Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

The Zombie Survival Guide

Posted by Roy On June - 9 - 2009

Iedereen weet wat zombies zijn: overleden mensen die weer levend worden en je achterna komen om je bloed te drinken. In talloze films en zelfs muziekvideo’s kom je ze tegen, maar deze zombies zijn niet helemaal de échte zombies. Ze zijn wat veranderd om je te entertainen en geven geen waarheidsgetrouw beeld van wat zombies precies zijn. Gelukkig is daar The Zombie Survival Guide welke begint met het uitleggen van wat zombies precies zijn.

Zombies ontstaan doordat een mens geïnfecteerd wordt met het Solanum-virus dat de hersenen aantast. Nadat je geïnfecteerd bent (meestal door een beet van een zombie) word je langzaam ziek en na zo’n 16 uur raak je in een coma. Nog een paar uur later stoppen al je lichaamsfuncties en ben je ‘dood’. De cyclus eindigt met het weer tot leven komen als zombie. Op dit moment lijk je alleen nog in uiterlijk op een mens, verder ben je helemaal anders. Een zombie kan bijvoorbeeld niet nadenken, heeft geen goede controle over zijn spieren en rot langzaam weg. Toch is een zombie één van de dodelijkste vijanden die er zijn. Een zombie heeft namelijk geen eten nodig en kan prima blijven ‘leven’ met verwondingen of afgerukte lichaamsdelen. De enige manier om een zombie uit te schakelen is onthoofding of het penetreren van de hersenen met een voorwerp (kogel, speer, mes). Zodra de zombie uitgeschakeld is moet het virus nog onschadelijk gemaakt worden en dat is het beste te doen door de resten te verbranden.

Met de beschrijving van de zombie, en alle bijbehorende waarheden en onwaarheden eindigt het eerste hoofdstuk van het boek. Het tweede hoofdstuk behandelt de wapens waarmee je een zombie het best kunt bestrijden. Er worden afwegingen gemaakt op het gebied van draagbaarheid, effectiviteit en verkrijgbaarheid. Er wordt altijd aangeraden om een geweer en een close combat wapen te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een carbine (geweer) en een machete (zwaard) die je op de kaft van het boek ziet staan. Ook andere supplies, zaklamp, voedsel, etc, worden in dit tweede hoofdstuk besproken.

Dead Rising

Scene uit één van de leukste zombie videogames: Dead Rising

De volgende drie hoofdstukken behandelen allemaal drie mogelijke situaties waarin je jezelf kunt bevinden: defensief, offensief en vluchtend. Dit is afhankelijk van hoe groot de zombie uitbraak is en hoe groot jouw groep overlevenden is. Bij elke situatie staat uitgelegd wat de beste manieren zijn om te overleven en hoe je het best gebruik kunt maken van de omgeving. Het zesde en laatste hoofdstuk is een erg somber getint hoofdstuk. Hierin staat uitgelegd hoe je moet overleven in een wereld die volledig overgenomen is door zombies en je in een of andere uithoek van de wereld moet zien te overleven, ver weg van de voorheen bewoonde wereld.

Dit laatste hoofdstuk is ook het punt waar het boek een beetje inkakt. Het is allemaal net even te overdreven en serieus geworden. Natuurlijk is het hele boek fictie, maar het wordt leuk gebracht, serieus met een knipoog. In het laatste hoofdstuk slaat de schrijver echter een beetje door waardoor het boek minder leuk is om te lezen. Gelukkig eindigt het boek met een aantal historisch vastgelegde encounters met zombies waarbij zelfs Nederland aan bod komt. Rond 700 was er een zombie voorval in het gebied dat nu Friesland heet. Bewijs voor dit voorval komt van een schilderij dat hangt in de kelders van het Rijksmuseum en waarop drie zombies te zien zijn die zich te goed doen aan een gevallen ridder. De voorvallen worden allemaal beschreven alsof het echt gebeurd is en dit maakt het einde van het boek erg leuk. Er wordt bijvoorbeeld ook niet altijd gezegd dat het zombies zijn of dat de bewijzen onomstreden zijn. Je mag zelf beslissen of het echt gaat om zombies of dat het gewoon een rare cult van kanibalen was dat beschreven is. Een leuk einde van een leuk boek. Jammer van het zesde hoofdstuk alleen…

-
4 Responses so far
  1. Mark zei,

    Fantastisch boek! Hij ligt onder mijn hoofdkussen. Probeer ook World War Z eens van dezelfde schrijver. En ik kan je de Zombie simulator Left4Dead ook aanraden! :)

    Posted on June 10th, 2009 at 14:46

  2. Roy zei,

    World War Z heb ik samen met deze besteld ja. Ik begin er binnenkort aan!

    Posted on June 10th, 2009 at 14:49

  3. B. zei,

    Ok .. dit is handig als ik NOOIT in mijn leven een zombie zal tegenkomen. :D

    Posted on June 10th, 2009 at 15:09

  4. Diary of the Dead | Roy-O-Rama zei,

    […] Amish die zichzelf omlegt met een zeis). Wat opvalt is dat de studenten geen van allen de Zombie Survival Guide hebben gelezen, want één van de locaties waar ze heen gaan is het ziekenhuis en dat wordt zeer […]

    Posted on July 20th, 2012 at 12:25

Add your comment

You must be logged in to post a comment.