Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

De Eindbaas

Posted by Roy On September - 18 - 2009

Lost Odyssey, Golden Sun, Crisis Core, Mario & Luigi 2 en Viewtiful Joe hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben een eindbaas die ik niet kan verslaan. Soms komt dit omdat ze simpelweg te moeilijk zijn (VJ) en soms komt het omdat ik een te laag level heb (de meeste RPG’s). Het irritante aan eindbazen is overigens meestal het feit dat ze transformeren in een nog sterker personage. Eerst geef je wat klappen aan de eerste vorm en nog nét levend versla je deze. Op dat moment komt de opluchting die al snel omslaat in paniek omdat het mannetje ineens verandert in een draak (negen van de tien keer is het een draak). Twee beurten later ben je game over en mag je het weer he-le-maal opnieuw proberen. Het is een vervelend fenomeen, maar je leert er mee leven zeg maar en ik accepteer het ook gewoon omdat je vaak wel uren plezier hebt gehad met een game en je op het punt van de eindbaas toch wel weet hoe het afloopt. Toch knaagt het, zeker bij Lost Odyssey omdat er een achievement aan hangt…

Maar goed, ik wil het vandaag niet hebben over vervelende eindbazen. Nee, er zijn namelijk ook een aantal games waarin een eindbaas gevecht wel goed en tof aanvoelt en niet onmogelijk is. Het beste voorbeeld is eigenlijk God of War waar je vrijwel direct met een episch gevecht begint. Wie kan zich nog het gevecht met de Hydra herinneren? Toen was je pas net koud 10 minuten onderweg in God of War. Of wat te denken van de Colossus in GoW2? Legendarisch! Heel veel verder wil ik op God of War niet ingaan omdat er mensen meelezen die beide games nog moeten spelen en in november dit mogen doen met de HD re-releases. Jullie gaan wat meemaken!

Bowser

Hij is groot en wij zijn klein en dat is NIET eerlijk!

Een andere goede eindbaas is Bowser uit de Super Mario serie. Nu bedoel ik niet de Bowser uit Super Mario Bros. waar je zo langs kan lopen en de brug kan vernietigen waardoor hij in de lava valt. Nee, ik heb één specifiek Bowser gevecht in gedachten en wel die uit Yoshi’s Island. In Yoshi’s Island speel je als Yoshi met Baby Mario op je rug. De hele game draait om Baby Mario, Baby Luigi en Baby Bowser. Het hulpje van Baby Bowser, Kamek, probeert je steeds tegen te houden door voorwerpen te doen groeien. Denk maar eens als een enorme Piranha Plant als eindbaas! Als laatste doet Kamek Baby Bowser groeien waarna je het opneemt tegen de grootste Bowser uit de geschiedenis van Mario games. Hij komt vanuit de verte langzaam naar je toe gelopen en aan jou de taak om te zorgen dat hij er nooit komt.

De derde game die ik noem die een (meerdere eigenlijk) fantastische boss-battle heeft is Chrono Trigger, en dan specifiek het gevecht met Magus. Magus is in de game de leider van de monsters en er komt een moment dat je het tegen hem opneemt natuurlijk. Naar dit moment wordt heel zorgvuldig toegewerkt en de uiteindelijke scene waarin je hem tegemoet loopt is, zeker voor een SNES game, bijna ongeëvenaard sfeervol. Langzaam ontsteken er vlammen, er volgt een dialoog en dan, als het gevecht begint, één van de mooiste muziekstukken uit de gamesgeschiedenis. Het gevecht met Magus zelf wordt overigens vaak gezien als erg lastig, maar het is vooral een kwestie van geduld (nee!) en oplettendheid. Magus verandert namelijk regelmatig van element waardoor je hem bijvoorbeeld alleen met vuuraanvallen kunt aanvallen. Als je hem dan aanvalt met een ander element, bijvoorbeeld water, doet dat geen schade en is jouw beurt voor niets geweest. Chrono Trigger kent verder nog veel meer epische gevechten waarbij de vorig jaar verschenen DS-versie zelfs een extra eindbaas heeft. Alle eindbazen zijn goed uitgewerkt, passen in het verhaal en hebben een eigen doel. Zelden zijn er zulke goede games verschenen. Chrono Trigger is ook niet voor niets mijn favoriete game allertijden.


Uiteraard zijn er nog veel meer fantastische eindbaas-gevechten, maar ik kan niet oneindig doorgaan dus ik hou het hierbij nu. Bij welke eindbaasgevechten heb jij goede herinneringen?

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.