Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Super Monkey Ball 3D

Posted by Roy On April - 2 - 2011

Laten de ballen maar rollen
In Monkey Ball is het de bedoeling dat je zorgt dat het aapje-in-een-bal naar het einde van een level rolt. Dit doe je door het platform te bewegen zodat het balletje gaat rollen. Gaandeweg kom je steeds moeilijkere levels tegen waarbij steeds meer gevraagd wordt van je kunsten; de weggetjes worden smaller, er komen hobbels en de hekjes langs de rand verdwijnen. Dit concept is sinds het begin van de serie niet veranderd en dat hoeft ook niet want het is nog net zo verslavend als altijd.

In totaal zijn er acht verschillende werelden met allemaal een eigen thema (Oosters, Nightmare, Candy, etc). Deze thema’s komen goed terug in de tien extreem kleurrijke levels die allemaal een passende soundtrack hebben. De game ziet er wat dat betreft echt tof uit en het 3D effect wordt versterkt doordat de levels zweven in de lucht. Dat heeft SEGA dus goed voor elkaar! Wat ze minder voor elkaar hebben is de moeilijkheidsgraad, je rolt letterlijk door de levels heen zonder problemen. Pas in de vierde wereld, dan ben je zo’n beetje op de helft, donder je een paar keer van het platform af omdat je niet goed oplet. Dit is erg jammer, want de rolpuzzels zijn toch het paradepaardje van de game en een ‘Expert level 7’-type level zul je niet meer vinden tegenwoordig…

Super Monkey Ball 3D is op twee manieren te besturen: via de slideknop en via motion controls. De motion controls mag je direct vergeten, want het werkt totaal niet in combinatie met 3D-graphics omdat je hier recht voor het scherm moet zitten. Op het moment dat je jouw 3DS gaat bewegen verspringt het beeld. Gewoon lekker sliden dus, tenzij je in 2D wilt gamen, dan kun je wel gebruik maken van motion controls.

De minigames
Naast de hoofdmode heeft Monkey Ball ook altijd een aantal minigames in de game zitten. Dit keer is het qua aantal wat magertjes: enkel Monkey Fight en Monkey Race. SEGA beweert echter dat deze minigames volwaardige spelmodi zijn. Helaas hebben beide games helemaal niets te maken met het fenomeen Monkey Ball.

Allereerst Monkey Fight. Dit is een kloon van Super Smash Bros. waarbij je tegen drie andere apen vecht om zoveel mogelijk bananen te veroveren. Degene met de meeste bananen wint. Het aantal aanvalsbewegingen is erg beperkt en iedere aap heeft maar één superaanval die maar zelden geactiveerd kan worden. Monkey Fight is niet zo leuk in je eentje, maar tegen vrienden is het al beter. Wil je echter vechten tegen andere gamers, dan kun je beter Street Fighter IV 3D kopen. Monkey Fight is niet meer dan ‘wel aardig’.

Waar Monkey Fight nog best okay is, is Monkey Race een drama. Het is misschien wel de slechtste Mario Kart-kloon OOIT. De karts lijken net schuivende blokken en glijden meer dan dat ze rijden. De besturing gaat nergens over omdat het niet uit lijkt te maken of je nou hard instuurt of licht. De aapjes tonen ook totaal geen e-motie of beweging en zitten gewoon kaarsrecht in de kart, zelfs in schuine bochten. De items die je kunt gebruiken zijn compleet willekeurig op de Super Monkey Ball na. Met deze powerup verander je in een grote bal waarin je over de baan rolt. Het riep een beetje nostalgische gevoelens op naar het originele Monkey Race waarin je gewoon in een balletje over de baan rolde, zoals het hoort.

Tot slot nog even een klacht over het ontbreken van Monkey Target. Dat deze minigame ontbreekt is stom. PilotWings Resort toont aan dat het zweven in 3D heerlijk kan werken en het zou perfect op Nintendo 3DS passen. Waarom SEGA het dan nalaat om de leukste minigame uit de serie weg te laten is een compleet raadsel.

Conclusie
Een sluitende conclusie geven over deze game is niet zo heel makkelijk. Het hoofdgedeelte van de game is namelijk gewoon tof, maar er had meer ingezeten als het wat uitdagender was geweest. Bij de minigames heb je één best aardige en één beschamend slechte. Hoe geef je zoiets nou een toepasselijke score? Als je ze los zou beoordelen zou het 6, 5 en 1 worden, maar die drie middelen klopt niet omdat de puzzels zwaarden moeten wegen. Die laten we dus twee keer meetellen en als eindcijfer rolt daar dan een 4.5 uit. Jammer SEGA, maar luister de volgende keer nou gewoon naar je fans, het is niet de eerste keer dat deze kritiek geuit wordt… Super Monkey Ball 3D is in ieder geval een game die je koopt om de puzzels en die staan garant voor een paar uur plezier. De rest kun je vergeten.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.