Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

U heeft een trofee behaald

Posted by Roy On December - 1 - 2009

Toen de Xbox 360 op de markt verscheen introduceerde Microsoft en nieuw ‘beloningsysteem’ voor fanatieke gamers: Achievements. Per game krijg je een aantal opdrachten mee die je, buiten de hoofdlijn van de game om, moet behalen in ruil voor punten: achievements. Dit bleek zo’n succes dat Sony dit op een gegeven moment ook introduceerde in de PlayStation 3. De trophies, trofeeën, verschillen echter van achievements op een bepaald aantal punten. Achievements variëren namelijk van waarde terwijl trophies in drie categoriën gestopt kunnen worden.

PS3 trophy

‘Een trofee op een PS3’

Je hebt, brons, zilver en goud als variant waarbij een betere kleur moeilijkere achievements representeren. Als je alle trophies uit een game behaald hebt krijg je daar bovenop nog eens een platina trofee. Dit is een duidelijke tegenhanger van de 1000 / 1000 score bij achievements. Een voorbeeld van hoe de trofeeën in vergelijking tot elkaar staan is als volgt:
Brons: versla één zombie
Zilver: versla 100 zombies
Goud: versla alle zombies

De meeste games hebben ook veel brons, een aantal zilver en maar een paar goud. Het nut van het behalen van trofeeën is nihil overigens, het enige dat leuk is, is vergelijken met vrienden. Wie heeft die moeilijke trofee al gehaald, en wat is het totaal aantal trofeeën? Sinds kort kun je jouw PS3 ook koppelen aan Facebook (Amerikaanse Hyves) en dan worden daarop direct de behaalde trofeeën geplaatst. Dit is helemaal erg leuk om op te scheppen met jouw behaalde prijzen!

Ikzelf heb op dit moment nog geen platina trofeeën zoals je op mijn profiel hier onder kan zien. Er is nog geen game waar ik heel veel extra tijd in wil stoppen om alles te halen. In Ratchet & Clank zit bijvoorbeeld een trofee voor het behalen van 10.000 punten in een minigame terwijl mijn highscore nu op 5.000 staat. Dat gat is te groot en ik ga liever een nieuwe game spelen dan. Ratchet & Clank staat echter wel op 80%, bijna het hoogste aantal van alle PS3 games! Op plek één staat God of War met 81% en op drie komt inFamous met 56%. Met die drie games ben ik ook ‘klaar’, ik heb ze alle drie uitgespeeld en ik vind het mooi geweest. Andere games (Uncharted 1 en Uncharted 2) heb ik uitgespeeld, maar daarbij heb ik nog niet het gevoel dat ik er klaar mee ben. Ze staan respectievelijk op 31% en 21% en beide games wil ik nog eens op een hogere moeilijkheidsgraad gaan spelen om het verhaal nog eens mee te maken en natuurlijk om meer trophies te behalen!


Mijn PlayStation profiel, ik ben een level 5 trophy-whore!

Voordat ik echter met beide Uncharted games ga beginnen ga ik eerst nog God of War 2 spelen. Hier hoop ik ook weer rond de 80% te scoren en als ik de trofeeën zo bekijk moet dat ook wel lukken. Ik haalde in God of War ook heel onverwacht de gouden trofee voor de kolommen in de onderwereld Hades! Soms ben ik gewoon beter dan ik denk!
Hoewel trofeeën nog niet helemaal kunnen tippen aan achievements (het geluidje is iets minder leuk en de waarde komt soms niet overeen met de opdracht) zijn ze een leuke toevoeging aan de games. Zeker nu ze direct op Facebook gepost worden om iedereen te laten zien.

-
3 Responses so far
 1. Lillie zei,

  Facebook :’)

  Verder ben ik het wel met je eens. Achievements zijn toffer vanwege de punten die je erbij krijgt, maar trophies zijn een goede tweede. Overigens is een spel helemaal uitspelen op de PS3 wel een stuk toffer. Die platinumtrophy heerst! In plaats van een pling van weer 20 punten erbij, opeens een platinumtrophy!1!1 Maar goed, dat moet je een keer ervaren, het is lastig dat gevoel goed onder woorden te brengen.

  http://superkoei.nl/blog/?p=1259 O+

  Posted on December 2nd, 2009 at 18:54

 2. Lillie zei,

  En er staat een typo op je index

  Posted on December 2nd, 2009 at 18:55

 3. L'enfant terrible zei,

  Is het geluid van het halen van een platinum trophy dan zo anders? Lijkt zo op een zilvere,… zou het verschil niet merken denk ik. In ieder geval heb ik meer met achievements,… werkt allemaal zoveel beter. Overigens zie ik nog 0 platinum trophies in je PSN card. Maar ja,… ik heb hetzelfde probleem :)

  Posted on December 5th, 2009 at 10:36

Add your comment

You must be logged in to post a comment.