Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Gent

Posted by Roy On September - 7 - 2010

Gent, dag 1
‘s Ochtends vroeg ging mijn wekker en na een klein ontbijt begaf ik me naar het station. Via Rotterdam en Antwerpen kwam ik aan op Gent Dampoort (uiteraard met vertraging, maar dit keer door de Belgische Spoorwegen) om een stukje te gaan lopen naar het hotel. Ondanks dat ik een plattegrond had liep ik natuurlijk een paar straten om, maar uiteindelijk was ik er rond 12u. Even inchecken, spullen afgooien en op zoek naar eten. Qua locatie zat ik ideaal, met drie minuten stond ik voor de St. Baafskathedraal in het historisch centrum van Gent. Eten zoeken was dus zo gebeurd (Chicken Mythic, erg smakelijk) en vervolgens was het op naar Gravesteen, een kasteel in het centrum van Gent.

Gravesteen is gebouwd in de 12e eeuw en was na zijn militaire functie onder andere gevangenis en katoenspinnerij, maar dient nu als museum. In de eerste paar kamers zie je bijvoorbeeld middeleeuws wapentuig terwijl er verderop een aantal marteltuigen staan. Weer wat dieper in het kasteel heb je nog een ondergrondse kamer die aansluit op de gracht. Op zich allemaal best tof, maar een beetje karig als je het vergelijkt met het machtige Tower of London. Die is veel grootser, zowel qua opzet als qua collectie. Desalniettemin is Gravesteen zeker het bezoeken waard.

Omdat ik nog wat tijd over had de eerste middag (in je eentje iets bezoeken gaat sneller dan met wanneer je met meerdere bent) kon ik ook nog Belfort meepikken. Belfort stamt uit de 14e eeuw en is symbool voor de Gentse vrijheid en zelfstandigheid die ze rond die tijd hadden verworden. Het is een enorme toren met een groot klokkenspel. Eenmaal binnen bleek dat er in totaal vijf verdiepingen zijn die allemaal met een leuke, schijnbaar oneindige, wenteltrap te bezoeken zijn. Op elke verdieping staat een stukje uit de geschiedenis van Belfort: een aantal oude klokken (inclusief making of film), wat oude beelden en de oude draken die bovenop de toren hebben gestaan. Deze verdieping was het tofst. Belfort is een toffe toren die de klim zeker waard is. Ook het uitzicht bovenin vanaf de gallerij is erg gaaf, maar ik kreeg er wel kriebels van in mijn buik vanwege de hoogte.

Na Belfort ben ik even terug gegaan naar het hotel om alle losse meuk (camera, plattegrond, etc) weg te leggen. Ik wilde even wat boodschappen doen en een hapje eten. Restaurants had ik zo gevonden, maar qua supermarkten is het iets lastiger… Uiteindelijk een supermarkt gevonden waar ik sinas en koekjes gekocht heb. Daarna ging ik eten bij een Italiaan (El Pino ofzo) die overheerlijke spaghetti bolognese had gemaakt. ‘s Avonds op de hotelkamer nog even “Observe and Report” gekeken op de PSP (hilarische film, aanrader) en toen gaan slapen.

Gent, dag 2
De tweede dag was een behoorlijk drukke dag. Na een prima ontbijt was het met de bus op naar het Citadel Park waar twee musea staan. Eentje voor Schone Kunst en eentje voor Actuele Kunst. Het museum met actuele kunst (S.M.A.K.) is een typisch modern museum met allemaal objecten waarbij je denkt “is dit nou kunst?!” maar heeft ook een aantal toffe kamers. Er is bijvoorbeeld een kamer met kunst gemaakt van PVC buizen en die is gewoon leuk. Ook moest ik lachen om het tum de dum schilderij dat op de begane grond hing. Niet bijzonder geschilderd, maar gewoon leuk. Het museum voor Schone Kunst richt zich vooral op oude kunst vanaf de middeleeuwen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Bosschenaar Jeroen Bosch. Er hangen een aantal puike werken in dit museum en ook de tijdelijke tentoonstelling van Stijn Cole is erg tof. Hij maakt gebruik van allerlei moderne technieken en programma’s om van een simpele landschapsfoto een tof kunstwerk te maken.

Na de lunch weer met de bus terug naar het historisch centrum voor een bezoek aan de St. Baafskathedraal (voorheen St. Jan) om onder andere het schilderij Lam Gods te bekijken. De Kathedraal zelf is erg mooi met heel veel prachtig glas in lood en een aantal mooie Katholieke kunststukken, maar het schilderij viel een beetje tegen. Er staat een schaap met een Halo om zijn hoofd. En dan is het ook nog eens een replica omdat het echte werk goed bewaard wordt. Nadeel is wel dat er hier niet gefotografeerd mag werden en er overal mannetjes lopen die daar op letten.

Via de vrijdagmarkt (een groot marktplein) en een kanon ben ik toen doorgelopen naar het Huis van Alijn. Dit is een museum dat het gewone leven toont van begin 20e eeuw tot nu. Ik verwachtte er niet heel veel van, maar achteraf gezien was het eigenlijk het leukste museum dat ik bezocht heb in Gent. Je loopt door een huis zoals dat begin 20e eeuw eruit zag en er zijn vele thema kamers. Leukste was de kamer met dialecten waarbij je bejaarde Belgen hoort praten in hun eigen stadsdialect. Ondanks dat ik als Brabander redelijk dicht bij de Belgen sta verstond ik er werkelijk geen klap van. Ook tof waren de huiskamers uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Door langs die kamers te lopen zag je steeds meer luxe in onze huizen verschijnen. Grappig was trouwens dat er vroeger al apparaten waren om ‘3D-foto’s’ te bekijken door middel van stereoscopische beelden. De Nintendo 3DS is dus helemaal niet zo vernieuwend! Zo tegen sluitingstijd werd ik er trouwens uitgegooid, helemaal niet in de gaten hebbend dat het al zo laat was… Eenmaal de tijd wetend kreeg ik direct honger!

Omdat ik al een aantal keer langs Amadeus, een spare-ribs restaurant, was gelopen die tegenover Belfort zit, had ik daar inmiddels wel trek in gekregen. Met mij trouwens veel meer mensen, want het was best druk. Gelukkig hoefden we allemaal niet lang te wachten, want ze verkopen eigenlijk alleen spare-ribs met gepofte aardappel. De ribs waren prima te eten, maar de gepofte aardappel was de lekkerste die ik ooit op heb. Normaal hou ik niet zo van gepofte aardappels, maar deze was zo lekker dat ik zelfs vroeg wat voor saus er precies op zat. Verder dan ‘een soort curry-saus’ wilden ze echter niet gaan… Geheim recept ofzo helaas. Helemaal teleurgesteld, maar wel tjokvol eten, ging ik weer richting hotel. Daar heb ik nog even ‘Land of the Dead’ gekeken op de PSP en toen ben ik gaan slapen. Het was een best vermoeiende dag!

Gent, dag 3
De derde dag was niet zo boeiend meer eigenlijk, de musea die ik eventueel nog wilde bezoeken waren veel te ver weg (o.a. eentje voor psychiatrie en de geschiedenis van de wetenschap). Na het ontbijt heb ik mijn spulletjes gepakt en heb ik uitgecheckt om vervolgens nog even een rondje te lopen in het centrum op zoek naar leuke winkeltjes. Veel verder dan wat souvenirshops en de gebruikelijke kledingwinkels ben ik echter niet gekomen, om te shoppen is de Gentse binnenstad niet interessant. Dan maar gewoon richting station om de trein naar huis te pakken. Onderweg nog even bij de Gamemania kijken wat de Belgische gameprijzen zijn (verrassing: ongeveer hetzelfde als in NL) en dat was het.

Gent is best een leuke stad, maar het was overal erg rustig. Misschien was ik buiten het seizoen of vond men het te koud, maar ik heb geen volle terrassen gezien vol bier drinkende Belgen. Tijdens de Gentse feesten, eind juli, zal dit wel anders zijn en bovendien zijn dan de meeste musea gratis. Mocht je ge√Įnteresseerd zijn in Gent, dan raad ik je aan om dan te gaan. De eerste ‘vakantie’ die ik in mijn eentje deed beviel me over het algemeen wel. Het is totaal anders dan met iemand anders op vakantie gaan natuurlijk, maar je kunt wel lekker doen waar je zelf zin in hebt. Toch geef ik de voorkeur aan een vakantie met reispartner, het is net even gezelliger.

-
3 Responses so far
 1. Maarten zei,

  Klinkt tof :D

  Volgende keer een hostel, dan heb je zo een reispartner gevonden :P

  Posted on September 8th, 2010 at 20:12

 2. Lillie zei,

  “met een groot klokkenspel”

  hihi :’)

  Maar je wordt wel een oud zeg, dat je nu zelfs betaald voor kunst musea :’)

  Posted on September 14th, 2010 at 16:36

 3. L'énfant terrible zei,

  Sinas en koekjes!! :D _O_

  Briljant stuk,… eigenlijk had je dit moeten doen met een leuke meid aan je hand!

  Posted on September 16th, 2010 at 14:59

Add your comment

You must be logged in to post a comment.