Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Super Street Fighter IV 3D Edition

Posted by Roy On April - 12 - 2011

Are you Ken?
Street Fighter is inmiddels weer een grote naam geworden en vechtgames zijn weer helemaal hot. Een nieuwe handheld is ook hot en Capcom wilt natuurlijk een graantje meepikken van de hype omtrent de lauch van Nintendo 3DS. Omdat een volledig nieuwe game veel tijd en geld kost hebben ze besloten om Super Street Fighter IV om te zetten, zodat deze vanaf dag één speelbaar is op Nintendos nieuwe handheld.

Wat knap is, is dat de volledige game overgezet is, inclusief alle personages. Dat zijn 35 personages waar je direct uit kunt kiezen om mee te gaan vechten. Ook de begeleidende filmpjes met ingesproken stemmen zie en hoor je in deze versie. Het enige dat gesneuveld is, zijn de bewegende achtergronden. Alle toeschouwers staan stil. Dit is wel een beetje jammer, maar om eerlijk te zijn merk je daar vrij weinig van; de actie is te intens.

Nieuw in 3D Edition is het over-de-schouder camerastandpunt. Naast een traditioneel zijwaarts aanzicht, wat we kennen uit alle andere fighters, kun je hier de camera schuin achter je personages plaatsen. Dit is uiteraard gedaan om de fantastische graphics die de game heeft in 3D te laten schitteren. Helaas werkt het helemaal niet fijn en zul je het meest de camera op de traditionele plek neerzetten. Het 3D blijft overigens ook in deze mode erg tof om te zien.

Ook nieuw is de touchscreen besturing. Je kunt nu een viertal aanvallen instellen die met één klik op het touchscreen uitgevoerd worden, zonder dat je duimen in de knoop raken door de moeilijke knoppencombinaties. Lite-mode heet dit en zorgt ervoor dat ook de beginners een aantal indrukwekkende moves op het scherm kunnen tonen. Voor de ervaren gamers is er Pro-mode waarin je gewoon op de normale manier op de knoppen moet rammen. Wil je de game ook écht goed leren spelen dan zul je die mode moeten kiezen, in Lite blijf je vaak dezelfde vier moves uitvoeren waar je helemaal niet beter van wordt. Zeker niet als jouw online tegenstander doorheeft welke vier moves jij ingesteld hebt. Een volledige besturing met knoppen is helaas wel wat lastig omdat je eigenlijk te weinig knoppen hebt voor Street Fighter. Voor de harde schop en harde stoot moet je de schouderknoppen gebruiken en dat is wennen. Net als de locatie van het d-pad.

Sure you’re Ken!
Hoewel de knoppen misschien niet helemaal handig geplaatst zijn op 3DS voor een dergelijke fighter heeft Capcom talloze features ingebouwd om SSFIV3D toch zeker de moeite waard te maken. De 3D-graphics zijn uiteraard logisch, maar ook online gamen is erg goed uitgewerkt op Nintendo 3DS. Je kunt spelen tegen onbekenden, maar ook tegen je vrienden. Deze vrienden zijn dezelfde als in jouw 3DS-vriendenlijst; er zijn geen aparte friendcodes nodig! Als je online speelt kun je allerlei opties instellen, welk camerastandpunt bijvoorbeeld, of de mogelijkheid om Lite-mode uit te zetten. Het zoeken naar geschikte tegenstanders is binnen een paar tellen gepiept en lag is niet te merken. Het lijkt erop alsof Nintendo 3DS de eerste echt goed werkende Nintendo console is voor online gaming en Capcom maakt er met deze game goed gebruik van!

Naast online gamen is ook lokale multiplayer meer dan goed uitgewerkt. Je beschikt ook hier over alle opties en je kunt zelfs spelen tegen iemand die de game niet heeft via Download Play. Diegene kan weliswaar alleen met Ryu vechten, maar het is wel een nette service. Een andere feature die je hebt tijdens lokale multiplayer is de mogelijkheid om met je spelende vrienden mee te kijken op je eigen 3DS. Noem het Street Fighter TV. Erg tof ook.

Tot slot is er nog de StreetPass-feature waarbij je het tegen andere straatvechters opneemt zonder dat je het doorhebt. Het werkt heel simpel. Je kiest een aantal figurines die je hebt vrijgespeeld en stelt een team samen dat voor jou moet gaan vechten. Als je StreetPass geactiveerd hebt en vervolgens in de trein of bus iemand tegenkomt die ook Street Fighter-StreetPass geactiveerd heeft zullen de figurines onderling gevechten uitvoeren. Op basis van de statistieken van de figurines wordt dan bepaalt wie er wint. Dit gebeurt overigens nog maar héél sporadisch, er zijn simpelweg nog niet genoeg mensen met een 3DS en deze game die je onderweg tegenkomt.

Conclusie
Ondanks het feit dat de knoppenlayout van Nintendo 3DS niet 100% geschikt is voor Super Street Fighter IV 3D Edition is het misschien wel de beste launchgame van allemaal. De 3D-graphics zijn erg mooi, de bewegingen zijn vloeiend, er is reuze veel content, de online mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en de StreetPass-figurines zijn een leuk extraatje. Doordat je kunt kiezen voor besturing via voorgeprogrammeerde moves is de game ook geschikt voor nieuwelingen en als je alles bij elkaar optelt kom je op een fantastisch eindresultaat. Capcom verdient een pluim voor deze prestatie, ze hebben alle mogelijkheden van Nintendo 3DS beter geïmplementeerd dan Nintendo zelf, en dat al bij launch!

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.