Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Band of Brothers

Posted by Roy On April - 15 - 2010

Onlangs is The Pacific begonnen, een Amerikaanse TV serie over de Tweede Wereldoorlog tussen Japan en Amerika. The Pacific kan zo’n beetje gezien worden als het ‘vervolg’ op Band of Brothers welke jaren geleden uit kwam en het Europese gedeelte van de Tweede Wereldoorlog behandelde. Ikzelf had Band of Brothers nooit helemaal afgekeken. Toen de serie in Nederland op TV was ben ik afgehaakt toen men in Eindhoven aankwam en later toen ik de DVD Box had ben ik ook gestopt met kijken op volgens mij hetzelfde punt. Waarom ik tot twee keer gestopt was weet ik niet, het was erg tof gemaakt allemaal en het werd goed gepresenteerd.

Twee weken terug zag ik op Amazon UK dat de Blu Ray versie van Band of Brothers nog maar 19 euro kostte en die heb ik meteen besteld. De DVD Box heb ik direct weer doorverkocht en ik nam me voor om nu *echt* de serie helemaal tot het einde te kijken. Vorige week ben ik hier aan begonnen en gisteren keek ik de laatste aflevering en ik ben er nog van onder de indruk… Band of Brothers is één grote meeslepende reeks van verhalen van een groep soldaten die ons Europa bevrijd hebben van de Duitsers. Zelden heb ik zulke fascinerende beelden gezien en zelden was het zo aangrijpend wat er op mijn TV getoond werd.

Het begint allemaal tijdens de voorbereiding. Je ziet soldaten van de Easy Compagnie (onderdeel van 101st Airborne Division) zwoegen in de training. Later volgt D-Day en via verschillende andere operaties als Market Garden (Nederland) komen ze via het Ardennen Offensief uiteindelijk in Duitsland. Je ziet heldendaden, paniek, vriendschap, verdriet, dood en vooral hoe dit de mannen beïnvloedt en hoe ze er mee om proberen te gaan. Elke aflevering wordt voorafgegaan door echte veteranen van Easy die aan het woord komen, soms met tranen in hun ogen. Dit alles draagt bij aan de echtheid van de serie. Je krijgt nergens het idee dat het allemaal aangedikt is of overdreven wordt om zo een ‘betere’ serie te maken. Ik heb ook respect voor de manier waarop de Duitsers zijn neergezet op het einde. Het ene moment loop je met Easy een concentratiekamp binnen en verafschuw je de Duitsers en het andere moment hoor je een toespraak van een legerleider en besef je dat het ook maar mensen zijn die deden wat ze opgedragen kregen… Heel bizar allemaal en echt, ik hoop dat wij nooit een oorlog mee hoeven te maken.

Overigens vond ik het af en toe wel lastig om alle namen te onthouden, evenals de rangorde. Kolonel, Majoor, Sergeant, Luitenant, etc. Maar ook compagnie, bataljon, divisie… Misschien moet ik wat vaker stratego spelen! Anders dan dit kleine puntje van ‘kritiek’ heb ik niets dan lof voor de makers. Band of Brothers is misschien wel de beste serie die ik ooit heb gezien. Ik was, zeker tijdens de laatste twee afleveringen, af en toe helemaal stil. Vol ongeloof en bewondering. Wat een helden!

Het volgende dat ik ga kijken is Planet Earth. Een iets rustgevendere TV show van de BBC over… De planeet Aarde! (En dan vooral het leven op deze blauwe bol). Aanstaande zondag is dat vast heerlijk uitbrak-materiaal!

-
3 Responses so far
 1. Lillie zei,

  BoB is zooo 2001… Al heb ik ook pas twee jaar geleden ofzo voor het eerst ook de laatste afleveringen gezien :D Ik heb op tv tig keer de afleveringen tot en met het ardennen offensief gezien, maar de aflevering daarna miste ik altijd waardoor ik maar stopte met kijken :’) Toen ik de blu-ray toentertijd voor 30 euro tegen kwam (en hij nog 80 euro was in Nederland :’) ) heb ik ‘m dan ook gelijk besteld. Is het geld zeker waard geweest!

  Ik ben wel blij dat ze nu The Pacific aan het uitzenden zijn. Die serie is minder dan BoB, maar nog steeds erg tof! Ze zijn in full HD en met NL ondertitels te downloaden.

  Posted on April 15th, 2010 at 01:43

 2. Maarten zei,

  The Pacific heeft nog meer het probleem dat je namen/personen niet kan onthouden. Goede serie, maar tot nu toe minder indrukwekkend als BoB. Die heb ik twee keer gekeken en is mijn enige aankoop geweest van een TV-serie :D

  Posted on April 15th, 2010 at 20:17

 3. L'enfant terrible zei,

  Briljante eng goede serie. Heb de DVD box nu al zeker 2x gekeken. Ik twijfelde om de Blu-ray te halen, maar na reviews ben ik toch bij mijn DVD box gebleven. Prachtig beeld hoor, maar de DVD doet niet veel onder voor de Blu-ray voor zover ik kon lezen. Veel grain ook,… maar ja. Wil de serie eigenlijk nog wel een keer kijken en dit artikel hypte me redelijk!

  Posted on April 24th, 2010 at 10:30

Add your comment

You must be logged in to post a comment.