Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Nintendo 3DS vs. Sony NGP

Posted by Roy On January - 27 - 2011

Nu zowel Nintendo als Sony hun nieuwe handhelds hebben laten zien is het tijd om ze eens te gaan vergelijken. Aangezien het nog twee maanden is tot de launch van 3DS en nog negen maanden tot de launch van NGP is alles natuurlijk vooral mijn kijk op de zaken. Volgend jaar, als beide units ook daadwerkelijk in mijn bezit zijn, is het tijd voor de échte vergelijking. Overigens is het zelfs dan nog maar een momentopname. Kijk maar naar de huidige strijd tussen DS en PSP: hoewel DS ruimschoots mijn favoriet is van de twee doe ik er niets meer mee terwijl PSP nog volop in gebruik is!

Design/Hardware
Als je kijkt naar het uiterlijk van beide apparaten is er niet veel veranderd; 3DS lijkt op DSi en NGP lijkt op PSP. Toch zijn er kleine verschillen. Laten we beginnen met 3DS. Allereerst is het bovenste scherm nu groter en heeft het de mogelijkheid om 3D beelden te tonen zonder dat je daar een bril voor nodig hebt. Dit is de troef van Nintendo in deze strijd. Andere veranderingen zijn een analoge ‘stick’, motion control en natuurlijk krachtigere hardware waardoor mooiere games mogelijk zijn. NGP heeft ook een groter (touch)scherm, 5″ om precies te zijn, twee analoge sticks, GPS, touchpads, 3G-mogelijkheden, motion control en uiteraard ook krachtigere hardware. Qua pure kracht wint NGP het dik: meer mogelijkheden, snellere CPU, GPU, meer geheugen, etc, maar beide apparaten beschikken over prima hardware en uiteindelijk draait het om de games natuurlijk. De batterijduur van beide apparaten staat overigens op zo’n 4-5 uur, ietwat teleurstellend, maar als je een beetje oplet met opladen dan is het wel te doen.

Software
Wat betreft de software zijn ze vergelijkbaar: surfen op internet is mogelijk, net als het kijken en luisteren van video en muziek. Bovendien hebben ze beide een online store van waaruit je games kunt downloaden. Van 3DS weten we daarnaast dat deze ‘Streetpass’ heeft, een feature waarmee automatisch data wordt verzonden als je in de buurt van andere 3DS units bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Pokémon wisselen. Wat NGP voor bijzondere features kent in het OS weet ik niet precies, net als dat ik alle features van 3DS nog niet ken. Dit is wat mij betreft ook het minst interessant op dit moment.

Games
We zijn aangekomen bij het belangrijkste onderdeel van een gaming handheld: de games! Beide apparaten lijken het belang van games in te zien en dat is te zien aan de lijst met aangekondigde titels. Voor 3DS zijn dat onder andere Pilotwings Resort, Kid Icarus, Professor Layton, Resident Evil, Zelda: Ocarina of Time en Street Fighter IV. Uiteraard verschijnen er ook Mario (Kart) en Final Fantasy op een gegeven moment op 3DS en dus is het wat games betreft voor mij zeker een must have. NGP moet het op dit moment doen met titels als Hot Shots Golf, Killzone, WipEout en Uncharted. Ook allemaal potentiële toptitels, maar ik heb hierbij toch wat meer het gevoel dat ik iets ‘mis’. Het zijn allemaal franchises die we op PS3 al gezien hebben en hoewel dat bij 3DS voor een groot deel ook zo is hebben we de terugkeer van een tweetal klassieke franchises: Kid Icarus en Pilotwings. Toch maak ik me geen zorgen over games op NGP, we weten dat ook hierop Final Fantasy gaat verschijnen. Het zou alleen leuk zijn als er een enigszins vernieuwende titel beschikbaar zou zijn zoals bijvoorbeeld Lumines op PSP dat was.

Prijs
De prijs van 3DS ligt op dit moment in Nederland op 250 euro. De duurste Nintendo handheld ooit en met Wii ook tevens de duurste console van Nintendo ooit. Het is voor mij echter geen te hoge prijs, ik koop ‘m op launch, 25 maart aanstaande. De prijs van de games ligt ongeveer op dezelfde prijs als die van DS-games: 40-45 euro. Online en via (Britse) import uiteraard goedkoper te scoren. De prijs van NGP en haar games weten we nog niet helaas. Als ik kijk naar de hardware, dan zou het me niet verbazen als dat ding een euro of 400-500 gaat kosten… De prijs van games liggen, verwacht ik, rond de 50 euro.

Conclusie
Zoals ik al vertelde haal ik 3DS op launch. Ik zie het als een echte opvolger van DS die, ondanks motion controls en 3D-beelden, niet zo vernieuwend zal zijn als haar voorganger. Een evolutie in plaats van een revolutie met veel van de games die we nu op DS ook al gezien hebben. Van NGP verwacht ik ook niet echt iets schokkends op game-gebied, maar ik zie het wel als MEER dan een gaming handheld. In mijn ogen is het een aardige vervanger voor een tablet zodat ik in die ‘behoefte’ voorzien ben. De keuze tussen laptop, tablet of hybrid hoef ik dus niet meer te maken! De prijs van NGP zal echter te hoog zijn om het op dag één te kopen zodat deze pas een jaartje later ofzo in huize Roy-O-Rama aanwezig zal zijn. Twee verschillende apparaten die hoe dan ook een mooie tijd voor de handheldgamer beloven. Ik heb er in ieder geval al zin in!

-
1 Response so far
 1. Maarten zei,

  Wat een gedrocht zeg die PSP2 :D

  Veels te groot voor een echte handheld, en juist weer te klein voor een goede tablet..

  Pluspunt is wel weer dat het Android draait :D (toch?)

  l

  Posted on January 27th, 2011 at 21:54

Add your comment

You must be logged in to post a comment.