Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

World War Z

Posted by Roy On January - 31 - 2011

World War Z is een collectie verhalen van overlevenden van de grote wereldwijde Zombie Oorlog. Het is een ‘vervolg’ op Survival Guide waarin de theorie uit die guide in de praktijk wordt toegepast. Het is fictie, maar zo geschreven dat het net echt lijkt. Alles klopt en de verhalen zijn consistent aan elkaar; als er iemand vertelt over de beslissingen die hij moest nemen als legerleider lees je in een ander deel de consequenties van die beslissing voor de soldaten.

Het boek is opgedeeld in verschillende delen, in het kort komt het neer op voor, tijdens en na de grote oorlog. Het eerste deel vertelt vooral over de onwetendheid van het zombievirus en de pogingen van de regeringen om alles in de doofpot te stoppen. Wat opvalt is dat alle landen een eigen verhaal krijgen, zo is Israël bijvoorbeeld het land dat het snelst handelt en het hele land in quarantaine zet zodat het virus Israël niet kan bereiken. Op een gegeven moment is het virus niet meer geheim te houden en breekt wereldwijde paniek uit (The Great Panic) en lees je over verhalen van mensen die er alles aan doen om te overleven. Wegen lopen vol en de lange files zorgen er voor dat de mensheid vers vlees in blik wordt voor de immer groter wordende massa zombies. Ook wordt er verteld over veldslagen met zombies die, ondanks een plan, volledig mislukken door gebrek aan kennis.

Als er op een gegeven moment een status quo is bereikt en de mensheid zich in goed beveiligde gebieden (kunstmatig of natuurlijk) heeft teruggetrokken wordt gewerkt aan een plan om de zombies weer te overwinnen en terug te slaan. Dit wordt ook uitgebreid verteld en houdt rekening met de eerder besproken veldslagen en wat daar geleerd is. Alles komt terug. Aan het einde van de oorlog wordt nog een klein stukje verteld over de opruimdiensten en krijgen we wat ‘last words’ van de overlevenden en is het boek alweer uit.

Word War Z is een indrukwekkend boek, ondanks dat het volledig fictie is (or is it?). Het is zo goed geschreven dat je het verdriet, de angst, de arrogantie en de onwetendheid van de overlevenden echt op kan maken uit hun verhalen. Sommige lokaties, zoals bijvoorbeeld Yonkers, NY, spelen een belangrijke rol door het hele boek en bepaalde plannen en beslissingen komen ook vaak terug in de verschillende verhalen. Echt heel tof allemaal.

Op dit moment wordt er overigens ook gewerkt aan een film over World War Z met Brad Pitt in de hoofdrol. Wanneer de film precies uit moet komen is onbekend omdat het script steeds herschreven wordt. Die film ga ik uiteraard kijken, maar ik hoop wel dat ze het boek een beetje eer aan doen en trouw blijven aan de verhalen.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.