Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Planet Earth

Posted by Roy On August - 30 - 2010

Planet Earth is de eerste reeks natuurdocumentaires die de BBC volledig in HD geschoten heeft. In totaal duurde het filmen er van zo’n vijf jaar en verscheen de eerste aflevering in 2006. Een aantal maanden terug kocht ik de serie op Blu Ray om zo te genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft.

Planet Earth is opgebouwd in verschillende afleveringen. De eerste ‘Van Pool tot Pool’ is een soort samenvatting van alles wat er gaat komen. We vliegen van de Noordpool naar de Zuidpool en stoppen op een aantal interessante locaties. De rest van de normale afleveringen behandelen elke keer één bepaald soort natuurgebied dat we kunnen vinden op Aarde: bergen, zoetwater, grotten, woestijnen, ijswerelden, grote vlakten, jungles, ondiep zeewater, bos en de diepe oceaan.

Bij elk gebied denk je “oh ja, nu gaan we dit en dat zien” zoals bijvoorbeeld pinguins op Antarctica, maar er wordt zoveel meer getoond dan wij simpele zielen weten… Je zit bijna constant met open mond te kijken naar alle beelden die op je TV verschijnen en ik ben zelden zo onder de indruk geweest. De grotten-aflevering had bijvoorbeeld een heel stuk over een nog niet eerder gevonden grot waarin de mooiste kristallen groeiden en de diepzee-aflevering kwam op plekken waar hele werelden ontstonden rondom een warme luchtstroom uit een scheur in de zeebodem. Het is zo bizar wat er allemaal mogelijk is op Aarde dat je jezelf soms afvraagt of het wel allemaal van deze wereld is.

Naast de gewone Planet Earth afleveringen is er nog een extra disc toegevoegd in de boxset waarin we twee andere onderwerpen te zien krijgen. De eerste gaat over een groep leeuwen die in een woestijn in Namibie en de tweede gaat over de sneeuw luipaard in Pakistan. Beide afleveringen komen van de serie “Natural World” van de BBC en laten buiten mooie beelden van de beesten ook zien hoe onderzoekers met cameraploeg alles opzetten om ons dit allemaal te kunnen laten zien.

Toen ik klaar was met Planet Earth kwam ik er achter dat er een ‘opvolger’ gemaakt is: Life. Deze serie gaat vooral over het overleven van de dieren en planten in de wereld. Hoe passen ze zich bijvoorbeeld aan? Het is uitgezonden in 2009, het jaar van Darwin. Met Life ben ik op dit moment bezig en de beelden zijn minstens zo indrukwekkend. Een volledige blog over Life volgt uiteraard ook. In de tussentijd raad ik iedereen aan om Planet Earth te gaan kijken, het is één van de mooiste dingen die je kunt kijken thuis.

-
2 Responses so far
  1. Maarten zei,

    Is denk ik mijn eerste aankoop zodra ik een BluRay speler heb :D

    Posted on September 3rd, 2010 at 22:11

  2. L'énfant terrible zei,

    Eens,… ik ga nu direct FTP opstarten voor de complete collectie!

    Posted on September 16th, 2010 at 15:01

Add your comment

You must be logged in to post a comment.