Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

[PROTOTYPE]

Posted by Roy On July - 16 - 2009

Op dit moment heb ik Prototype nog niet helemaal uitgespeeld, nog een missie of 5 geloof ik, maar ik heb er wel genoeg van gezien om er een blog over te schrijven, bij deze dus: Prototype is een game waarin jij als hoofdpersoon niet weet wat er met je gebeurd is. Je hebt overdreven krachten (je kan overmuren rennen, hoog springen, zweven, muteren, mensen absorberen, etc) en de halve stad is geinfecteerd met een vreemd virus. Nou, als gamer weet je meteen wat er gebeurd is en het is aan jou de taak om de hoofdpersoon verschillende missies te laten doen zodat hij het zelf ook weet. In de game heb je uiteraard hulp van een aantal personen en is er één Nemesis die je achterna gaat.

Je begint Prototype met een heleboel krachten en je bent bijna onverwoestbaar maar na de eerste missie ga je terug in de tijd en moet je steeds meer upgrades ‘kopen’ door ervaringspunten daar voor in te wisselen. Een beetje het Metroid idee gecombineerd met een RPG, overgoten met een superheldensausje dus. Dit klinkt natuurlijk erg gaaf en dat is het met vlagen ook echt. Ik zeg expres met vlagen omdat Prototype een game van ups en downs is. Sommige momenten in de game waan je jezelf een ware God die onverslaanbaar is; je hakt de vijanden makkelijk in de pan, je springt en vliegt van gebouw naar gebouw en je verwoest alles wat je tegenkomt. Op andere momenten is de game frustrerend en haast niet te doen; vooral sommige ‘eindbazen’ zijn vre-se-lijk en hakken jou in drie slagen in de pan… Het is een voordeel dat de checkpoints goed zitten anders was de kans groot dat ik niet verder dan een paar uur was gekomen, ik haat frustratie, daarvoor speel ik geen spelletje.

Prototype

‘Eén van de devastator-attacks’

Zoals gezegd is het verhaal zo standaard als het maar zijn kan en kun je vrij snel raden waar het heen gaat. Het wordt echter wel op een aardige manier verteld, naast de filmpjes tussen de missies door kun je namelijk ook bepaalde mensen absorberen om via hun geheugen meer te weten te komen. Via dit ‘web of intrigue’ krijg je extra achtergrondinformatie over de virus-outbreak in New York. Er zijn alleen wel heel veel mensen in dit web dat je ze nooit allemaal gaat tegenkomen, dat is alleen voor de achievementhoeren. Het absorberen van mensen is overigens niet alleen om hun herinneren te weten te komen, als je een helikopterpiloot absorbeert kun je vanaf dan ook in een heli vliegen en van al het absorberen krijg je ook extra health.

In een goede free roaming game als Prototype zijn de sidequests net zo belangrijk als de verhaalmissies alleen zijn ze hier niet zo leuk om te doen. De sidequests heten hier ‘events’ en hebben niet echt iets te maken met een missie, het is meer een simpele opdracht ‘kill x aantal vijanden in 3 minuten’ of ‘ren zo snel mogelijk langs alle checkpoints’. Een beetje jammer want ik heb totaal niet de drang om alle events te gaan spelen, quit the opposite zelfs… Toch kan het handig zijn om er een aantal wel te doen aangezien je er flink wat experience mee krijgt die je kunt gebruiken om jezelf te versterken met meer krachten, meer physiek en nieuwe aanvallen. Vooral de devestator-krachten zijn hierbij erg fijn aangezien deze area-attacks in 3 seconden alle vijanden in de buurt vernietingen. Heerlijk! Een devastatormove kun je alleen uitvoeren als je health op meer dan 100% zit wat je kunt bereiken door genoeg vijanden/mensen te absorberen.

Na het spelen van zowel inFamous al Prototype kunnen we concluderen dat inFamous de betere van de twee is. Het verhaal is beter, de opbouw is beter, de sidequests zijn beter en de overall gameplay is beter. Prototype is echter verre van een slechte game en kent een ongelimiteerde vrijheid. Voor mensen die er van houden om gewoon zoveel mogelijk chaos te veroorzaken is Prototype een ideale game zelfs. Persoonlijk zal ik de game na het uitspelen niet meer spelen, na één play-through heb je alles wel gezien en de achievements zijn niet boeiend genoeg om je een tweede keer te boeien. inFamous zal ik wel nog een keer gaan spelen, als bad-guy. Maar eerst Ratchet & Clank!

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.