Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Tijdslimieten

Posted by Roy On April - 3 - 2009

We leven in een gehaaste wereld, je moet op tijd zijn voor je werk, doktersafspraken, openingstijden en er zijn deadlines voor projecten en verslagen. Daarom is het fijn om af en toe lekker te ontspannen met een film of een toffe game. Helaas zijn er een flink aantal games waarin OOK een tijdsdruk zit, en dit irriteert me mateloos. Ik wil helemaal niet opgejaagd worden door een tijdsdruk als ik aan het gamen ben, ik game voor de ontspanning.

Mario

‘Super Mario, met rechts de klok’

Een voorbeeld dat iedereen wel kent is Super Mario Bros. voor de hele oude Nintendo. Hierbij liep er rechts bovenin beeld een teller mee die je 300 seconden gaf om een level uit te spelen. Meestal ruim genoeg, behalve in de kastelen waar er geheime deuren zitten enzo. Enorm frustrerend als je af gaat omdat de tijd op is! Een ander simpel voorbeeld zijn arcade-racegames. Hier is het niet alleen de bedoeling dat je als eerste eindigt en een zo snel mogelijke tijd neer zet, nee, je moet ook nog een checkpoints halen binnen de gegeven tijd, anders ben je ook af en staat je auto ineens midden op het circuit stil. Welke idioot dit verzonnen heeft weet ik niet, maar hij verdient een nekschot.

Tijdsdruk in games is overigens niet altijd zo duidelijk aanwezig. Sommige developers proberen het wat minder duidelijk in de game te verwerken zoals bijvoorbeeld in Tomb Raider. In bijna het hele spel heb je alle tijd van de wereld om een puzzel op te lossen of een level te halen, behalve zo aan het einde van het spel. Vanaf dan gaan de deuren niet meer voor goed open na het overhalen van een schakelaar, maar zakken ze langzaam weer dicht. Je zou kunnen zeggen dat het daardoor extra spannend wordt, maar nee, het is alleen maar frustrerend als je bij de deur komt en hij weer dicht zit. Stukken opnieuw spelen is namelijk het stomste dat er is!

Dead Space

‘Ook in Dead Space zit tijdsdruk’

Een ander, meer recent voorbeeld, is Dead Space. Deze geniale horror-survival heeft ook een aantal frustrerende delen waarin je niet moet treuzelen. Sommige delen van het spel speel je namelijk aan de buitenkant van het ruimteschip en daar is geen zuurstof. Gelukkig heb je een voorraad zuurstof in je ruimtepak, maar dit raakt op een gegeven moment op. Als je niet snel genoeg weer binnen bent ga je dus dood, en dat is vervelend. Natuurlijk is ook hier weer een argument voor deze tijdsdruk aangezien het ‘realistisch’ is dat je een beperkte zuurstof voorraad hebt. Het is echter compleet belachelijk hoe karig deze voorraad is en realisme in een dergelijke game gaat ook nergens over omdat je op aliens schiet, aan de buitenkant van een ruimteschip LOOPT en je belangrijkste wapen een of andere plasma-gun is. Realisme is dus ver te zoeken en geen excuus om kunstmatige tijdsdruk te implementeren door je zuurstof voorraad te beperken. Dead Space heeft zulke trucjes ook helemaal niet nodig omdat de spanning van de game komt van de ijzersterke opbouw en het verhaal (dat was ook één van de redenen dat ik de game op easy speelde; je hebt dan genoeg ammo en health en je hoeft je dan ook niet druk te maken om dat soort zaken. De monsters waren al eng genoeg!)

Overigens is een tijdslimiet niet ALTIJD slecht, als het maar ergens op slaat. In een vechtgame is een klok handig als je twee onwijs verdedigende personen hebt die niet veel aanvallen. Zonder die tijdslimiet zouden zulke potjes een eeuwigheid duren. Ook in online games waarbij je om de beurt een zet moet doen, zoals bijvoorbeeld Catan of Carcassonne is het logisch dat er een limiet aan de tijd zit omdat mensen anders te lang nadenken over hun zetten. Maar goed, dit zijn dus niet gameplay-verneukende tijdslimieten, maar ze zijn gewoon nodig. Deze mogen dus blijven, de rest mag zo snel mogelijk verbannen worden uit games.

-
2 Responses so far
 1. Tim (wc-eend) zei,

  Heb je dead rising gespeeld?

  Die game is een en al tijdslimiet..

  Alhoewel je dat ook kan negeren..

  Posted on April 6th, 2009 at 07:20

 2. Roy zei,

  Ik heb DR één keer zonder gedaan en gewoon drie dagen lopen hakken en de tweede keer (met guide) wel met alle events gespeeld.

  Misschien dat ik ‘m binnenkort nog eens ga spelen voor het echte einde. Ik heb nu ook een TV waarbij ik de tekst kan lezen :D

  Posted on April 6th, 2009 at 07:58

Add your comment

You must be logged in to post a comment.