Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Mijn mobiele telefoon

Posted by Roy On January - 28 - 2010

Aangezien afgelopen week de iPad officieel werd aangekondigd en de iPhone hype WEER oplaaide vond ik het een mooi moment om mijn visie op mobiele telefoons te geven en een beetje terug te kijken naar mijn GSM geschiedenis. Tevens is het een mooie blog om de mobiele versie van Roy-O-Rama te promoten (zichtbaar voor onder andere iPhone en Android telefoons).

Het begon allemaal in de vijfde klas, zo rond 1999. Zakenmensen konden al een aantal jaar bellen in de auto of op speciale groene lokaties in Nederland, maar langzaam verschenen de eerste telefoons voor de consumentenmarkt. Alle wannabe’s liepen al snel met een enorme Pocketline Koelkast te bellen en telefoonnummers werden onderling uitgedeeld om elkaar vooral niet te bellen omdat dit beltegoed kostte. Persoonlijk vond ik het maar onzin, ik zag al mijn vrienden in de klas, op straat of op voetbal. Dan ga ik ze niet ook nog eens bellen. Totdat daar een kleine nieuwe provider op de markt verscheen: Ben. Ben introduceerde goedkope abonnementen en als Kersttopper hadden ze de Nokia 3210. Een pionier op de mobiele markt vanwege een interne antenne, T9 en de mogelijkheid om plaatjes te versturen. Vanaf dat moment hoorde ik er ook bij! Het toffe was dat de 3210 de game ‘Snake’ had, dé Nokia-game en enorm verslavend. De Nokia 3210 is één van de meest succesvolle mobiele telefoons OOIT geworden met ongeveer 160 miljoen verkochte units, dat is meer dan de Nintendo DS bijvoorbeeld.

Een paar jaar later was de trend dat alles kleiner moest en dus stapte ik over op de Nokia 8310. Deze telefoon was gebaseerd op de 8210 die weer gebaseerd was op de 3210 en qua besturing en gebruik was er eigenlijk weinig veranderd. Het enige was dat deze telefoon kleiner was. En duurder. Ik geloof dat ik een paar honderd gulden bij moest betalen toen ik mijn abonnement verlengde. Maar ja, je bent jong en je wilt een hippe telefoon. Ik schrok me ook dood toen ik op een avond mijn telefoon kwijt was en deze in de wasmachine bleek te zitten! Gelukkig deed de telefoon het weer na een avondje op de verwarming, gewikkeld in een handdoek. Lang leve verwisselbare frontjes waarmee je bijna de hele telefoon uit elkaar kon halen! Het gaafste aan de 8310 was overigens Snake II dat je via infra-rood tegen iemand anders kon spelen. Ik geloof dat Maarten hier nog trauma’s van heeft omdat hij elk college van me verloor…

Na een paar jaar was ook deze telefoon aan vervanging toe en viel mijn oog op de Nokia 6610. Het was de tijd dat kleurenschermen normaal werden in telefoons en dat langzaam steeds meer telefoons een camera kregen. De 6610 had beide! Awesome dus! Buiten deze twee nieuwe features bood de 6610 niet echt veel nieuws dat ik ook daadwerkelijk gebruikte (WAP en MMS waren nog veel te duur toen). Dit veranderde toen ik in 2006 overstapte op de Nokia 5300. Dit is de enige telefoon geweest die ik los in de winkel gekocht heb en de enige telefoon die beweegbare onderdelen had. Daarnaast was het ook de lelijkste telefoon die ik heb gehad! Spijt heb ik niet, het was immers maar een tijdelijke telefoon die ik maximaal een jaar gebruikt heb, maar hij staat wel onder aan mijn lijstje. De 5300 had wel een aantal toffe mogelijkheden als een goede MP3-muziekspeler had en MMS was gewoon geworden. Bovendien weet ik dat ik nooit meer een schuifmodel neem!

Na de 5300 kwam er weer een telefoon die iedereen wel leek te hebben: de Nokia 6300. Voordelen van deze telefoon waren de metalen case waardoor hij tegen een stootje kon. Zou je denken. Het is namelijk de eerste telefoon die ik had die op een gegeven moment echt defect was; de lader en de koptelefoon maakten geen goed contact meer nadat ik ‘m een keer flink van mijn buro had laten kukelen… Desalniettemin was ik erg tevreden over de telefoon aangezien eindelijk mobiel internet een beetje goed te doen was. In totaal heb ik toch ook weer zo’n twee jaar met de telefoon gedaan totdat ik overstapte op mijn huidige telefoon.

De Nokia 5800 is, na de 3210, mijn meest favoriete telefoon. Alles wat ik wil kan met deze telefoon. Naast bellen en SMS-en zitten er prima internet mogelijkheden op (zowel via 3G als wifi) en maakt de camera best mooie foto’s. Die gemaakte foto’s kan ik direct uploaden naar Flickr zodat ze op mijn blog verschijnen. Ook bestaat er de mogelijkheid om verschillende applicaties te downloaden zoals Shazam waarmee je zowat elk gangbaar liedje op de radio kan herkennen. De 5800 is volledig te besturen via het touchscreen en dit werkt perfect. Het enige minpuntje dat ik kan vinden is de dikte van de telefoon, dat had wat minder gemogen. Een kniesoor die daar een probleem van maakt overigens. De nieuwste firmware, die langzaam beschikbaar gesteld wordt, voegt ook nog eens kinetic scrolling toe. Ik ben fan van deze telefoon!


Zoals je wel kan zien ben ik een trouwe Nokia fan. Ik wil ook nooit meer anders. Toen ik onlangs mijn abonnement kon verlengen heb ik gedacht aan een iPhone, maar die verplichte abonnementen vond ik niet gunstig en dus viel dat af. Andere merken doen me ook niets eigenlijk. Nokia is gewoon altijd goed geweest en dan blijf ik ook trouw. Mijn volgende Nokia, waarschijnlijk rond september als ik weer contractverlenging kan doen bij T-Mobile, wordt mogelijk de N900. Maar dat zien we dan wel weer. Misschien gaat Nokia namelijk ook wel aan de Android, en dan zal ik braaf volgen!

-
7 Responses so far
 1. Maarten zei,

  Snake :o Was ik weer helemaal vergeten dat je dat tegen elkaar kon spelen :D Toch blijft DopeWars de meester _O_

  Verder kies ik altijd de beste telefoon op dat moment :P

  Posted on January 28th, 2010 at 19:26

 2. Magneet zei,

  De 5800 roeleert, heb hem nu ook een half jaar en hij is fucking heerlijk!

  Posted on January 28th, 2010 at 19:45

 3. Hemmo zei,

  Je wou alleen een iPhone vanwege Shazam :p
  En je accu is _altijd_ leeg, ontken het maar niet!

  Posted on January 28th, 2010 at 22:47

 4. Maarten zei,

  Dat is waar ja, dat ding ligt continue aan de oplader :’) Lijkt wel een bejaarde met een nierprobleem :D

  Posted on January 28th, 2010 at 23:05

 5. Mark zei,

  *geen pics van iPhone ziet*
  *blog overslaat*

  Posted on February 2nd, 2010 at 09:52

 6. Lillie zei,

  iPhones :’) Ik vind het niks… Ik heb een iPhone-kloon en zelfs daar ben ik niet heel erg tevreden over (ik mis de knopjes…). De Xperia moest ik echter voor bij betalen en betalen voor een telefoon heb ik sinds mn 15e niet meer gedaan en ben ik ook niet van plan om te gaan doen.

  Mijn eerste telefoon was trouwens een Erickson T10S, puur gekozen omdat mijn vriendje precies dezelfde had (in een andere kleur). Mn tweede telefoon was de gratis siemens telefoon die je bij de postbank kreeg, vlak nadat mijn vriendje diezelfde telefoon (in een andere kleur) al had gekocht. De telefoon daarna was een betere versie van de telefoon die hij had. Pas mn 4e telefoon heb ik helemaal zelf uitgezocht in de winkel (waarbij ik wel drie keer gebeld heb om te checken of het een goede keuze was). Het moge duidelijk zijn dat ik niet zoveel interesse in telefoons heb :D Sowieso is overstappen op een nieuwe telefoon echt vervelend, voordat ik een nieuwe telefoon een beetje doorheb ben ik een paar maanden verder, zeker sinds ze er tegenwoordig geen handleiding meer bij doen :N Dezelfde telefoon nemen als iemand anders heeft daardoor toch de voorkeur…

  Posted on February 2nd, 2010 at 22:14

 7. Sophie zei,

  De Nokia N85 rocks for me!!!! *O*

  Posted on February 9th, 2010 at 15:43

Add your comment

You must be logged in to post a comment.