Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Now you’re playing with power

Posted by Roy On May - 11 - 2010

Iedereen kent de Nintendo DS. Iedereen kent de Nintendo Wii. Deze twee apparaatjes hebben er voor gezorgd dat Nintendo gezonder is dan ooit en ondanks dat de hardware minder is dan die van de concurrenten blazen ze diezelfde concurrenten weg met de verkopen. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de Nintendo Wii en haar verkoopcijfers. De Wii lanceerde eind 2006 en is sindsdien meer dan 70 miljoen keer wereldwijd verkocht. Hiermee is de Wii de meest succesvolle Nintendo console aller tijden; de Nintendo NES ging zo’n 62 miljoen keer over de toonbank. Concurrenten Microsoft en Sony deden het stukken minder met respectievelijk 40 miljoen (Xbox 360) en 34 miljoen (PlayStation 3).

De Nintendo DS is zo mogelijk nog dominanter in de markt. De Nintendo DS is maar liefst 129 miljoen keer verkocht en is daarmee de meest succesvolle handheld van Nintendo (GameBoy staat op 119 miljoen). De concurrent PSP doet het veel slechter met ruim 60 miljoen verkochte exemplaren. Het is de meest succesvolle Nintendo handheld concurrent ooit, maar komt niet in de buurt van de DS. Een andere mogelijke concurrent, de iPhone, staat op 50 miljoen maar gaming is daar maar side business. Toch is het een interessante concurrent om in de gaten te houden en ik denk dat Nintendo dat ook wel door heeft en voor de 3DS hun DSi-ware nog meer uitbreid.

Met zulke hardwareverkopen zijn uiteraard ook de gameverkopen onwijs aanwezig. Nintendo liet dit zien aan de hand van twee lijsten met verkopen, eentje voor de eerste drie maanden in de USA, en eentje voor de eerste 15 weken in Europa. In beide top 30 lijsten was bijna de helft van de games voor Nintendo apparaten en scoorden games als Wii Fit Plus en New Super Mario hoger dan toptitels als God of War III en Modern Warfare 2. Als je echter verder kijkt zie je relatief heel veel oude games staan, denk hierbij aan Mario Kart Wii uit 2008 en New Mario DS uit 2006. Ja. 2006. Nintendo heeft in 2010 nog steeds titels in de lijsten staan die jaren oud zijn; meteen de reden waarom er geen ‘classics’ of ‘platinum’ reeks bestaat. De games verkopen zichzelf toch wel.

Helaas is het niet altijd even rooskleurig als de lijsten je doen geloven. Dat er games in de lijsten staan die jaren oud zijn betekent bijvoorbeeld dat er te weinig nieuwe games uitkomen die de moeite waard zijn om aan te schaffen. Daarnaast zijn het vrijwel allemaal titels van Nintendo zelf en is het probleem dat de GameCube had (te weinig third party) nog groter op de Wii. Dit klopt voor een groot deel ook natuurlijk want als ik naar mijn eigen Wii collectie kijk zie ik daar de twee gratis meegeleverde Wii Sports games, Dead Space Extraction, House of the Dead en maar liefst VIER Mario-games. De rest van de games interesseert me niet zoveel en van de aankomende titels is alleen Mario Galaxy 2 echt een must-have. Overige aankomende titels zijn op z’n best ‘potentiële toppers’ of ‘tussendoortjes’. Ik mis op de Wii toch wel een beetje de HD graphics, het surround geluid en een online interface waarbij ik voortgang kan delen met anderen (achievements) of tussendoor even kan kijken wie wat speelt (online friendslists).

Al met al heb ik een haat-liefde relatie met Nintendo. Zowel de Wii als de DS hebben fantastische titels en Nintendo staat weer bovenaan waar ze horen. Toch mis ik echter iets en dat is een constantere stroom toptitels of die ene echt grootse epische game zoals een Final Fantasy XIII. Dit jaar ziet er echter best goed uit voor de Wii en met in ieder geval Mario Galaxy 2. Daarnaast gaat Nintendo knallen op de E3 met allemaal topgames! Naast de al aangekondigde Last Story, Xenoblade, Metroid M en Zelda krijgen we ook Pilotwings, Star Fox, Kid Icarus, Donkey Kong, Kirby en een vervolg op Eternal Darkness!

BELIEVE!

-
2 Responses so far
 1. Hemmo zei,

  Maar toch, als je met de helft van de consoles toch op plekje 3 komt in de verkoopcijfers ben je goed bezig. Ook is de drempel om een PS3 aan te schaffen een stuk groter, vanwege de kostprijs. Maar dat doet verder niets af aan het succes van Nintendo hoor.
  Maar sinds Super Mario Kart _O_ op de N64 (denk ik?) nooit meer zo fanatiek op een Nintendo console gegamed.

  Posted on May 11th, 2010 at 18:43

 2. Mel zei,

  Jaaaa….ik mis ook de mooie graphics op de Wii die de PS3 of Xbox360 wél heeft.

  Daarentegen heeft de Wii wél veel meer platformers die ik bij de PS3 echt heel erg mis!
  De enige games op de PS3 die vrouwen en meisjes (waarschijnlijk) leuk vinden zijn de Ratchet en Clank reeks en Buzz Quiz en wellicht Assassins Creed, Sonic en Prince of Persia ofzo. Verder zijn het hoofdzakelijk vecht- en oorlogsspellen. Op de Wii heb je toch wat minder gewelddadiger en meer platformachtige games dan op de PS3/Xbox360.

  Maar die graphics hè……… :N

  Posted on June 1st, 2010 at 21:28

Add your comment

You must be logged in to post a comment.