Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

De niet-GOTY awards

Posted by Roy On December - 9 - 2009

Voordat ik de top 5 beste games van 2009 bekend ga maken (vlak voor Kerst) kom ik nog even met een aantal losse awards voor hardware en games voor afgelopen jaar. De awards spreken voor zich dus gaan we snel verder met de eerste award!

Splosion Man

‘Splosion Man in actie’

Beste download-game van 2009: ‘Splosion Man, XBLA
Ik kan je alvast verklappen dat ik geen downloadgames in mijn top 5 heb staan, XBLA en PSN hebben weliswaar een aantal toppers voortgebracht afgelopen jaar, maar de retail games zijn nou eenmaal grootser en indrukwekkender dan de games die je voor een tientje kunt downloaden. In 2009 heb ik wel weer een aantal toffe XBLA/PSN games gespeeld, denk bijvoorbeeld aan Peggle en The Maw, maar de absolute topper van 2009 was wat mij betreft toch echt ‘Splosion Man. Deze game krijgt van mij dan ook de award ‘Beste Download-Game van 2009’.
‘Splosion Man is een 2D platformgame waarbij de hoofdpersoon een experiment is welke zichzelf kan laten ontploffen. Met deze ontploffingstechniek kun je zowel vijanden verslaan als springen. In de 50 beschikbare levels knal je je letterlijk een weg naar het einde langs vele obstakels waarbij snelheid en slimmigheid allebei nodig zijn om de puzzels op te lossen. Deze puzzels kunnen variëren van een bewegend plafond tot een laser die jou wil neerschieten en hoewel de meeste puzzels vrij logisch zijn is het bij sommigen toch wel drie keer proberen voordat je er voorbij bent… Ik heb in ieder geval sinds New Super Mario Bros. op de DS niet zo’n leuke en enerverende 2D platformer gespeeld en, ook al was het soms frustrerend moeilijk, het was een geweldige ervaring en een ode aan de 2D platformer.

Gay Tony

‘You can find me in tha club mama’

Beste DLC van 2009: GTA Liberty City Episodes, Xbox 360
Oei, is dat even een verrassing! Niet de Fallout 3 DLC, maar de GTA IV DLC wint de prijs voor beste downloadable content van 2009! Grand Theft Auto IV verscheen midden 2008 en was een gave game met een goed verhaal. Er gebeurde van alles met Niko Bellic en zijn neef en jij was er allemaal getuige van. Rockstar was echter nog niet klaar met het verhaal, naast Niko en zijn vrienden liepen er namelijk nog meer verhaallijnen die we NIET te zien kregen. Deze twee verhaallijnen, The Lost & Damned en The Ballad of Gay Tony, werden aangeboden als uitbreiding voor het origineel. In beide hoofdstukken krijgen we het wel en wee van andere gangsters te zien, maar op een flink aantal punten raken de verhalen elkaar met als hoogtepunt het museumgedeelte. Er wordt wel eens lacherig gedaan over de reviews die GTAIV kreeg en de positieve kritieken met betrekking tot het verhaal, maar na het spelen van de GTA Episodes kan ik niets anders dan de reviewers gelijk geven. GTA IV is in zijn totaliteit een indrukwekkende geheel en ondanks de stroeve, ietwat verouderde besturing een genot om te beleven!
Beide uitbreidingen zijn overigens inmiddels ook als stand-alone disc te koop waarbij je het originele GTA IV niet nodig hebt. Ik raad je echter wel aan om eerst gewoon GTA IV te spelen, dan The Lost & Damned en tot slot The Ballad of Gay Tony.

Vesperia

‘Vechten op het strand’

Beste game die ik niet gespeeld heb: Tales of Vesperia, Xbox 360
Vorig jaar heb ik Tales of Versperia voor de Xbox 360 op mijn Most Wanted lijstje voor 2009 gezet. Het was één van de games waar ik echt lang op heb zitten wachten en ik was ook erg blij toen Namco aankondigde dat de game in juni in de Europese winkels zou liggen. Toen de game er echter was heb ik hem niet gekocht. Dat is vrij gek, maar de reden er achter is vrij logisch: ik heb het gevoel dat ik geen zin meer heb in RPG’s die ook nog eens onwijs lang duren. Liever een korte heftigere ervaring als dat eeuwige grinden. Voor mijn gevoel hoorde dit thuis op een handheld, in 2D. Fallout 3 bracht echter een totale verandering in dit gevoel aangezien ik daar uiteindelijk zo’n 80 uur aan kwijt ben geweest! Het blijkt dus dat ik er best tijd in wil steken, als de game maar goed is! Blue Dragon en Eternal Sonata zijn overigens de schuldige aan mijn gevoel, beide games vond ik enorm tegenvallen… En hoewel ik dus dit jaar niet meer aan Tales of Versperia ben toegekomen staat de game wel weer op mijn wanted lijstje. Zodra deze ergens voor een euro of 20 te koop is schaf ik ‘m aan en dan speel ik ‘m zodra de drukke eindejaars-periode voorbij is!
Voor degenen die niet weten wat voor game Tales of Versperia is; het is een RPG van Japanse makelijk en combineert de typische kenmerken van een RPG (statistieken, levelen, anime uiterlijk en epische soundtrack) met een real time battle-systeem waarbij je combinaties tussen speler en teamleden kunt gebruiken om je vijanden te verslaan.

SFIV

‘Normaal gesproken sla ik geen meisjes…’

De grootste teleurstelling: Street Fighter IV, Xbox 360
Begrijp me niet verkeerd, Street Fighter IV is by far de coolste fighter sinds Killer Instinct op de SNES, maar toch heb ik de game lang niet zoveel gespeeld als ik had verwacht. Ik heb de singleplayer met flink wat characters doorgespeeld, alsmede een groot deel van de challenges, maar op een gegeven moment is de singleplayer gewoon niet zo leuk meer. Multiplayer is ook dé reden om een fighter te spelen en dat kan in Street Fighter IV op twee manieren: online tegen (on)bekenden en offline met z’n tweeën op de bank. Offline is vrijwel geen optie omdat geen van mijn vrienden van vechtgames houden en ik alle potjes te gemakkelijk zou winnen omdat zij de game niet hebben. Online tegen onbekenden is ook geen doen omdat die mensen juist weer veel te goed zijn en ik na 10 seconden al K.O. ben, en dat is niet leuk :’) De laatste optie, online tegen bekenden, is er niet echt van gekomen. Ik weet niet precies waarom (er waren toch best een aantal mensen in mijn friendslist met de game), maar het mocht blijkbaar niet zo zijn. Street Fighter IV is dus daarom mijn grootste teleurstelling van 2009, ondanks dat ik het een goeie game vond. Een andere game die kans maakte op deze award was Final Fantasy Dissidia op de PSP omdat dit simpelweg een te vreemde game is en ik hem niet snap. De special edition die ik heb maakt het echter tot een waardevolle aanschaf en bovendien verwachtte ik sowieso al niet zoveel van deze game.

RE5

‘Samen ben je sterker’

Beste co-op game: Resident Evil 5, Xbox 360
Op een gegeven moment ben je sommige games beu, hoe goed ze ook zijn. Rainbow Six Vegas 2 heeft bij mij nu zo’n beetje dat punt bereikt. Begin 2008 kwam RSV2 uit en ik heb de game zeker een jaar lang heel veel gespeeld samen met een vriend of vriendin. Ubisoft stopte echter met het uitbrengen van nieuwe levels en als je alles al 100 keer gezien hebt houdt het op. Ik ging dus op zoek naar een nieuwe co-op game en ik kwam al snel uit bij Resident Evil 5, het meest recente deel in de horror-reeks van Capcom.
Resident Evil 5 is verre van een geweldige game: het heeft een stroeve besturing, geen echte zombies en is eigenlijk geen echte Resident Evil zoals we die gewend zijn. Toch verdient de game lof voor de spanning en stress die het oplevert als je weer eens met te weinig kogels een hele horde Uruburos (zo heten de neger-zombies in de game) te lijf moet gaan. Ook de fun die je hebt als je ineens dood bent doordat je een explosief vat opblaast, of opgegeten wordt door een enorm wezen, is geweldig en zorgt voor de nodige lachbuien. Speel je regelmatig een game met vrienden, of ben je op zoek naar een game die je met twee man kunt spelen op dezelfde console? Zoek dan niet verder en ga Resident Evil 5 halen!
Andere kandidaat: Left 4 Dead, maar deze verscheen in 20008 al en is totaal anders van opzet. Je speelt hier namelijk kortere sessies en het is geen doorlopend geheel zoals Resident Evil 5 wel is.

GoW Collection

‘PS2 vs PS3’

De beste remake: God of War Collection, PS3
God of War en God of War II zijn twee van mijn meest favoriete games van vorige generatie. Ze verschenen een paar jaar terug op de PlayStation 2 en beide games maakten erg veel indruk toen. Omdat volgend jaar God of War III uitkomt vond Sony het een goed idee om de eerste twee delen te upgraden en naar de PS3 te brengen. Nu kun je dus beide games spelen met betere graphics en trophy support! Ik vind het dus net als Sony een goed idee om deze twee games opnieuw uit te brengen. Voor de fans is het namelijk een fantastische manier om twee geweldige games nog eens te spelen en voor nieuwkomers is het de beste versie om te spelen.
God of War vertelt het verhaal van Kratos die met behulp van de Goden wraak wil nemen op Ares, de God van de oorlog. Hierbij komt nogal wat kijken omdat je als mens niet zomaar een God kan doden natuurlijk. Of het Kratos lukt, en wat daarna allemaal gebeurt ga ik niet vertellen omdat ik weet dat een aantal lezers beide games nog niet gespeeld hebben. Geloof me in ieder geval maar als ik zeg dat je verstelt zult staan!

Beste console van 2009: PlayStation 3
De Xbox 360 is nog steeds mijn favoriete console vanwege de controller en de integratie van Xbox Live en de bijbehorende friendslist. Ik heb echter in 2009 geen enkele Xbox 360 exclusive gespeeld terwijl ik op de PS3 maar liefst 7! exclusives speelde: twee Uncharted games, drie Ratchet games, inFamous en God of War HD. Al deze games waren ook nog eens geweldig goed en dus kan ik niet anders dan de PS3 uitroepen tot console van het jaar! Ik ben blij dat ik ‘m gekocht heb in juni, ondanks dat de adviesprijs van het ding nu 100 euro lager ligt… Ik wil het bakbeest ook zeker niet meer kwijt, want naast de goeie games is er natuurlijk ook Blu Ray en wow, dat ziet er gaaf uit op mijn TV! Volgend jaar wordt het weer een spannendere strijd overigens, dan krijgt de Xbox 360 weer noemenswaardige exclusives (Crackdown 2 bijvoorbeeld), krijgt de PS3 een geheide knaller met God of War 3 en komt Mario Galaxy 2 exclusief naar de Wii. 2010 belooft hoe dan ook een goed game-jaar te worden dus!

-
3 Responses so far
  1. Hemmo zei,

    Wiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeh! :adhd
    _O_ PS3 _O_

    Je hebt gewoon een advertentie klik verdiend :)

    Posted on December 9th, 2009 at 22:47

  2. Mark zei,

    Beste download-game van 2009: Plants vs. Zombies

    Beste DLC van 2009: GTA Liberty City Episodes, Xbox 360

    Beste game die ik niet gespeeld heb maar wel een veels te dure arcade stick voor heb gekocht: StreetFighter IV

    De grootste teleurstelling: Resident Evil 5

    Beste co-op game: Left4Dead

    De beste remake: The Secret of Monkey Island

    Beste console van 2009: iPhone.

    Posted on December 10th, 2009 at 11:16

  3. Lillie zei,

    Beste game die je niet gespeeld hebt :’) Hoe weet je dan dat het de beste game is? Ik denk dat Most Wanted 2 de beste game die je niet gespeeld hebt is, of heb je die wel gespeeld?

    Mijn beste game(s) die ik in 2009 gespeeld heb is de God of War collectie!

    Verder vind ik de line-up voor 2010 nogal matig. de PS3 heeft God of War 3 en Heavy Rain, de 360 heeft alleen Crackdown 2 en de Wii Super Mario Galaxy 2. Dat is het eigenlijk wel…

    Posted on December 14th, 2009 at 02:42

Add your comment

You must be logged in to post a comment.