Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Arcade Mania

Posted by Roy On October - 26 - 2009

Aangezien ik nog wel even bezig ben met mijn blog over Londen (foto’s uitzoeken, terugdenken, herbeleven en op papier zetten kost nou eenmaal wat tijd) kom ik nu even met een blogje over Arcade Mania, het boek dat ik gelezen heb tijdens het reizen. Het eerste dat me opviel was dat het boekje vrij klein is en dat er maar 180 bladzijden in zitten. Deze bladzijden hebben ook nog eens veel plaatjes en aparte inzet-tekst-stukken dus het leek me ideaal om in een weekendje weg te lezen. Ik ben er donderdag in het vliegtuig mee begonnen en zondag in de laatste trein terug naar huis had ik het boekje uit.

Arcade Mania

‘Zo ziet het boek er van binnen uit’

Arcade Mania gaat, de naam zegt het al, over arcadehallen en dan specifiek in Japan. De opzet van het boek is niet, zoals je misschien verwacht, op chronologische volgorde, maar behandelt alles op soort arcadekast. Binnen deze categorieën komt de geschiedenis wel aan bod zodat we weten hoe ze ontstaan zijn. Ook krijg je in elke categorie een expert aan het woord die vertelt over hoe hij of zij de games spelen en hoe ze in het wereldje gerold zijn.

De categorieën die aan bod komen zijn: crane games (grijparm), sticker picture (foto’s maken), rythem/muziek, shoot ‘m ups, fighting, kansspelen, retro, card based en unieke kasten (waarbij bijvoorbeeld een geweer wordt geleverd). Een aantal onderwerpen is natuurlijk vrij logisch en had ik ook verwacht, maar grijparm games en foto-games? Nee, die had ik niet verwacht. Als je die hoofdstukken echter leest is het hartstikke terecht dat deze langskomen aangezien ze schijnbaar echt een prominente plek innemen/innamen in de arcade-hallen. Het leuke was ook dat op vliegveld Gatwick in Londen een originele SEGA grijparm-kast stond! Deze zijn veel grootser en indrukwekkender dan die grijparmen op de lokale kermis. Helaas kon je enkel iPods winnen met die machine, anders had ik het nog wel geprobeerd ook. De foto-kasten blijken dé manier geweest om meisjes hun geld in de gleuven te laten gooien en de kansspelen zijn er om de ouderen in de arcades te houden. Als je het boekje ook leest zie je dat er voor iedereen wel iets te doen is in de arcade-hallen, niet alleen voor zweterige nerds die een hand-oog precisie van een robot hebben. Echt jammer dat we dat hier in Nederland niet hebben. Zelfs de arcade in Scheveningen stelt niet veel meer voor…

Maar goed, daar gaat het nu niet over. Het gaat over het boek Arcade Mania en dat omvat dus eigenlijk alles wat je wil weten over de Japanse arcade-cultuur, en meer! Er staan een hoop leuke feitjes in, de verschillende experts doen je echt verbazen over hun kunsten en zelfs de onderwerp die je niet verwacht blijken interessant te zijn. Het grote voordeel van Arcade Mania is dat het ook helemaal geen dik of moeilijk boek is. Je leest er zo doorheen omdat het zo gemakkelijk en normaal geschreven is en omdat de hoofdstukken niet meer vertellen dan nodig is. Het is een perfect introductie-boek voor iedereen die iets wil lezen over de Japanse arcade-cultuur. Mocht je hierna geboeid zijn geraakt over bepaalde onderwerpen/voorwerpen uit het boek, dan kun je daar altijd nog meer over gaan lezen als je dat wil.

ISBN: 978-4-7700-3078-8

-
2 Responses so far
  1. Mark zei,

    Geweldig boek! Ik heb hem ook gelezen. Alleen jammer pas na mijn vakantie in Japan. Ik vroeg me toen al af waarom die meisjes allemaal giechelend rond die pasfoto hokjes hingen.

    Posted on October 26th, 2009 at 13:28

  2. Roy zei,

    Ik ben het boek ook gaan lezen op jouw aanraden :)

    Posted on October 26th, 2009 at 13:33

Add your comment

You must be logged in to post a comment.