Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

De Handheld Awards

Posted by Roy On December - 16 - 2009

Handheld gaming is een totaal andere ervaring dan console gaming; meestal ben je onderweg als je op een DS speelt, of speel je nog even een level in bed voor je gaat slapen. Handheldgames zijn ook vaak minder groots van opzet en geven een minder cinematische ervaring. Ik bedoel totaal niet dat handheld games minderwaardig zijn, nee, ze vallen gewoon in een andere categorie. Daarom geef ik aparte awards voor de beste handheldgames.
Op handheld-gebied zijn er twee spelers in mijn ogen: de Nintendo DS en de Sony PSP. Je kunt wel veredelde flashgames spelen op je hippe mobiele telefoon, maar een normale besturing met knoppen is er niet bij. Bovendien heb ik nog geen GSM-game gezien die het waard is deze aan te schaffen, al was Geo-Defence best aardig.

Eerst beginnen we met de vijf beste handheld-games van 2009 en daarna kies ik de beste handheld van 2009 uit.

Henry

‘Boven platformen, onder puzzelen’

5) Henry Hatsworth, Nintendo DS
Ik heb lang getwijfeld over de nummer vijf: Word het Big Bang Mini of toch Henry Hatsworth? Het is uiteindelijk Henry geworden omdat daar meer diepgang in de game zit. Big Bang Mini is erg simplistisch van opzet en niet langer leuk dan 15-20 minuten per keer. Henry Hatsworth daarentegen is een game waarbij je speelsessies wel langer duren dan 15 minuten. In deze 2D puzzel-platformer duren de meeste levels al langer dan dit namelijk! Dit wordt later in de game meteen een minpunt omdat het ook irritant moeilijk wordt in wereld 4! Daar ben ik dan ook gestopt met de game, ik wil niet gefrustreerd raken namelijk!
Voor iedereen die Henry Hatsworth niet kent even een korte samenvatting. Henry Hatsworth is een 2D platformgame in de stijl van MegaMan. Onderweg kom je allerlei vijanden tegen die je dood kun schieten of slaan. Je bent echter niet meteen van de vijanden af, ze verdwijnen namelijk naar het onderste scherm op de DS. Op dit onderste scherm is de game geen platformer, maar een puzzelgame in de stijl van Tetris Attack. Je moet hier de gekleurde blokken met vijanden zien weg te werken om definitief van ze af te geraken. Ook kun je tijdens het puzzelen bonus items en upgrades verdienen en het is dus de bedoeling dat je regelmatig wisselt tussen het bovenste en het onderste scherm. Erg leuk gedaan allemaal, maar in wereld 4 werd het me dus allemaal teveel. Teveel vijanden, te lange levels en belachelijke timing-momenten tijdens het platformen. Zonde!

4) Professor Layton en de Doos van Pandora, Nintendo DS
Het tweede deel in de Layton-reeks was misschien nog wel leuker dan het eerste deel dankzij wat leuke toevoegingen als de hamster en meer verschillende locaties waar je met Luke op onderzoek uitgaat. Steeds als je een puzzel hebt opgelost denk je “ah nog ééntje” en voor je het weet is het alweer ver voorbij je bedtijd! Zo verslavend is Professor Layton nou eenmaal. Bovendien is in de Doos van Pandora het verhaal leuker dan in Curious Village zodat ook die er voor zorgt dat je blijft spelen. Mocht je geïnteresseerd zijn in een Professor Layton game dan raad ik je wel aan om met de eerste te beginnen. Je mist anders wat verwijzingen in het tweede deel en dat zou jammer zijn.

DQV

‘Dragon Quest V’

3) Dragon Quest V: Hand of the Heavenly Bride, Nintendo DS
Ik heb lang, heel lang, gedaan over het uitspelen van Dragon Quest V. De game duurt ook wel een uur of 30 voordat je bij het einde bent, maar dat zou je toch wel wat sneller moeten kunnen doen dan in vijf maanden. De schuld ligt overigens niet bij DQV zelf, maar bij het feit dat ik wat meer ben gaan lezen en een PS3 kocht. Hierdoor bleef er minder tijd over voor mijn DS. Geen probleem verder, maar ik vond het zelf wel opvallend eigenlijk.
Als ik nu terugkijk op Dragon Quest V moet ik zeggen dat ik hem beter vond dan zijn voorganger: Chapters of the Chosen. Deel V is namelijk wat samenhangender en meer een doorlopend verhaal. Je begint als kind, speelt het middenstuk als jong-volwassene en eindigt de game als vader. De band tussen vader en zoon wordt heel mooi in beeld gebracht, zeker voor iets dat door velen gezien wordt als een ‘simpel computerspelletje’. DQV loopt over van emotie, van liefde tot verdriet en van geluk tot pech. Indrukwekkend voor een game die eigenlijk al in 1992 verscheen op de SNES! Dikke aanrader voor alle fans van old skool RPG’s.

2) Scribblenauts, Nintendo DS
Over Scribblenauts was ik heel positief zoals je al kon lezen in het aparte artikel over de game en dat ben ik nog steeds. Het is de meest originele game in jaren en een game waarbij je verder moet denken dan je normaal doet. De gebrekkige besturing en de concurrentie van Mario weerhouden de mannen van 5th Cell echter van het veroveren van de titel handheld game van het jaar. Scribblenauts is een game die meer dan de moeite waard is, voor je het weet is iedereen mee aan het denken over hoe je die ster uit de boom krijgt!

Bowser

‘Bowser haalt uit naar een Goomba’

1) Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story, Nintendo DS
De beste handheld-game van 2009 is er eentje met Mario geworden. Dat klinkt heel voorspelbaar voor Roy-O-Rama Awards, maar de game is gewoon echt zo goed. Alles klopt aan de game; van geweldige humor tot fantastische gameplay. Ik durf zelfs te stellen dat Bowser’s Inside Story de beste in de reeks Mario & Luigi-games is! Waar vorige delen namelijk ietwat eentonig werden op het einde is dat dankzij Bowser totaal niet het geval. Bowser is awesome als hoofdpersoon en de stukken die je met Mario & Luigi speelt zijn ook hilarisch als altijd. Ik blijf lachen om Luigi en zijn capriolen, zelfs nu nog zit ik met een glimlach dit te tikken omdat ik moet denken aan Luigi die in slaap valt tijdens een crisis overleg met Peach en de Toads. Must have voor iedereen met een DS en dé reden om een DS te kopen als je die nog niet hebt.

Juist. De complete lijst bestaat uit games voor de DS! Verscheen er dan niets noemenswaardigs op de PSP? Nee, niet echt. Er was natuurlijk Final Fantasy Dissidia, maar dat bleek speeltechnisch gezien gewoon een flutgame te zijn. Voor de rest is er gewoon niets dat me aanspreekt op het apparaat. De PSP blijft toch echt moeite hebben om een normaal game-apparaat te worden terwijl in het verleden Chains of Olympus en Crisis Core aangetoond hebben dat het wel kan… Misschien dat er in 2010 weer iets interessants verschijnt voor de PSP? Laten we het hopen. Tot die tijd gebruik ik het lekker voor Remote Play en films op vakantie!

DS lite Lime

‘De onwijs hippe lime-groene DS lite’

De beste handheld van 2009
Nou, iedereen die de top 5 bekijkt ziet wel dat er maar één winnaar kan zijn, en dat is de Nintendo DS. Al vijf jaar is het mijn meest favoriete handheld en ik denk zelfs dat hij de originele GameBoy voorbij gestreefd is in awesomeness. Ik weet niet wat het is, de twee schermen, het touch-screen of Mario zelf, maar er blijven maar goede games uitkomen voor de Nintendo DS. Er zijn wel eens wat mindere perioden, maar damn, mijn DS-collectie blijft groeien en zal dat ook in 2010 blijven doen met titels als Dragon Quest VI, SaGa 2 en Final Fantasy Gaiden. Ik vraag me wel af wanneer een DSi verplichte kost wordt… Vooralsnog voegt die niet veel toe, maar ik vrees dat we er niet aan kunnen ontkomen op een gegeven moment.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.