Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

History of Nintendo

Posted by Roy On November - 23 - 2010

Ik ben al lang op zoek naar een boek of boekenreeks waarin de geschiedenis van Nintendo en/of videogames algemeen goed en helder besproken wordt. In die zoektocht ben ik al eens aanbeland bij The Book of Games en The Ultimate History of Videogames. Hierbij was The Book of Games een teleurstelling en Ultime History teveel van het goede. Wat dat betreft is Arcade Mania veel beter: veel beknopter en leuker geschreven. Tevens behandelt die maar één onderwerp en dat bevordert de leesbaarheid.

Via het altijd boeiende NeoGAF kwam ik uiteindelijk terecht bij The History of Nintendo: Volume 1 van uitgever Pix’nLove. Deze boeken verschenen eerder in het Frans en zijn nu ook langzaam in het Engels te koop met Volume 1 als eerste natuurlijk. Deze winter moet Volume 2 uitkomenen daarnaast is er nog een reeks waarin personen besproken worden, een biografie dus. Eén van die delen gaat bijvoorbeeld over Gunpei Yokoi, onder andere bekend als de bedenker van de GameBoy.

Als eerste echter Volume 1 welke ik vanochtend uitgelezen heb. In dit deel wordt de eerste (ongeveer) 100 jaar van Nintendo besproken, vanaf het maken van speelkaarten tot de ontwikkeling van de Game & Watch toestellen. Het toffe aan dit boek is dat het veel dieper ingaat op het ontstaan van Nintendo dan andere boeken die ik tot nu toe kende. Waar ik voorheen niet meer wist dan dat Nintendo begon als kaartenmaker heb ik nu ook een beeld van de economische tijd waarin Nintendo ontstond en wat ze allemaal gemaakt hebben. Midden 20e eeuw ging Nintendo bijvoorbeeld ook speelgoed maken, en bordspellen, en elektronica, en en… Nintendo is door de jaren heen ongelofelijk divers gebleken. Enkele produkten die ik nog niet kende en mij verbaasden waren de Nintendo kinderwagen, de Ultra Hand en de instant rijst. Een soort Ultra Hand heb ik op de middelbare school ooit nog eens bij techniekles gemaakt!

De opbouw van het boek is, uiteraard, chronologisch. Het begint met het vertellen van het ontstaan van de kaartenfabrikant en vertelt de geschiedenis. Na het eerste, beschrijvende deel volgt een aantal hoofdstukken waarin de produkten beschreven worden. Deze hoofdstukken zou je kunnen zien als een produktcatalogus. Het boek eindigt weer met een beschrijvend deel als we eenmaal aangekomen zijn bij de eerste videogames. Het slot laat alle 60 Game & Watch varianten zien die er bestaan en dient als intro voor Volume 2. Na het lezen van dit deel wil ik die ook zeker hebben!

De kwaliteit van de geschreven stukken is prima tot goed en het leest lekker weg. Wel zitten er een meer dan gemiddeld aantal foutjes in het boek, je merkt dat er geen grote uitgever achter zit maar dat het een uit de klauwen gelopen hobby-bedrijf is (we lezen bijvoorbeeld een keer ‘tits’ in plaats van ‘its’). Dit mag de pret echter niet drukken, History of Nintendo Volume 1 is een verplichte aanschaf voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontstaan van Nintendo, of meer wil weten over entertainment in Japan. Erg gaaf!

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.