Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Wii U

Posted by Roy On June - 8 - 2011

De periode tussen de aankondiging van Nintendo Wii in 2004 en de onthulling van de console in 2005 zat vol speculatie. Allerlei geruchten gingen het wereldwijde web over en de gekste ideeën kregen we te zien. De afgelopen maanden zagen we hetzelfde voor de opvolger van de meest succesvolle Nintendo console aller tijden.

De eerste geruchten
De eerste geruchten omtrent de opvolger van Nintendo Wii verschijnen in 2008. Een ‘Wii HD’ met bluray-speler zou in 2011 verschijnen. Nintendo ontkende die geruchten toen en vertelde dat ze nog geen reden zagen om op dat moment al te upgraden. In 2010 is Reginald Fils-Aime, de baas van Nintendo of America, de laatste die er officieel iets over zegt: “Ik denk dat Nintendo Wii nog een flinke tijd mee kan gaan. We zullen pas over een opvolger praten als Wii 45 miljoen units verkocht heeft in Amerika.” Veel nut hebben zijn woorden niet, de woorden ‘Wii HD’ en ‘opvolger’ echter niet meer weg te denken uit nieuwsberichten over Nintendo en de dalende verkopen van Nintendo Wii tonen alleen maar aan dat ze eigenlijk niet anders meer kunnen.

Speculaties en geruchten
Begin april 2011 verscheen op de Franse site 01net de meest geloofwaardige geruchten tot dan toe. Zij kwamen met de codenaam ‘Project Café’ en kwamen met een aantal specificaties. Nintendo zou hun nieuwe console volledig backwards compatible maken met Wii en hardwaretechnisch zou de console net wat krachtiger zijn dan PlayStation 3. Onder de kap zou een IBM CPU komen, een ATI GPU en minstens 512MB RAM. IGN bouwde later een PC met vergelijkbare specificaties om te laten zien wat dit op grafisch gebied zou kunnen betekenen.

De interessantste geruchten zijn echter die over de controller. Nintendo heeft met Wii al aangetoond graphics minder belangrijk te vinden dan de manier van spelen en dit zou met ‘Project Café’ ook het geval zijn. Alles lijkt er op te wijzen dat er een controller komt met een ingebouwd touchscreen. Hoe het precies eruit gaan zien weten we wniet. IGN heeft het over een controller die lijkt op een GameCube-controller met touchscreen terwijl 01net praat over een iPad met knoppen.

Gamers zouden de controller mee kunnen nemen op reis en verder kunnen gamen waar ze thuis gebleven waren. Een evolutie van wat Nintendo eerder liet zien op GameCube en GBA met games als Final Fantasy Crystal Chronicles en Zelda: Four Swords. Er zijn bronnen die zeggen dat een 3DS ook als controller kan dienen. Deze zou dezelfde specificaties hebben als de geplande controller.

De laatste geruchten die we te horen hebben gekregen komen via Kotaku. Er zou geen ingebouwde harde schijf in Nintendo’s nieuwste zitten, maar enkel 8GB flash-geheugen. De bluray-achtige discs waar de games op komen hebben een grootte van 25GB. Het uiterlijk zou gebaseerd zijn op het ontwerp van de Super Nintendo.

Nintendo bevestigt officieel de nieuwe console
Op 25 april 2011 bevestigt Nintendo de nieuwe console. Veel wordt er niet gezegd, maar volgens Saturo Iwata, baas van Nintendo of Japan, gaat de console iets nieuws bieden op het gebied van gameconsoles voor thuis. Daarnaast zegt Iwata dat de console ná het financiële jaar 2012 verschijnt wat betekent een release ná 1 april 2012. Op de E3 van 2011 is Nintendo van plan om meer te gaan vertellen over ‘Project Café’.

Nintendo presenteert: Wii U
Inmiddels is de persconferentie van Nintendo geweest en weten we allemaal dat het nieuwe apparaat Wii U heet. Het uiterlijk van de console is gebaseerd op de huidige Wii, maar dan met mooie rondingen. Het apparaat draait games op een resolutie tot 1080p over HDMI. Het massa-opslaggeheugen is flash-based en uit te breiden met SD kaartjes of USB oplossingen (stick, HDD).

Games komen beschikbaar als download of op een High Density-disc met een onbekende, maar grote capaciteit. De console is volledig backwards compatible met alles van de huidige Wii. Zowel qua games als qua accessoires. De geplande release ligt tussen 1 april 2012 en 31 december 2012.

De Controller
De meest opvallende feature is de controller. Deze krijgt een 6.2″ touchscreen mee en bezit naast de standaard knoppen ook motion controls, microfoon, interne speakers en camera. Je kunt met de controller ten alle tijden verder gaan met je game zonder dat je de TV nodig hebt. Met één druk op de knop verschijnt het beeld van de TV op je controller en kun je verder kijken terwijl je moeder GTST kijkt.

Daarnaast zullen er ook games zijn die de features van de controller in de game zelf gebruiken. Denk hierbij aan alles wat we gezien hebben met de twee schermen op (3)DS en aan de GameCube-GBA linkopties. Het is hierbij aan de developer om alle mogelijkheden te benutten.

Tot slot heeft Nintendo ook gezegd dat er specifieke, kleinere, games beschikbaar zullen zijn die je enkel op de controller speelt. Een simpele variant van Reversi bijvoorbeeld, daar heb je de TV niet bij nodig.

De Games
Nintendo heeft officieel nog geen eigen games aangekondigd voor de nieuwe console. Wel zagen we tijdens de persconferentie bekende titels als New Mario, Wii Sports, Wii Fit en Zelda voorbij komen. Dit zijn op dit moment ‘speelbare techdemo’s. Wel zijn er een aantal third party games bevestigd die naar Wii U gaan komen: Assassin’s Creed, Batman: Arkham City, Dirt, Ninja Gaiden 3, Tekken en Ghost Recon Online zijn bijvoorbeeld getoond.

Wat was er waar?
Als je de geruchten vergelijkt met wat Nintendo nu uiteindelijk bekendgemaakt heeft klopt het allemaal best goed. Er zit inderdaad een touchscreen in de controller en er wordt een IBM CPU gebruikt. Ook is het inderdaad een volgende stap na de eerdere GBA-GameCube linkmogelijkheden. Vooral de geruchten van 01net zijn erg accuraat en in de toekomst dus een goede bron voor geruchten!

-
1 Response so far
  1. Maarten zei,

    Wat ik me net bedacht, zit er een koptelefoon-aansluiting op die controller? Ik hoop het, want anders heb je er nog weinig aan :P

    Posted on June 8th, 2011 at 22:02

Add your comment

You must be logged in to post a comment.