Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

20.000 !

Posted by Roy On May - 26 - 2009
Gamertag

‘Mijn Xbox 360 profiel’

Ik ben zojuist door de 20.000 puntengrens gegaan met mijn Xbox 360 gamerscore. Na bijna drie jaar gamen op de 360 een ‘mijlpaal’. Maar wat is deze gamerscore nou eigenlijk en hoe wordt deze opgebouwd?

Als je een game speelt en je haalt bijvoorbeeld het eerste level kun je daar een achievement voor krijgen. Ook kan het zijn dat je een achievement krijgt voor het neerschieten van 250 terroristen met enkel een pistool. Elke achievement is een aparte prestatie waarvan de makers van de game denken dat je daar extra punten voor verdient. Over het algemeen geldt dat een moeilijkere achievement meer punten waard is dan een makkelijke. Per game zijn er standaard 1000 punten te verdienen (XBLA-games 200) en in sommige games gaat dat makkelijker dan in andere uiteraard.

Ik heb op dit moment volgens mijn statistieken precies 100 games op mijn Xbox opgestart die een totale waarde van 68.045 gamerpoints representeren. Als je dan bedenkt dat ik nu 20.011 punten haal ik zo’n 30% van de achievements per spel, best redelijk als je bedenkt dat ik sommige games na een half uurtje spelen al zat ben. Maar goed, als ik de 30% kan volhouden (het wordt zelfs gemiddeld steeds hoger omdat ik games meer en meer helemaal uitspeel) ben ik tevreden en heb ik het idee dat de games hun geld waard zijn.

De achievement waarmee ik door de 20.000 punten ging was er eentje van Crackdown: Global Impact (Kill 15 gang members using the Observatory Globe) ter waarde van 15 punten. Mijn alle eerste achievement was er een van Kameo: Found Pummel Weed (Kameo can transform into one Elemental Warrior) ter waarde van 20 punten. Deze was nog van voor de officiële launch in december 2005 toen ik de review voor FOK! mocht doen. In al die jaren dat ik nu achievements verzamel heb ik een aantal erg leuke langs zien komen. Denk bijvoorbeeld aan Prince of Persia waar je een achievement (Prins of the World) krijgt als je helemaal voorop een schip gaat staan, of The Simpsons waar je een achievement krijgt voor het simpelweg opstarten van de game (Press Start). Ook zijn er achievements die je écht moet verdienen zoals de achievement die je in Rainbow Six Vegas 2 krijgt voor het behalen van de Elite rank, de hoogste rank in de game. Hoe het ook zij, een achievement halen geeft net even die extra kick bij het behalen van een prestatie. Bovendien ga je sommige games ook meer waarderen omdat je opties gaat spelen die je normaal gesproken niet zou spelen. Een erg slim concept van Microsoft en één van dé redenen om multiplatformgames gewoon op de 360 te blijven spelen, naast de betere controller, het betere online-gedeelte en het betere friends-systeem.

Overigens heeft de PlayStation 3 een vergelijkbaar systeem: Trophies. Deze werken echter niet met punten, maar met categorien (brons, zilver, goud en platina). Hoe moeilijker de trophy hoe hoger de kleur. Een platina trophy krijg je als je alle andere trophies in een game hebt gehaald, de 1000/1000 gamerscore dus. Hoewel ik op dit moment nog geen eigen PS3 heb, heb ik toch al vijf (!) trophies, allemaal dankzij een avondje Buzz bij Jeroen.
Binnenkort Trophies?

-
1 Response so far
  1. B. zei,

    Ik ben met de auto door de 30.000 Km heen gebroken.. whoehoehoe *O*

    Posted on June 4th, 2009 at 13:49

Add your comment

You must be logged in to post a comment.