Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Sequels

Posted by Roy On March - 6 - 2011

Een game die goed scoort (zowel qua cijfers als qua verkopen) krijgt een vervolg, dat is al sinds dat we gamen. Denk maar aan alle Mario of Final Fantasy games. Deze generatie lijkt het echter een stapje erger te zijn en krijgen we veel meer directe vervolgen waarbij deel 2 zich vlak na deel 1 afspeelt. Kijk maar eens naar de volgende games die allemaal deze generatie verschenen en ook weer een direct vervolg kregen: Crackdown, Dead Space, Bioshock, Dead Rising, Saints Row, Left 4 Dead, Mario Galaxy, inFamous, Uncharted, etc, etc…

Dit is natuurlijk allemaal heel logisch, want het ontwikkelen van een game is duur en met de assets van het eerste deel kun je prima nog een game maken zonder dat het een kopie wordt. Zo zijn Mario Galaxy 2, Bioshock 2 en Dead Space 2 fantastische games die het gevoel van de eerste game evenaren (of zelfs overtreffen) en toch nieuw aanvoelen. Helaas lukt het niet altijd en is een vervolg soms minder leuk dan het origineel. Dit is bijvoorbeeld het geval met Crackdown en Saints Row. Beide zijn niet in staat het toffe eerste deel te overtreffen en daardoor zijn de vervolgen een beetje overbodig.

De grote vraag is nu, wat maakt een vervolg goed/beter? Dat is lastig om uit te leggen, want er is volgens mij niet één antwoord… Mario Galaxy 2 doet bijvoorbeeld eigenlijk niet echt iets nieuws. De levelstructuur is iets anders en er zijn wat nieuwe powerups, maar that’s it. Toch is het een van de beste games die ik ooit gespeeld heb, puur omdat de basis zo lekker speelt en de levels zo verdomd goed in elkaar zitten. Ook bij Dead Space 2 kun je dit zien, er gebeurt niet echt iets nieuws, maar je zit nog steeds op het puntje van je bank te spelen. Een vervolg zou dus gezien deze twee games gewoon hetzelfde pad moeten volgen en niet al te veel anders doen. Helaas gaat dit niet altijd op. Crackdown 2 doet ook precies hetzelfde en voegt zombies en meer wapenvrijheid toe zelfs. Hetzelfde geldt voor Dead Rising 2, ook die is grootser opgezet dan het eerste deel. Waarom zijn deze dan minder boeiend dat hun origineel? Ik weet het zelf ook niet…

Iets dat wel opvalt is dat vrijwel elk vervolg een uitgebreide multiplayer mode toevoegt. Zelfs voor traditionele singlelpayer games als Dead Space en Uncharted wordt een heel groot deel van het budget gestopt in de multiplayer. Vanuit bedrijfsoogpunt snap ik het wel, je houdt je spelers langer vast aan je eigen game en probeert met mappacks en DLC de geldstroom op gang te houden, maar als gamer zie ik het niet zitten. Ik koop die games voor een groot episch avontuur waarbij spanning, onwetendheid en sfeer belangrijk zijn. Ik koop ze niet om andere spelers overhoop te knallen zonder nadenken, daar heb je genoeg (betere!) alternatieven voor in de vorm van Call of Duty en Halo.

In het geval van een langlopende franchise, zoals bijvoorbeeld Final Fantasy, gelden vaak heel andere regels. Vrijwel elk deel in de hoofdserie is een op zich staand deel met een andere wereld, andere personages, een ander gevechtssysteem en een andere sfeer. Het enige dat blijft zijn bepaalde items en namen van magische spreuken. Oh, en Chocobo’s natuurlijk. Overigens moet wel gezegd worden dat we dit jaar wel weer eens een Final-uitzondering krijgen: XIII krijgt een direct vervolg met de verrassende naam XIII-2. Aan de ene kant is dit natuurlijk tof, want XIII was een fantastische game, aan de andere kant was het ook wel mooi afgerond en zou Square-Enix hun tijd en geld ook in een nieuw deel kunnen stoppen. Final Fantasy XV bijvoorbeeld. Die zal echter wel pas op de PlayStation 4 uitkomen denk ik. Hopelijk is XIII-2 een mooi en waardig deel binnen de complete reeks. Over X-2, waar ze dit kunstje eerder flikten, zijn de meningen namelijk verdeeld.

De conclusie wat betreft sequels is dan ook eigenlijk dat je het per geval moet bekijken… De ene keer pakt het goed uit en de andere keer wat minder. Het is in ieder geval een trend die we vaker terug gaan zien omdat de development-kosten onwijs oplopen tegenwoordig. Laten we hopen dat developers leren van de games om hen heen en ook voor de sequels hun best doen. Topgames verdienen namelijk geen flutvervolg!

-
2 Responses so far
  1. Wesley zei,

    saints row 2 is superieur aan alles en je moeder.

    Posted on March 10th, 2011 at 00:14

  2. Mark zei,

    Uncharted 2 is een “echt” vervolg. Er worden geen assests opnieuw gebruikt. Maar je hebt gelijk, de MP was onnodig. Maar de SP heeft er gelukkig niet onder geleden. Ik kijk erg uit naar deel 3. :)

    Posted on April 11th, 2011 at 11:02

Add your comment

You must be logged in to post a comment.