Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Fable III

Posted by Roy On November - 7 - 2010

Ik ben een enorme fan van de Fable reeks; zowel Fable als Fable II vond ik enorm tof. Dat je dan met smart zit te wachten op het derde deel is natuurlijk logisch en eind oktober was het zover. De Fable III Limited Edition werd bezorgd en de game kon gespeeld worden!

Vanaf het eerste moment dat je de eerste stappen zet in Albion, het land waar de game speelt, waan je jezelf weer helemaal in de game. Alles is zo mooi weergegeven dat je echt loopt te genieten. Door de gekozen stijl lijkt het net alsof je in de Efteling rondloopt, Fable III is ook weer een echt sprookje.

De game speelt aan aantal jaar na Fable II. De held uit II is koning geworden en heeft twee zonen gekregen. Jij bent één van de twee zonen en je oudere broer is de huidige koning. Echter, het volk lijdt zwaar onder zijn bewind en na een aantal zware gebeurtenissen besluit je om te kiezen voor het volk en een revolutie te starten. Om een goede revolutie te kunnen starten heb je de hulp van de gehele bevolking nodig en het is aan jou de taak om alle groepen te overtuigen. Dit houdt in dat je flink wat quests moet doen om respect te verdienen. Hier begint de game echt en kun je heerlijk een beetje door Albion lopen om van alles te doen.

Je komt op veel verschillende locaties, met alle soorten natuur. Je hebt de besneeuwde bergen, het duistere moeras en een zonnig meer. Elke locatie heeft onwijs veel te ontdekken. Tussendoor kun je ook werken aan je relaties met de bewoners (trouwen, kinderen, ruzie), werk (taarten bakken, wapens smeden) en schatzoeken (lekker graven). Uren vermaak! De quests zijn op dit moment fantastisch om te doen, je hebt de serieuzere missies (versla een gemene vijand) maar ook erg grappige (ga de strijd aan met twee geesten die bang zijn voor hun moeder). De game leek op dit moment nagenoeg perfect.

Helaas bleef dit niet zo… Ergens halverwege hield de butler op met praten en dit was één van de hoogtepunten in de game. Zijn stem wordt vertolkt door niemand minder dan John Cleese en zijn commentaar was geweldig. Deze grote bug hebben onwijs veel gamers gehad en tot op heden is er nog geen oplossing voor beschikbaar. Het is echter niet de enige bug: tijdens het spelen haperde de game regelmatig tot bijna vastlopers, stopte de GPS regelmatig met de weg aanwijzen en was ik soms mijn hond minutenlang kwijt waardoor je schatten kunt missen. Deze bugs zijn verantwoordelijk voor een flink wat spelbederf als ik er over nadenk… Helemaal als je bedenkt dat ik ruim 65 euro voor de game heb neergelegd! Ik vind het eigenlijk schandalig…

De bugs waren gelukkig niet zo erg dat ik de game niet meer kon uitspelen (er zijn op internet gevallen te vinden waarbij dit wel zo is) en heb ik de game tot een goed einde kunnen brengen. Of nou ‘goed’… Die keuze is een beetje aan jezelf. Als je eenmaal koning bent moet je over een groot aantal dingen gaan beslissen zoals belasting en scholing. Dit heeft allemaal invloed op het einde. Het einde was wat mij betreft prima, maar het komt erg snel nadat de revolutie echt is begonnen en je koning bent geworden. Hou hier dus rekening mee als je nog niet zover bent. Na het einde kun je overigens wel gewoon doorspelen, maar huizen kopen kan bijvoorbeeld niet meer.

Fable III is in de basis een fantastische game en een heel mooi sprookje waarin je zelf de hoofdrol speelt. De omgevingen zijn super sfeervol, de humor is echt leuk en er is enorm veel te doen. Helaas zijn er nogal wat bugs die het spelplezier flink kunnen bederven. Erg jammer en eigenlijk te schandalig voor woorden. Ik weet alleen nog niet wat ik voor statement kan maken, de game retourneren is niet echt een optie omdat ik de Limited Edition te gaaf vind. Misschien maar gewoon een zeikmailtje sturen naar de webwinkel en/of Microsoft zodat ik het kwijt ben. Fable IV koop ik in ieder geval niet meer direct op release, hoe tof III ook is…

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.