Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

De Sony PlayStation

Posted by Roy On December - 3 - 2009

Toen de PlayStation in Japan op het toneel verscheen was ik zelf nog druk bezig met de Super Nintendo. Games als de Donkey Kong Country trilogie, Lufia (compleet in het Nederlands!), Teranigma en natuurlijk Chrono Trigger zorgden ervoor dat ik uren aan het spelen was op het wonderapparaat van Nintendo. Tot op de dag van vandaag is er nog geen betere console geweest in mijn ogen… Maar goed, we zouden het over de PlayStation hebben!

Eind 1995 verscheen de PlayStation ook in Nederland en deze console kostte toen 700 gulden geloof ik. ZEVENHONDERD GULDEN. Dat was achterlijk veel en ik vond dat het geld ook totaal niet waard. Ik bleef nog wel even op de SNES spelen. In die tijd kregen wij thuis ook voor het eerst een echte PC, met Pentium processor! Dat betekende dat ik ook voortaan daarop kon spelen en dat was toen ook nog eens gratis ook (Twilight CD’s vol illegale versies van games, wist ik veel…)! De PlayStation verdween definitief van mijn verlanglijstje, net als de Nintendo 64. Ik had een PC en daarop kon ik alles spelen. Ik kocht er na een tijdje ook een Monster 3DFX kaart bij voor 500 gulden zodat ik de nieuwste games met de mooiste graphics kon spelen. De PlayStation was inmiddels ook gedaald tot die prijs, maar het interesseerde me nog steeds niet. Zelfs niet toen Final Fantasy VII verscheen, die kwam immers ook op de PC en die heb ik netjes gekocht in zo’n grote mooie PC doos. De besturing was vreselijk natuurlijk maar goed…

FFIX

Final Fantasy IX, beste Final Fantasy OOIT

Langzaam begon de PC te traag te worden en FFVIII draaide voor geen meter meer eigenlijk. Vanaf dat moment daalde mijn interesse in games ook een beetje en de laatste twee jaar van de jaren ’90 heb ik niet veel gespeeld eigenlijk. Pas toen de GameBoy Advance van Nintendo verscheen in 2001 ben ik weer begonnen. Op dat moment was de hype voor de volgende generatie consoles ook weer volop bezig. De PlayStation 2 was het gesprek van de dag en de GameCube van Nintendo was toen al awesome. De hele generatie van de PlayStation en de Nintendo 64 heb ik dus eigenlijk een beetje overgeslagen… Ik speelde op de PS2 nog wel Final Fantasy IX en dat is ook meteen mijn favoriete PS1 game ooit. FFIX wordt gevolgd door FFVII en dan houdt het op eigenlijk. Alle grote namen van de PlayStation doen me niet zoveel… Tekken, Ridge Racer, Crash Bandicoot, Chrono Cross, Vagrant Story, Xenogears… Niets. Terwijl ik weet dat het fantastische games zijn! Ik heb ze later nog wel proberen te spelen, maar de games zijn gedateerd. Het begin tijdperk van 3D gaming, zoals dat begon op de PS1, ziet er tegenwoordig NIET uit op een grote TV. Blokkerig, pixelig en houterig! Dat zijn de PS1-games tegenwoordig. De tand des tijds hebben ze in mijn ogen dus niet goed doorstaan, in tegenstelling tot de Super Nintendo-games die met hun 2D graphics er nog steeds fantastisch uit zien.

Al met al is de PlayStation 1 dus niet de console voor mij waarbij ik warme nostalgische gevoelens krijg. Toch respecteer ik het apparaat. Het was een revolutie vanwege het gebruik van discs waardoor games grootser werden dan ooit inclusief echte filmpjes! Daarnaast konden we nu voortaan games in 3D spelen en hoefden we niet meer enkel van links naar rechts te lopen! De PlayStation 1 is een mijlpaal geweest in de gamesindustrie en was de springplank naar de best verkochte console aller tijden: de PlayStation 2. Inmiddels zijn we aanbeland bij de PlayStation 3 en wat een krachtpatser is dat! Blu Ray films, digitaal surround sound, HD graphics en een aantal ongelofelijk epische en gave games. Wie had dat gedacht toen Sony besloot zelf maar een machine te maken die games afspeelde… Ik niet in ieder geval!

-
6 Responses so far
 1. Maarten zei,

  Wilde Sony niet samenwerken met Nintendo??

  Posted on December 4th, 2009 at 10:54

 2. Roy zei,

  Sony wilde wel, het leverde immers ook al de geluidschip in de SNES, maar Nintendo ging er met Philips vandoor.

  Posted on December 4th, 2009 at 11:01

 3. Maarten zei,

  Ah ja, dat was het. Nintendo ging met Philips samenwerken :D

  Posted on December 4th, 2009 at 12:02

 4. Mark zei,

  Ik wist niet dat jij een PC gamer was? :D Ik heb zelf ook tegen het einde een (tweedehands) PSX gekocht. Vooral vanwege MGS. FFVII, Tomb Raider en Resident Evil heb ik nog op de PC gespeeld!

  Bij de PS2 ben ik pas echt op consoles overgestapt, maar dat was omdat ik PC’s beu was.

  Posted on December 4th, 2009 at 15:15

 5. L'enfant terrible zei,

  De PSX was magisch. Tomb Raider, Legacy of Kain, Metal Gear Solid, de beste FF’s, Xenogears, Chrono Cross, Tenchu, Medal of Honor, Syphon Filter, Xenogears, Vagrant Story, Grandia, Legend of Dragoon, Silent Hill, Resident Evil, Castlevania,… pfff teveel om op te noemen. De grondlegger van de huidige consoles. De PS2 heeft dat succes opgevolgd,… de PS3,… tja,… nog steeds dik in de schaduw van zijn 2 jongere broertjes!

  Posted on December 5th, 2009 at 10:43

 6. L'enfant terrible zei,

  Twee kliks overigens voor dit artikel ;)

  Posted on December 5th, 2009 at 10:43

Add your comment

You must be logged in to post a comment.