Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

R-Type Dimensions Review

Posted by Roy On March - 3 - 2009

R-Type Dimensions is een remake van de eerste twee R-Type games die jaaaaaren geleden al verschenen op verschillende consoles. De games zijn nu door Tozai en Southend in een nieuw jasje gestoken voor een release op Xbox Live Arcade.

Het eerste dat opvalt is dat de graphics een flinke update hebben gekregen; R-Type ziet er nu uit zoals je mag verwachten van een side-scrolling shoot ‘m up in 2009. De stijl is enigszins comic te noemen, iets dat de game goed staat. Ook qua geluid heeft de game genoeg aandacht gekregen, digitaal surround is lekker aanwezig en vooral de explosies klinken goed. Overigens kun je beide games ook in hun oude klassieke 8-bit uitvoering spelen, ik verwacht echter niet dat veel mensen dit zullen doen; het ziet er toch best gedateerd uit en de nieuwe graphics zijn veel beter. Tijdens het spelen is met één druk op de knop te schakelen tussen de verschillende grafische versies en kun je mooi zien hoe groot het verschil tussen nu en tig jaar geleden is.

R-Type

‘Close up van de actie’

Het belangrijkste van een game is echter de gameplay en je kunt vooraf al wel bedenken dat het bij R-Type goed zit; de game krijgt niet voor niets een uitgebreide remake natuurlijk. De opzet van de game is rete simpel: je vliegt in een spaceship van links naar rechts en onderweg schiet je alle vijanden neer zonder dat je zelf geraakt wordt. Onderweg krijg je verschillende upgrades zodat je aanval en/of verdediging beter worden. Het opvallende is dat deze opzet, ondanks dat hij al zo oud is, nog steeds leuk is om te spelen. Het ‘even snel een potje spelen’ eindigt al snel in een paar uur spelen; zo verslavend is R-Type Dimensions. In totaal zijn er 14 levels vol actie en aangezien R-Type niet de makkelijkste game is die je zult spelen kun je er vanuit gaan dat je dagen, zo niet weken, bezig bent om goed genoeg te worden om de game uit te spelen in de Classic Mode. Hierin krijg je drie levens en moet je vooraan in een level beginnen als je dood gaat. Ik denk dat er maar weinig gamers zijn die dit zal lukken, R-Type is écht hardcore in de classic mode en soms frustrerend moeilijk. Gelukkig zit er in Dimensions een nieuwe optie: Infinite Mode waarin je een onbeperkt aantal levens krijgt en verder gaat waar je dood gaat. Op deze manier speel je de game in een paar uur uit, maar eigenlijk is het een veredelde trainingmode om te leren hoe de game werkt. Naast de Infinite Mode kun je ook met een vriend of vriendin in co-op proberen de game uit te spelen. Met z’n tweeën ben je vrijwel altijd beter dan in je eentje en maak je ook meer kans om de game in de Classic Mode uit te spelen.

Er is overigens ook een verhaal in R-Type: je moet de mensheid verlossen van een kwaadaardig buitenaards ras, Bydo, waarvan uiteindelijk blijkt dat het niet helemaal buitenaards is… Ofzo. Het komt er echt gewoon neer op dat je alles moet neerschieten wat je tegenkomt, who cares wat het verhaal is in een dergelijke game? het draait allemaal om behendigheid en actie en je weet dat je uiteindelijk toch wel de vijand verslagen hebt en in het vervolg het toch niet zo blijkt te zijn.

R-Type

‘Hij is groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk!’

Conclusie
R-Type Dimensions verdient vier sterren, de game is een tijdloze klassieker en een must-have voor fans van het genre. Er is echter wel één maar: R-Type is veel en veel te moeilijk en frustrerend voor de gewone gamer en heeft daardoor maar een beperkt publiek. Heb je echter doorzettingsvermogen, of maakt het je niet uit dat je 15 levens moet gebruiken om een level dat 10 minuten duurt te behalen, dan zit je met R-Type wel goed. Het is en blijft lekker old skool gamen in een modern jasje!

alt text

‘Geweldig’

R-Type Dimensions is een release waarin de eerste twee R-Type games in een nieuw jasje gestoken zijn zodat ze helemaal klaar zijn voor 2009. R-Type Dimensions kost 1200 Microsoftpunten wat ongeveer overeen komt met 15 euro

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.