Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Tomb Raider Anniversary

Posted by Roy On March - 1 - 2009

In mijn blog over Street Fighter IV noem ik al even snel Lara’s verjaardagsgame, maar de game is zo tof dat hij een eigen blog verdient!

Tomb Raider Anniversary is een soort remake van het aller eerste deel van de Tomb Raider-serie uit 1996, maar dan met een moderne grafische engine en gameplay-elementen uit Tomb Raider Legend, het deel dat hier voor verscheen. Dit betekent dat je ouderwets in ondergrondse grotten en tempels puzzels moet oplossen terwijl je regelmatig beren, tijgers, wolven, ratten en zelfs dinosaurussen mag neerschieten met je geweren. In TRA ben je op zoek naar drie delen van een eeuwenoud ‘ding’ en natuurlijk liggen die drie stukken verspreid over de hele wereld. Je begint in Peru, daarna ga je naar Griekenland en het laatste stuk ligt in Egypte. Het vierde level is weer heel anders, maar dat moet je zelf maar gaan bekijken.

Elk level heeft zijn specifieke setting: Inca, Griekse mythologie en de Egypte mythologie en alle bekende namen komen uiteraard voorbij. Zo is er in Griekenland een grote kamer met vallende zwaarden (Damocles) en heb je in Egypte twee grote Ankh sleutels nodig om een Sphinx binnen te gaan. De levels zijn allemaal groots opgezet en geven vaak een authentiek gevoel; de makers hebben goed naar Discovery Channel gekeken! Qua opbouw zijn de levels vaak hetzelfde: er is één grote kamer met de hoofdpuzzel. Deze hoofdpuzzel is onder verdeeld in kleinere puzzels die eerst opgelost moeten worden. Meestal komt het neer op het overhalen van schakelaars of het zoeken naar sleutels/items om een deur open te maken waarna je weer verder kunt. Het puzzelgedeelte houdt overigens in dat je moet uitzoeken hoe je bij de betreffende schakelaar komt: je kan er nooit direct heen en in negen van de tien gevallen moet je de hele kamer doorklimmen en springen via richels, vlaggenstokken en ringen. Timing is hier van levensbelang omdat je anders meters naar beneden stort en Lara daar niet op gebouwd is.

TR:A

Lara Croft en de Hangende Brug

Qua muziek heeft Tomb Raider Anniversary niet zo heel veel te bieden, je hoort vrijwel altijd enkel simpele omgevingsgeluiden en wat geluidseffecten van een lopende en springende Lara. Als er echter wél muziek komt is het bombastisch en adrenaline opwekkend en dat betekent dat je aangevallen wordt door vijanden! Aangezien de muziek zo overdonderend overkomt en de vijanden echt recht naar je keel willen springen krijg je al snel een paniekaanval. Gelukkig is er de optie om adrenaline shots uit te voeren door op het juiste moment de B knop in te drukken. Hiermee knal je de vijanden met één schot naar het hiernamaals. Als de vijanden dood zijn keert de rust weer terug en kun je verder met je avontuur.

Het toffe aan Anniversary is verder dat ik ‘m vrijwel helemaal zonder guide speel en alles zelf probeer uit te zoeken. Ik heb helaas één keer een guide moeten lezen voor het level in Egypte, daar miste ik de sleutel van Annubis en ik had géén idee waar die was. Bovendien speel ik de game zonder dood te gaan zodat ik zoveel mogelijk achievements scoor. Nu is het Tomb Raider, en ben ik degene die speelt dus af en toe spring ik spontaan de afgrond in, maar een snelle reload lost dat probleem op en dan kan ik verder zonder dat er iets aan de hand is. Tomb Raider Anniversary is een heerlijke game en iedereen die van een beetje klimmen, schieten, puzzelen en buiten lopen houdt moet ‘m eens een kans geven! Als Tomb Raider Underworld over een half jaar een euro of 15 kost ga ik die ook wel kopen denk ik.

-
1 Response so far
  1. L'enfant Terrible zei,

    Het beste deel op de 360,… en hij stamt nog uit de PSX tijd ook. Underworld wil ik ook gaan gamen overigens!

    Posted on March 1st, 2009 at 13:27

Add your comment

You must be logged in to post a comment.