Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

[E3 2009] Voorbeschouwing

Posted by Roy On May - 31 - 2009

Vroeger was de E3 de grootste beurs voor elektronisch entertainment ter wereld. Totdat de organisatie op een gegeven moment besloot dat de E3 té groot was. Het concept werd helemaal omgegooid en alles werd kleinschaliger. Dit heeft de E3 geen goed gedaan en de Tokyo Game Show en de Games Convention namen het toen een beetje over. Dit jaar is de E3 echter ‘terug’ als we de plannen mogen geloven. Terug naar hoe de E3 hoort te zijn, groots en luid.

Er zijn een aantal dingen waarvan we nu al weten dat ze op de E3 zullen verschijnen omdat bijna alle developers wel een mooi lijstje hebben gemaakt met daarop de games die ze gaan laten zien. Zo weten we dat Square-Enix Final Fantasy XIII gaat laten zien en heeft Activision weer veel muziekgames (Guitar Hero en DJ Hero bijvoorbeeld). Dit maakt de E3 nog niet zo heel spannend omdat voor de E3 vaak al veel beelden zijn getoond, al dan niet ‘gelekt’. De E3 is vooral leuk omdat de developers niet alles van te voren aankondigen, Capcom heeft waarschijnlijk twee games die nog niet bekend zijn om te laten zien. Van bedrijven als Microsoft en Sony weten we zelfs helemaal bijna niets. De grote consolebouwers gebruiken namelijk speciale persconferenties om te laten zien wat ze allemaal voor ons in petto hebben.

Deze persconferenties zijn op veel grote sites live te zien (IGN, Gametrailers, Gamespot, etc) en het schema is als volgt:

Microsoft – Maandag 1 juni – 19:30u
Nintendo – Dinsdag 2 juni – 18:00u
Sony – Dinsdag 2 juni – 20:00u

Reggie E3

‘Reggie (Nintendo) tijdens de Wii presentatie’

In het eerste deel van zulke persconferenties gaan er eerst een hoop cijfers getoond worden met hoe goed hun console wel niet verkoopt.
Nintendo heeft het daarbij het makkelijkst omdat zowel de DS als de Wii niet te verslaan zijn. Microsoft gooit het vooral op de softwareverkopen omdat de 360 het grootste gemiddelde aantal games-per-console heeft. Sony gaat gebruik maken van de term ‘PlayStation-familie’ en gebruikt gewoon de verkopen van PSone en PS2 erbij zodat het aantal opgekrikt wordt.
Van Sony wordt daarom ook vooral verwacht dat ze een prijsverlaging voor de PS3 gaan aankondigen (dit is de reden dat ik vrijdag geen PS3 met inFamous heb gekocht) en er zijn zelfs heel sterke geruchten over een nieuw model PS3. Wat Microsoft gaat laten zien is nog maar de vraag, ik hoop vooral op Crackdown 2, Rainbow Six New York en een toffe platform-adventure van Rare (iets in de trend van Kameo bijvoorbeeld). Wat Nintendo doet maakt me nog niet zo heel veel uit aangezien ik geen Wii heb en ik Nintendo nog geen New Super Mario 2 zie maken aangezien het eerste deel nog overal in de top 20 verkopen staat. Ik denk overigens wel dat ze meer voor de ‘echte’ gamer gaan laten zien na de blamage van vorig jaar met de focus op vooral Wii Fit en Animal Crossing.

Wat er ook getoond gaat worden, de E3 is altijd leuk om te volgen. Het moddergooien tussen de consolebouwers (wij zijn beter, lekker puh), de fanboys op internetfora maar bovenal alle games zorgen ervoor dat je als gamer drie leuke dagen hebt. Ik zal van elke persconferentie een mooi overzicht maken met wat ik gaaf vond en wat niet zodat jullie lezers een mooi overzicht hebben.

Als afsluiter een ‘klein’ lijstje met games waarvan ik iets wil zien op de E3:

Xbox 360: Rainbow Six New York, Crackdown 2, Killer Instinct 3, Kameo 2, Dead Rising 2, Prince of Persia 2, Beyond Good & Evil 2
PS3: God of War 3, Final Fantasy (versus) XIII, Trico, FFVII: Remake
PSP: Zooi van Square-Enix
DS: New Mario 2, zooi van Square-Enix, Professor Layton 2

Voor iedereen die in waarzeggen gelooft is er overigens nog een leuk artikel op Destructoid.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.