Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Batman: Arkham Asylum

Posted by Roy On September - 16 - 2009

Batman is één van de bekendste superhelden ter wereld en deze duistere held hebben we onder andere al kunnen zien in films, TV series en natuurlijk games. Meestal waren deze games maar matig, net als alle superheldengames eigenlijk. Gelukkig is er nu Batman Arkham Asylum! Dit is namelijk misschien wel de beste game ooit die gebaseerd is op een bestaand personage. Een gedurfde uitspraak ja, maar zo goed is de game nou eenmaal.

De titel Arkham Asylum slaat op de zwaar beveiligde gevangenis van Gotham City die zich bevindt op een apart eiland. De game begint als Batman in zijn Batmobile binnen komt rijden. Hij heeft net Joker gearresteerd en het hele team staat klaar om deze clown netjes op te bergen. Natuurlijk gaat het niet helemaal zoals het zou moeten gaan en Joker ontsnapt. De ontsnapping blijkt zelfs gepland te zijn en Joker neemt de gevangenis over samen met de andere inmates. Aan Batman nu de taak om de zooi op te ruimen!

Batman

Batman in gevecht

Het eiland van Arkham Asylum heeft een aantal grote gebouwen die je moet betreden. Denk bijvoorbeeld aan een ontvangstgebouw, een ziekenhuis en een botanische tuin. Elk gebouw heeft zijn eigen karakteristieke kenmerken en nooit heb je het idee dat het op elkaar lijkt. Het mooie is dat er zelfs een complete Batcave op het eiland blijkt te zitten die speciaal gemaakt is voor dit soort uitbraken. Zo heeft Batman alles wat hij nodig heeft bij de hand. Hij begint namelijk niet meteen met al zijn gadgets, die komen gaandeweg pas beschikbaar. In het begin kun je daarom ook nog niet het hele eiland verkennen, een dubbele wand opblazen om achterlangs naar de volgende kamer te gaan kan pas zodra je de explosieven hebt vrijgespeeld. Dit is een beetje vergelijkbaar met Metroid games waar je steeds upgrades krijgt waarmee je verder gaat.

Tijdens de game geburik je dus veel van deze gadgets om op steeds meer plekken te komen. De gadgets gebruik je echter ook om bijvoorbeeld vijanden uit te schakelen of vallen te zetten voor deze vijanden. Je neemt het namelijk op twee manieren op tegen alle badguys. Allereerst is er de ‘gewone’ hand to hand combat dat gebruik maakt van het speciaal voor deze game ontwikkelde Free Flow Combat systeem. Je gebruikt in principe maar één knop, maar door je te richten op steeds andere vijanden poep je er zo verschillende combo’s uit. Als je wat meer geoefend bent leer je ook counteren en speciale take out moves waardoor het allemaal nog vloeiender kan verlopen. De tweede manier om vijanden uit te schakelen is via ontzichtbare aanvallen dat het makkelijkst uit te leggen is via een voorbeeld: Batman komt een kamer binnen en via zijn detective vision (soort infra rood) ziet hij dat er vier vijanden in de kamer zitten. Langzaam sluipt hij naar de eerste vijand welke van achter stil uitgeschakeld wordt. Je maakt je daarna snel uit de voeten via het ventilatiesysteem en kijkt hoe erop gereageerd wordt. De drie overgebleven vijanden gaan op onderzoek uit. Met behulp van je grapple spring je via het plafond de kamer door en precies op het moment dat er een vijand onder je doorloopt spring je naar beneden en hangt hem op (aan zijn voeten). Dat is twee. Op deze stealth manier neem je zo steeds één vijand onder handen tot ze allemaal weg zijn en je weer vrij kan bewegen door de betreffende kamer. Het grappige is dat ik deze stealthkamers echt cool vond, terwijl ik vroeger een game als Splinter Cell niet trok omdat je juist zoveel geduld moet hebben en rustig moet blijven. Op bepaalde punten heb je bovendien ook nog een bossfights (tegen bijvoorbeeld Scarecrow, Poison Ivy, Joker) en bij deze maak je gebruik van alles wat je geleerd hebt.

Batman

Kiekeboe

Voor de verzamelaars onder ons zitten er in de game in totaal 240 ‘items’ verstopt die je kunt gaan zoeken. Deze items zijn vermomd als raadsels van The Riddler, trophies en verzamelitems. Al deze raadsels en items geven je weer een extra kijk op Arkham Asylum en haar geschiedenis en je krijgt ook veel informatie over Batman en andere personages in de vorm van een biografie of een interviewtape. Normaal gesproken ben ik niet iemand die alles verzameld in een game, maar alle riddles en items zijn leuk verstopt en geven zulke goede en interessante informatie dat het echt de moeite is om alles te zoeken.

Naast het hoofdverhaal zijn er ook nog losse challenges waarin je het bijvoorbeeld opneemt tegen vier ladingen vijanden of gewoon moet proberen om alle vijanden via stealth uit te schakelen. Deze challenges zijn er om de levensduur van de game te verlengen, maar voor mij persoonlijk hadden ze deze ook weg mogen laten. De hoofdgame is groot genoeg en de (extreme) challenges zijn ook vrij lastig :D Vooral leuk voor de score-freak dus, niet voor Roy.

Je begrijpt het al; Batman Arkham Asylum is een serieuze GOTY kandidaat! De vraag die overigens nu rijst is, komt er een vervolg? Als je het eindfilmpje bekijkt lijkt het daar in ieder geval wel op. Bovendien hebben we nog lang niet alle vijanden gezien, denk maar eens aan Two Face of Catwoman. Ik zou het prima vinden in ieder geval, als ze er maar net zoveel liefde instoppen als in dit deel!

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.