Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Terugblik op gamesjaar 2010

Posted by Roy On December - 28 - 2010

Het einde van 2010 is bijna daar, tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar en haar games. Laat ik beginnen met te zeggen dat 2010 een fantastisch jaar was en misschien wel het beste jaar tot nu toe was voor iedereen die graag games speelt. Voor elke console verschenen verschillende toptitels en in elk genre hebben we een topgame kunnen verwelkomen.

Maar wat zijn die topgames dan? Heb ik ze allemaal kunnen spelen? Waren er tegenvallers? Op al die vragen ga ik antwoord geven in de komende alinea’s. Te beginnen met een simpele opsomming van de door mij uitgespeelde games van 2010:
Alan Wake, Bioshock 2, Castlevania: Lords of Shadow, Dante’s Inferno, Fable III, Final Fantasy XIII, God of War III, Halo: Reach, Heavy Rain, Spider-Man Shattered Dimensions, Splinter Cell: Conviction en Super Mario Galaxy 2. Op dit moment ben ik ook nog bezig met Donkey Kong Country Returns en Need for Speed: Hot Pursuit. Dat zijn een boel games en allemaal zijn ze de moeite waard om te spelen. Het hele jaar heb ik ook geroepen dat ik niet één game kan aanwijzen welke de titel “Game of the Year” verdient, maar eigenlijk kan ik dat wel. Het zal geen verrassing zijn, maar Super Mario Galaxy 2 is mijn Game of the Year 2010. Er is simpelweg geen enkele game die ik dit jaar gespeeld heb die kan tippen aan de pure fun van Mario. Genialiteit in haar zuiverste vorm.

De rest van de games zou ik niet op volgorde kunnen zetten eerlijk gezegd. Ik was diep onder de indruk van Heavy Rain en de e-moties die het opwekt, maar ook Final Fantasy XIII was indrukwekkend. Verder was Alan Wake een enorm spannende game, maar zat ook Bioshock 2 vol met spannende momenten. In de categorie ‘God of War’ hadden we dit jaar maar liefst drie toppers met Castlevania, Dante en natuurlijk GoWIII zelf. Zelfs de drie minst leuke genres (sluipen, schieten, racen) hadden in 2010 een game die ik gaaf vond; resp. Splinter Cell, Halo en NFS. Zo bizar goed was 2010!

Natuurlijk was het niet allemaal hemels, er waren ook wat games die me minder aanspraken. Zo heb ik Metro 2033 niet langer dan een uurtje gespeeld voordat ik er genoeg van had en bleek Nier na een uur of vijf nog steeds niet aan mij besteed. Echte tegenvallers waren er overigens ook wel. De demo van Crackdown 2 leek zó ontzettend veel op het eerste deel dat ik ‘m heb laten liggen totdat ik ‘m voor een tientje kon kopen.

Doordat 2010 zo tjokvol goede games zat zijn er ook een aantal games geweest die ik graag wil spelen maar nog niet aan toegekomen ben. Beste voorbeeld is natuurlijk Fallout New Vegas waarvan ik al maanden de Limited Edition in mijn bezit heb… Begin 2011 zal ik daar voorzichtig mee gaan beginnen, ik heb wel zin om weer de post-apocalyptische wereld in de lopen. Een ander voorbeeld is Dead Rising 2, deze heb ik afgelopen week besteld en komt ergens volgende week binnen.

Mijn goede voornemen voor 2010 qua games (minder games kopen en eerst games uitspelen) is redelijk gelukt. Het hele jaar door heb ik niet meer dan één ongespeelde game gehad eigenlijk. Pas in de laatste twee weken zijn er een aantal games bijgekomen maar dat is de schuld van alle Kerstaanbiedingen bij online winkels… Crackdown 2 voor een tientje, Dead Rising 2 voor twee tientjes, Metroid Other M voor twee tientjes… Dat is 50 euro voor drie games die normaal 50 per stuk kosten! Deze opgebouwde backlog ga ik in 2011 op m’n gemakkie wegwerken, maar daarover later meer in de vooruitblik op 2011!

-
3 Responses so far
 1. Mark zei,

  Voor mij:

  Game of the Year: Mass Effect 2
  Runner up: Red Dead Redemption
  Tegenvallers van het jaar: Fable 3 en Final Fantasy XIII.

  Ik vond 2010 een vergeetachtig jaar. Misschien vooral door persoonlijke omstandigheden. 2011 wordt denk ik een mooier gamejaar. :)

  Posted on January 6th, 2011 at 10:53

 2. Lillie zei,

  Ik vond 2010 een matig gamejaar eigenlijk. Op de DS is er maar één aardige titel verschenen (Layton) en de Wii heeft maar twee games gekregen die de moeite waard zijn (SMG2 en DK). Verder was het vooral weer meer van hetzelfde en weinig originele games die de moeite waard waren.

  Ik heb vrijwel niks gespeeld in 2010 maar ik heb ook niet het idee dat ik veel gemist heb. God of War III staat op mijn lijstje en ook Heavy Rain wil ik nog wel een kans gunnen, maar dat is het wel. Dante’s inferno staat op het twijfellijstje. Dat zijn drie games over een heel jaar… Nee, 2009 was toch duidelijk een beter jaar! Zelfs 2010 schijnt beter te gaan worden met Killzone 3, inFamous 2, Brink, Spec Ops: The Line en een hele rits aan nieuwe 3DS titels (waarvan ik overigens nog niet weet of ik ze ga halen).

  Posted on January 6th, 2011 at 23:34

 3. StaanD propJe zei,

  Erg cool game-jaar. Genoten van FFXIII, Bioshock 2, Red Dead Redemption, Mass Effect 2 en Castlevania: Lords of Shadow. Ik kan ze niet in een bepaalde volgorde leggen. Tevens moet ik nog heel wat games spelen. Backlog geworden voor dit jaar. Eens zien,… Backlog games voor de stille tijden: Dead Rising 2, Fallout New Vegas, God of War 3 en Enslaved. Mocht iemand mooie LE’s zien, mail me dan :)

  Grootste tegenvallers van afgelopen jaar zijn Fable 3 en Halo: Reach.

  Posted on January 17th, 2011 at 08:06

Add your comment

You must be logged in to post a comment.