Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Europa > Amerika

Posted by Roy On July - 8 - 2011

Ten tijde van de Super Nintendo was het als RPG-gamer een beetje een drama. Games als Chrono Trigger, Final Fantasy III (VI) en Super Mario RPG verschenen simpelweg niet in Europa. We konden wel aan de slag met een converter, zo heb ik Chrono Trigger gespeeld, maar gewoon op je fiets naar de Bart Smit fietsen was er niet bij. De gameshop die toevallig importgames had was bovendien kei duur. Ik kan me herinneren dat Chrono Trigger 220 gulden kostte. Achteraf gezien was het dat wel waard geweest, maar goed. Huilen met de pet op als jochie van 14 jaar. Het is dat we Terranigma kregen, anders was ik fulltime PC piraat geworden waarschijnlijk.

Door de jaren heen was het niet veel beter eigenlijk. Nintendo en Square-Enix waren matige uitgevers als het aankwam op het lokaliseren van games. Final Fantasy kwam vanaf 1997 gelukkig wel voortaan standaard naar Europa, maar er waren nog steeds veel titels die we niet kregen in Europa. Toen de generatie van GameCube en PlayStation 2 aanbrak en ik inmiddels op mezelf woonde en wat meer verdiende, kon ik zelf gaan importeren. Op die manier was ik EN goedkoper uit, EN ik kon games maanden voor de Europese release spelen.

Vooral voor GameBoy Advance en Nintendo DS was dit lucratief, via import betaalde je 30-40 euro en hier betaalde je 40-50 euro. Wel viel me op dat ook Europa steeds meer gelokaliseerde games kreeg. Nintendo of Europe ging zelfs games exclusief naar Europa halen terwijl Nintendo of America ze liet liggen. RAAR! Je ziet de verschuiving op het bovenstaande plaatje (bron: IGN) en ja, voor Nintendo Wii is het helemaal ridicuul! Zeker als je hoort wat Nintendo-fans in Amerika allemaal voor acties gevoerd hebben…

De reactie van Nintendo of America op de vraag om Xenoblade, The Last Story en Pandora’s Tower te lokaliseren was dat ze er geen plannen voor hebben. Nintendo of Europe heeft alle drie de games inmiddels bevestigd en als eerste komt Xenoblade uit op 2 september aanstaande. Bestel de game nu en je krijgt er een rode Classic Controller Pro bij! Om wat meer info te geven over deze games, en ze daarmee ook meer naamsbekendheid te geven volgt hieronder nog een korte beschrijving per game.

Xenoblade Chronicles
Xenoblade is een RPG van Monolith Soft, een studio opgericht door Hirohide Sugiura (Squaresoft) en in bezit van Nintendo. Ze zijn onder andere verantwoordelijk voor de Xenosaga-reeks en Baten Kaitos. Toen ik de game voor het eerst zag dacht ik simpelweg dat het weer een Japanse RPG was zoals er zoveel (teveel soms) zijn. Het trok me nog niet echt. Toen er steeds meer over de game bekend werd, en het inmiddels legendarische Field-fimpje online kwam was ik om. Het design van de locaties en de fantastische soundtrack gaven me kippenvel. Xenoblade was een titel om in de gaten te houden! Na de aankondiging in 2009 was het lang stil rondom de game totdat de game in Japan in de winkels lag. Eén specifieke quote van een Japanse speler zette de hypetrain in de vijfde versnelling: As the best game in their resume to date, and the best rpg on a Nintendo system since Chrono Trigger, Xenoblade stands as a proud example of how great rpgs are made. Na lang wachten bevestigde Nintendo of Europe de game en werd bekend dat we in september ‘al’ aan de slag kunnen in de wondere wereld van Xenoblade.

Pandora’s Tower
Pandora’s Tower is een action adventure waarin de hoofdrolspeler een ketting/zweep als wapen gebruikt. En als gereedschap om bepaalde locaties te bereiken. Niet echt origineel dus, maar de setting is wel interessant. Je bent op zoek naar het vlees van twaalf monsters in twaalf verschillende torens. Dit vlees heb je nodig om een jonge dame te redden van een vervelende ziekte. Dit alles wordt gepresenteerd in, voor Wii, erg mooie beelden met een goede soundtrack. De game lijkt qua gameplay waarschijnlijk op een combinatie van God of War, Castlevania: Lords of Shadow en Zelda. Prima games om inspiratie uit te halen lijkt me! Het is van de drie waarschijnlijk wel de laagst-scorende game, met gemiddeld ‘maar’ een 8 van Famitsu. Desalniettemin heeft het mijn interesse!

The Last Story
The Last Story is een game van de bedenker van Final Fantasy. Dat alleen is al genoeg om de game in het rijtje ‘interessant’ te zetten. The Last Story is dit keer geen turnbased RPG, maar kent realtime gevechten waarbij de camera net achter je hangt. Een beetje zoals in Gears of War, een game die als inspiratie diende voor deze RPG. Grafisch en geluidstechnisch is alles dik in orde en jawel, Uematsu heeft de soundtrack geschreven. Op papier is het wat dat betreft ook net alsof je een real time Final Fantasy-game in je handen hebt. Net als Pandora’s Tower duurt het overigens nog wel tot 2012 voordat we deze game kunnen gaan spelen.

Ik ga alle drie de games sowieso aanschaffen. Naast het feit dat het me alle drie toffe games lijken vind ik gewoon dat Nintendo de steun verdiend heeft. De games zijn namelijk geen grote bekende namen waarvan er miljoenen over de toonbank zullen gaan. Het zijn games die enkel voor een beperkt publiek geschikt zijn. Ondanks alles gaan ze er gewoon voor, en ik dus ook. Doe je mee? Koop de games, voor een beter Europa!

-
2 Responses so far
  1. Marco zei,

    Ik ga een miljoenenbedrijf niet steunen. De zehebben meer geld dan ik :p. Dat ze maar gewoon een goed marketing plan schrijven, net als ieder bedrijf

    Posted on July 17th, 2011 at 11:09

  2. StaanD propJe zei,

    Ben zo benieuwd naar Xenoblade Chronicles. Heb het spel besteld, maar kan het niet spelen. Heb (nog) geen Wii. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat ik dit spel pas op de Wii-U ga spelen. Ik koop hem omdat ik denk dat dit zo’n spel is die ineens uit de schappen verdwijnt en straks moeilijk en of niet leverbaar is. De hoofdprijs betalen voor een 2e hands versie lijkt me dan ook niet echt cool.

    Posted on July 24th, 2011 at 14:10

Add your comment

You must be logged in to post a comment.