Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Steel Diver

Posted by Roy On May - 25 - 2011

Diep in de zee
Steel Diver is een game waarin je een onderzeeër bestuurt. Het hoofddoel in deze sidescroller is om het eindpunt van een level in een zo kort mogelijke tijd te bereiken. Onderweg kom je allerlei obstakels en vijandelijke schepen tegen die je het leven zuur maken. Deze kun je of ontwijken, of aanvallen met je torpedo’s. De keuze hierbij is helemaal vrij, er zit geen scoresysteem aan vast aangezien je alleen afgerekend wordt op je tijd. Het enige waar je op moet letten is de gezondheid van je schip; als je teveel schade oploopt zink je en is het Game Over.

Om je onderzeeër naar het eindpunt te begeleiden kun je invloed uitoefenen op twee aspecten. De horizontale en de verticale snelheid. Op het horizontale vlak kun je vooruit en achteruit in verschillende snelheden en in het verticale vlak kun je duiken en stijgen in verschillende snelheden. De beweging is in beide vlakken ook vast te zetten zodat je bijvoorbeeld op een vaste horizontale positie kan duiken of juist horizontaal kunt versnellen terwijl je op dezelfde diepte blijft.

Ship damaged!
Naast de voorgaande mode zijn er nog twee beschikbaar. Als eerste is er ‘schieten terwijl je door de periscoop kijkt’. Als tweede is er een soort Zeeslag-modus. Het speelt niet precies zoals de beroemde boardgame, maar het deelt er overduidelijk een aantal elementen mee. Je moet namelijk trachten je vijand uit te schakelen zonder hem te zien. Een toegevoegde dimensie aan het klassieke spel ontstaat door de mogelijkheid om de diepte van de onderzeërs te regelen. Dit schroeft de moeilijkheidsgraad op. Een dieptemijn die je niet diep genoeg laat zinken raakt de onderzeeër niet waardoor deze weer kan ontsnappen.

De periscoop-mode is heel simpel. Je kijkt door de periscoop en je schiet torpedo’s af naar vijandelijke schepen. Het toffe aan deze mode is dat je echt met je 3DS om je heen moet draaien om in de game om je heen te kunnen kijken. Vijanden komen van alle kanten. Nadeel is wel dat dit zittend op de bank of in de trein niet geheel makkelijk te spelen is. Bovendien is het, net als de rest, een beetje beperkt in de variatie en doe je niets anders dan steeds dezelfde schepen om zeep helpen. Het feit dat je kan spelen in een zware storm voegt daar niet veel aan toe.

Veredelde techdemo
In totaal heeft Steel Diver dus drie compleet verschillende spelmodi. Op papier zou dit genoeg moeten zijn voor een toffe game, ware het niet dat elke mode vooral ontzettend traag is… Dat een onderzeeër langzaam reageert is misschien wel logisch vanwege het traagheidsmoment, maar het speelt gewoon niet lekker. Je kunt vaak niet snel genoeg reageren op mijnen die door de levels verspreid liggen omdat je ze niet ver genoeg van te voren ziet aankomen. Het speelveld is ook veel te klein wat dat betreft.

Steel Diver is bovendien erg gelimiteerd in de mogelijkheden. Het lijkt alsof de makers er niet in geslaagd zijn om de game van techdemo volledig te laten evolueren naar retailgame. De hoofdmode maakt wel aardig gebruik van het touchscreen en het periscoopgedeelte laat leuk zien wat 3DS kan met positiebepaling, maar het groeit niet verder. Steel Diver blijft beperkt tot een veredelde techdemo en dat is jammer in een periode waar er maar weinig noemenswaardige 3DS-games beschikbaar zijn.

Conclusie
De grote vraag is waarom Nintendo ooit heeft gedacht dat dit een leuke game zou zijn om te spelen. Steel Diver ziet er overduidelijk uit als een oude DS-game, het speelt enorm traag en het geheel is te gelimiteerd om langer dan twee uur interessant te blijven. Die ene fanatieke onderzeeër-fan zal het misschien wel helemaal geweldig vinden, maar alle andere gamers kunnen beter iets anders kopen. Een oordeel dat behoorlijk wat zegt als je het aantal beschikbare 3DS-titels ziet.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.