Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

E3 nabeschouwing

Posted by Roy On June - 10 - 2011

Dit jaar waren er geen grote nieuwe aankondigingen op de E3 in Los Angelos. Op Luigi’s Mansion 2 na was eigenlijk alles al wel bekend. Zelfs de onthulling van Wii U was niets schokkends omdat alle geruchten stiekem gewoon waar bleken te zijn. Heb ik dan drie dagen voor niets aan mijn monitor gekluisterd gezeten? Nee, dat zeker niet, maar E3 was dit jaar niet wat het voorheen wel was.

Hardware
Op het gebied van hardware waren er twee interessante apparaten aanwezig. PlayStation Vita, waarvan we meer details en de prijs hebben gehoord, en Nintendo Wii U, de opvolger van Nintendo Wii. Beide hadden geen echte verrassingen in petto, maar ik ben in beide geïnteresseerd. Allereerst PSVita: deze springt voor mij in het gat van multimedia-tablet en gaming handheld. Hiermee kan ik in de trein op een prima formaat video kijken, muziek luisteren en (mocht ik kiezen voor de 3G-uitvoering) internetten. Ook krijgt PSVita de belangrijke Sony-games en is het apparaat dus verzekerd van minstens een handvol toptitels. Mijn enige puntje van kritiek is op dit moment dat ik weinig innovatiefs zie wat betreft de games, een ‘probleem’ dat PSP al had.

Wii U is, ondanks de achterlijke naam, een console met heel veel potentie. Als ik er over nadenk zijn de mogelijkheden hiervoor vele malen groter dan met Wii zelf en kan het iedere doelgroep in de game-wereld aanspreken. Het is wel matig van Nintendo dat ze geen eigen games hadden om te laten zien en er enkel wat (speelbare) techdemo’s op de beurs aanwezig waren. De techdemo’s lieten overigens wel zien wat er allemaal mogelijk was, maar het beste idee kwam van Ubisoft met de game Killer Freaks. In de multiplayermode van Killer Freaks kun je namelijk alien overlord spelen en via de controller bepalen waar je troepen plaatst. De menselijke speler speelt dan een shooter waarin realtime vijanden worden geplaatst aan de hand van een menselijke tegenstander.

Software
Hoe krachtig, innovatief of mooi de hardware ook is, uiteindelijk draait het maar om één ding: de games. Op dit vlak schoot de E3 flink te kort. Er is voor zover ik zie maar één nieuwe titel aangekondigd waarvan ik echt blij werd: Luigi’s Mansion 2 voor Nintendo 3DS. Alle andere, zeker ook toffe, games waren al aangekondigd voordat de E3 begon. Voor iemand die geen spoilers wil lezen en een media blackout houdt, zoals ik, is dat een beetje suf. Batman, Uncharted, Tomb Raider, Super Mario, Bioshock, Final Fantasy XIII-2, etc, etc, zijn allemaal must haves waarvan ik niets meer hoef te zien of horen. Waar waren de grote Megatons als Final Fantasy voor Xbox 360, of de equivalent van de Zelda 2004 aankondiging? Nergens… Zelfs vorig jaar scoorde Nintendo nog beter toen ze Donkey Kong Country Returns konden laten zien!

E3 is een geweldige week altijd en ondanks dat ik lichtelijk teleurgesteld ben heb ik veel moois gezien wat we komend jaar gaan spelen. Op zowel console als handheld. Het is nog steeds een fantastische tijd om videogames als hobby te hebben en zoals het er nu uit ziet zal dat de komende jaren nog wel zo blijven!

Planning
Met al die geweldige titels die er aan zitten te komen, en de titels die al uitgekomen zijn, lijkt het een beetje druk te worden eind dit jaar. Gelukkig ben ik geen obsessief compulsieve koper meer zoals een paar jaar terug. Het enige dat ik nog doe is lijstjes bijhouden… Van de al uitgekomen games wil ik er nog twee: Assassin’s Creed Brotherhood en inFamous 2. Beide games wil ik ergens lenen, of kopen als ze een euro of vijftien zijn, later dit jaar.

De eerste nieuwe game die ik ga kopen is Dark Souls in oktober. Tot die tijd speel ik Donkey Kong en Metroid M op Nintendo Wii, en eventueel nog een XBLA-game als daar nog iets leuks voor verschijnt. Wat ik na Dark Souls ga spelen weet ik nog niet helemaal, waarschijnlijk één van de eerder genoemde must haves als Batman of Uncharted. Voor geen enkele consolegame heb ik het gevoel dat ik ‘m DAY ONE moet hebben.

De planning voor de handhelds is compleet anders. Dat schema zit bomvol met mijn DS backlog (Dragon Quest, Pokémon en Radiant Historia) en de aankomende 3DS toppers. Dit jaar nog krijgen we Zelda, Mario Kart, Resident Evil Revelations, Kid Icarus én Super Mario, hoe tof is dat?! Daarnaast is de kans groot dat ik rond Kerst met een PlayStation Vita in mijn handen zit of Final Fantasy Type 0 op PSP speel. Het is een mooie tijd om gamer te zijn, maar een nog mooiere tijd voor de handheldgamer!

-
1 Response so far
  1. StaanD propJe zei,

    Leuke E3 inderdaad, maar inderdaad geen ‘echte’ megaton. Wii U komt nog het meeste in de buurt, maar die presentatie vind ik niet goed aangepakt. Dacht in het begin dat het alleen om die controller ging voor de Wii :’) Hoop Mario ook weer,…

    M$ was leuk,… heb Kinect inmiddels gekocht en ben erg benieuwd naar de toekomstige controls met games als Mass Effect 3 enzo. Sony was aardig, maar in mijn ogen de minste show. Heb uiteraard niks met handhelds.

    Ben verrast door Far Cry 3,… nu al zin in :)

    Posted on June 12th, 2011 at 21:09

Add your comment

You must be logged in to post a comment.