Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Roy-O-Rama’s Game of the Year

Posted by Roy On December - 23 - 2009

Van alle award-specials was dit de lastigste en de enige die niet eind november al bekend was. Dit komt natuurlijk voor een deel omdat er in november zoveel goede games voor de consoles verschenen, maar aan de andere kant omdat ik simpelweg niet kon kiezen… Ga je voor de game die de beste cinematische ervaring geeft in één grote achtbaanrit van gebeurtenissen? Ga je voor de game waarbij je zoveel fun en nostalgische gevoelens krijgt dat je je weer 10 voelt? Ga je voor de game met de superheld die in zijn eentje op een donker eiland met allerlei schurken afrekent? En dat zijn dan nog maar drie van de games die aanspraak maken op de titel Game of the Year 2009… Lastig! Toch is het gelukt:

inFamous

‘Als de gesmeerde bliksem’

Nummer 5: inFamous, PS3
inFamous was de game die ik kreeg bij mijn PS3 en was derhalve dus de eerste PS3 game die ik dit jaar speelde. De game vertelt het verhaal van Cole, een man die na een ontploffing zijn geheugen gedeeltelijk kwijt is en daar elektrische krachten voor terug heeft gekregen. De game is een free roaming superheldengame waarbij je naast het omleggen van vijanden en onschuldige burgers ook lekker kunt klimmen en klauteren over alle gebouwen. Je hebt een onwijs gevoel voor vrijheid, net als in het verleden met Crackdown ook al het geval is. Je kunt heerlijk tussen de missies door wat rondlopen, springen en grinden om allerlei extra missies te doen of gewoon, omdat het kan. Het verhaal in inFamous is daarnaast ook nog eens erg boeiend met liefde, bedrog en vriendschap en kent bovendien een verrassend einde. De gameplay is nergens verrassend verder, maar alles steekt gewoon goed in elkaar. Gewoon een goede game dus waarbij ik bovendien ook nog eens de Nederlandse stemmen bijzonder goed vond ingesproken.

Among Thieves

‘Mooiste game van het jaar’

Nummer 4: Uncharted 2: Among Thieves, PS3
Uncharted 2 is zonder twijfel de beste game van het jaar. Vreemd dat de game dan niet verder komt dan een vierde plek zul je denken, maar het is vrij logisch eigenlijk. Allereerst de redenen dat de game de beste game van het jaar is: de graphics zijn ongeëvenaard, de soundtrack, stemmen en geluidseffecten zijn van Hollywood niveau, de game speelt als een zonnetje en de levels zijn zo gevarieerd als het toetjesvak van de Albert Heijn. Alles klopt aan de game en het is één grote achtbaan van gebeurtenissen waarbij je zoveel meemaakt dat je de gebeurtenissen nauwelijks kunt verwerken. Een magistrale game eigenlijk die de concurrentie ver achter zich laat. En dan toch ‘maar’ een vierde plek… Ja. Uncharted 2 verschilt namelijk helemaal niet zoveel van Uncharted 1. Ook die game was op dat moment de beste in zijn genre en oogverblindend mooi. De gameplay is ook nauwelijks veranderd en bovendien is de game stiekem een beetje kort. Een fantastische game dus waarbij de actie van je scherm afspat, maar er was een mindere klik als bij het eerste deel. Plek vier voor Nathan en zijn twee chicks dus!

New Mario

‘New, maar oh zo vertrouwd’

Nummer 3: New Super Mario Bros., Wii
Oh jee, wat is dat nou? Mario op 3!? Velen dachten misschien dat dit mijn favoriete game van 2009 zou zijn. Het is immers dé reden dat ik nu al weer een Wii heb gehaald, ik ben een enorme fan van Mario en ik heb er echt naar uitgekeken de afgelopen weken. De game is gelukkig ook ont-zet-tend leuk geworden! Old Skool Mario in topvorm. Heerlijke, tijdloze gameplay en platforming tot in perfectie. Er zijn talloze nieuwe vijanden, items, power-ups en er is een complete multiplayermode aan toegevoegd zodat je met drie anderen kunt gaan spelen. Je hebt ongelofelijk veel fun met de game en steeds weer terugkeren naar de game en het zal elke keer weer leuk zijn. Ik ben nog druk bezig om de game helemaal uit te spelen, er zijn zo veel geheimen verwerkt in de game dat ik echt nog wel even bezig ben. Mario platformers zijn tijdloos, zo ook New Mario! Er zijn dit jaar echter games die zelfs Mario dit jaar niet kon verslaan…

Ratchet

‘Quark is ook weer van de partij’

Nummer 2: Ratchet & Clank: a Crack in Time, PS3
A Crack in Time is verreweg de beste Ratchet & Clank gamen OOIT. De game is grootser van opzet dan ooit en kent naast de gebruikelijke adventure-platforming met Ratchet ook een flink aantal Clank levels waarbij je speelt met de tijd om puzzels op te lossen. Tussen de levels door bestuur je het ruimteschip van Ratchet en kun je naast de grote planeten ook wat kleinere planeten bezoeken. Deze kleinere planeten zijn geheel optioneel maar zeker de moeite waard! Je verdient er namelijk items en upgrades mee en ze zijn opgezet als platform-levels die rechtstreeks uit Mario Galaxy zouden kunnen komen.
De presentatie in deze R&C is bovendien van bijzonder hoog niveau, het lijkt regelmatig alsof je een Pixar-film aan het spelen bent. Super mooie graphics, een geweldige soundtrack en fantastische humor. Daarnaast is het verhaal ook nog nooit zo diepgaand geweest in een R&C-game en zul je jezelf blijven verbazen over de achtergrond informatie die verteld wordt en de wendingen die het verhaal neemt.

BatMan

‘Batman heeft er zin in!’

Game of the Year 2009: Batman: Arkham Asylum, Xbox 360
Mijn Game of the Year is Batman: Arkham Asylum. Ik was helemaal niet zo onder de indruk van de eerste trailers die ik zag en toen ik hoorde dat de game veel stealth-gameplay bevatte had ik er simpelweg geen zin in. Totdat ik op een rustige doordeweekse avond gewezen werd op de demo: “Gijs, stop alsjeblieft met Mass Effect en ga de Batman demo spelen”. Ondanks mijn eigenwijsheid startte ik de demo op en binnen een paar minuten was ik als Batman al een aantal schurken flink op hun muil aan het slaan in een vloeiende Free-Flow-Combat manier, inclusief kei harde counters! Wow, dat was gaaf! Even later, in een andere kamer, zat ik geruisloos op een beeld aan de muur naar de vijand te kijken onder me. Eventjes wachten op het juiste moment en KNAL, een aanval van boven. Hij zag me niet aankomen! Toen wist ik het zeker! Ik moest Batman hebben. De demo bleek later maar een fractie van de tofheid van het volledige spel te zijn, Arkham Asylum is zo groots opgezet en zo diep uitgewerkt dat je de tofheid nauwelijks kan bevatten. Zelden was ik zo onder de indruk van een game! Absoluut mijn Game of the Year!

Nou, gefeliciteerd Eidos (of moet ik zeggen Square-Enix Europe?)! Wees er trots op, je verdient de titel niet zomaar natuurlijk! Volgende week kijken we trouwens nog even vooruit naar 2010 om te zien wat we dan allemaal in onze consoles kunnen gaan schuiven.

-
5 Responses so far
 1. Hemmo zei,

  Nog een bepaalde reden dat GoW de top 5 niet heeft gehaald? En je nummer 1 is multiplatform, het lijkt zo net of het een Xbox :r exclusive is :p
  Wel 3 PS3 exclusives in je top 5 *O*

  Posted on December 23rd, 2009 at 15:50

 2. Roy zei,

  GoW Collection is een port/remake, die tellen niet mee in mijn awards :) Hij heeft twee weken terug de award voor beste remake gewonnen :P

  Posted on December 23rd, 2009 at 23:10

 3. L'enfant terrible zei,

  Ik herinner mij die avond nog wel van Batman,… :D Voor de rest een leuke lijst Gijs!

  Posted on December 27th, 2009 at 18:34

 4. Mark zei,

  Wow! We hebben dezelfde nummer #1! :o Hoe is het mogelijk.

  Kleine kanttekening: mijn echte GOTY is Persona 4. Maar die is uit 2008. :’)

  Posted on December 28th, 2009 at 14:41

 5. L'enfant terrible zei,

  Heb mijn GOTY ook bekend gemaakt. Maar ik ga uiteraard niet voor Batman,… leuke geweldige game, maar niet episch genoeg voor me. PS3 is wel console van het jaar geworden ;)

  Posted on January 2nd, 2010 at 12:56

Add your comment

You must be logged in to post a comment.