geweldig’

Peggle is de nieuwste Xbox Live Arcade game van Popcap welke ons eerder al Bejeweled en Feeding Frenzy gaven. De koning van de casual games houdt zijn naam hoog met Peggle welke voor 800 Microsoft punten te downloaden is van de Xbox Live Marketplace

-
1 Response so far
  1. De niet-GOTY awards | Roy-O-Rama zei,

    […] downloaden. In 2009 heb ik wel weer een aantal toffe XBLA/PSN games gespeeld, denk bijvoorbeeld aan Peggle en The Maw, maar de absolute topper van 2009 was wat mij betreft toch echt ‘Splosion Man. […]

    Posted on April 23rd, 2013 at 02:19

Add your comment

You must be logged in to post a comment.