Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Alan Wake

Posted by Roy On October - 12 - 2010

Alan Wake kwam in mei exclusief uit voor de Xbox 360 nadat het jaren in ontwikkeling was geweest. Rond die tijd was ik druk bezig met games als Final Fantasy XIII en God of War III dus ik liet Alan Wake liggen. Totdat de game zo’n twee tientjes was bij Saturn en ik een vriend van me op pad stuurde om hem te halen. Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en heb ik de game ook eindelijk gespeeld.

Alan Wake vertelt het verhaal van een schrijver, Alan Wake, die naar een klein dorpje, Bright Falls, reist om tot rust te komen. De schrijver heeft al een tijdje geen inspiratie meer en heeft die rust nodig. Samen met zijn vrouw Alice zit hij in een hutje op een klein eiland in een meer. Op een gegeven moment verdwijnt Alice echter en gaat Alan op onderzoek uit in de duisternis. Natuurlijk is niets wat het lijkt en krijg je in zes hoofdstukken een enorm goed verhaal voorgeschoteld waar je nog even over na blijft denken. De game valt in het genre horror/thriller en het begin doet een beetje denken aan The Shining. Sowieso komt veel van de inspiratie uit boeken van Stephen King en dat merk je; je wordt helemaal in het verhaal gezogen waardoor je letterlijk blijft spelen. Steeds wil je door omdat je benieuwd bent naar het verdere verloop van het verhaal.

Grafisch is de game erg mooi en sfeervol gemaakt. Zowel de scenes overdag als ‘s nachts zien er goed uit en alles komt geloofwaardig over. De locaties zijn op zich ook vrij divers, maar je loopt wel vaak in het donker door een bos. Persoonlijk vind ik dit geen probleem omdat de game steeds spannend blijft. De stemmen van de personages zijn erg sterk neergezet en ook de soundtrack is geweldig. Tussen de hoofdstukken door krijg je ook een track te horen waarbij je goed naar de teksten moet luisteren. Het nummer dat speciaal voor de game geschreven is, is ook echt goed. Deze bevat wat spoilers over het verhaal dus moet je nu nog niet gaan opzoeken op Youtube. Eerst de game spelen!

Alan Wake is een game waar ik enorm enthousiast over ben, maar niets is perfect, dus ook deze game niet. De besturing is soms namelijk wat traag… Denk hierbij aan een game als Resident Evil 5 waarbij je langzaam loopt/beweegt terwijl je van alle kanten aangevallen wordt door vijanden. In Alan Wake kun je weliswaar lopen en schieten tegelijk, maar het blijft vervelend. De game heeft deze kunstmatige spanning niet nodig. Verder heb ik niet echt aanmerkingen op de game. Er zijn wat gamers die kritiek hebben over de ‘eentonige’ gameplay (je doet ‘s nachts eigenlijk steeds hetzelfde) maar ik heb dat niet als storend ervaren. De presentatie en het verhaal maken alles goed.

Voor Alan Wake is ook DLC beschikbaar. Het eerste deel kreeg ik gratis bij de game en het tweede deel kost 560 MSP wat niet veel is. Volgens de makers van de game krijg je tijdens het spelen van beide extra hoofdstukken antwoord op al je vragen en ik ga ze dus ook nog wel spelen. Ik moet toch nog even wachten totdat Fable III uit is later deze maand. Mocht je geen interesse hebben in DLC dan is Alan Wake overigens wel gewoon een afsluitend geheel, ik heb niet het gevoel dat ik iets mis en ik moet ze dus nog spelen. Alan Wake is één van de beste nieuwe games dit jaar en met Heavy Rain één van de meest bijzondere ervaringen die je kunt beleven dit jaar.

-
1 Response so far
  1. L'énfant terrible zei,

    Klinkt heel cool. Je was eigenlijk van het eerste moment al enthousiast geloof ik. Denk dat ik deze game ook tijdens de wintermaanden ga gamen. Maar het is net zoals je zegt,… eerst Fable III. Nog maar twee weken ofzo.

    Posted on October 13th, 2010 at 07:18

Add your comment

You must be logged in to post a comment.