Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Nintendo eShop voor 3DS

Posted by Roy On June - 14 - 2011

Content
Er zijn vier soorten content in de eShop op dit moment: DSi Ware, 3D Classics, Virtual Console en 3DS Ware. De eerste categorie kent nagenoeg dezelfde catalogus als die van de DSi (XL), al ontbreken er nu een aantal games die wel beschikbaar zijn voor de DSi. De meeste toppers zijn echter aanwezig: Shantae, Mario vs. Donkey Kong en Plants vs. Zombies bijvoorbeeld. De prijzen zijn ook hetzelfde gebleven alleen reken je nu af in Euro’s in plaats van Nintendo punten.

Naast DSi Ware heb je natuurlijk 3DS Ware en op dit moment bestaat dat uit Pokédex 3D, welke tijdelijk gratis is. In de Pokédex kun je info vinden over alle Pokémon uit B&W. Je begint met 16 Pokémon in je Pokédex en kunt er meer verzamelen door informatie uit te wisselen met vrienden, ze te ontvangen via Spotpass of door Pokémon landmarks te fotograferen. Wat dat precies inhoudt is op dit moment nog onbekend.

Naast de nieuwe content in DSi en 3DS Ware kun je ook oude games downloaden. Deze zijn er in twee smaken: 3D Classics en Virtual Console. De Virtual Console werkt hetzelfde als op Nintendo Wii: het zijn zogenaamde ROMs van oude spellen in hun originele vorm. Er wordt niets aangepast, je speelt ze zoals je ze kent van vroeger. Op dit moment zijn er drie GameBoy-games beschikbaar (Super Mario Land, Tennis en Alleyway) en één GameBoy Color-game (The Legend of Zelda: Link’s Awakening). De prijzen variëren van drie euro voor Tennis en Alleyway tot zes euro voor Zelda.

De leukste feature in de eShop is echter 3D Classics. Dit zijn oude titels die 3D-jasje krijgen. Als eerste is er de NES-klassieker Excitebike welke tijdelijk gratis te downloaden is. Het 3D effect in deze 3D Classics werkt net iets anders dan in andere 3DS-games. Je moet de slider helemaal openzetten en in de game zelf het effect aanpassen. Dit zal wel een technische reden hebben, maar het werkt prima. Het is onwijs leuk om een dergelijke oude titel in 3D te zien. Het is alleen jammer dat Excitebike niet zo exciting meer is…

Overzicht
In een winkel is overzicht erg belangrijk. Het moet leuk gepresenteerd worden en netjes geordend zijn zodat je in één oogopslag ziet wat er allemaal te koop is. Het eerste is Nintendo zeker gelukt, er zijn leuke grafische effecten tijdens het browsen door de shop en je wordt bijgestaan door vrolijke deuntjes. Het overzicht is alleen ver te zoeken.

Het hoofdmenu van de eShop bestaat uit een hele rits icoontjes op één rechte lijn. Van links naar rechts heb je onder andere instellingen, tegoed aanvullen, beoordelingen, wenslijst, zoeken, ranglijsten en verschillende games en kanalen. Het eerste gedeelte spreekt natuurlijk voor zich, maar het tweede en belangrijkste gedeelte niet. Sommige games staan los tussen de kanalen en in die kanalen staan soms weer niet alle games? Als voorbeeld nemen we Link’s Awakening. Dit is een game uit de Virtual Console-categorie, maar daar staat hij niet tussen. Daarnaast heeft DSi Ware geen compleet overzicht en worden er enkele games uitgelicht. Als je op dit moment bijvoorbeeld Chronos Twins wilt downloaden moet je die eerst zoeken met de zoekfunctie.

Heb je de game die je wilt downloaden eenmaal gevonden, dan is de game-info wel weer fantastisch gepresenteerd. Bij alle content is er op z’n minst een tekstueel overzicht en een aantal screenshots beschikbaar. Een aantal games heeft zelfs een trailer zodat je de game in actie kunt zien, erg handig! Daarnaast zijn er trailers beschikbaar van 3DS retail-games als The Legend of Zelda: Ocarina of Time en Dead or Alive Dimensions. Dit is een mooie manier om extra aandacht te vestigen op games die net in de winkels liggen of games die binnenkort verschijnen.

Voorlopige conclusie
De Nintendo eShop heeft enorm veel potentie. Er staan nu al toffe games in en met GameBoy alleen al kan Nintendo nog tig toffe games beschikbaar maken. Tel daarbij alle GameBoy Advance-games die Nintendo nog kan aanboren en je hebt de handheld met het grootste aantal toffe games ooit. De mogelijkheid om DSi Ware te spelen op 3DS is een slimme zet geweest omdat er vanaf dag één nu heel veel beschikbaar is en met toekomstige 3DS Ware-titels komt het vast ook wel goed.

Het is alleen jammer dat de navigatie voor geen meter werkt. Het is niet logisch en alles staat door elkaar… Daar kan Nintendo flink wat verbeteringen aanbrengen in toekomstige updates.

-
1 Response so far
  1. Strolie zei,

    Is Plants vs. Zombies een beetje een toffe port?

    Posted on June 27th, 2011 at 09:35

Add your comment

You must be logged in to post a comment.