Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Dream Trigger 3D

Posted by Roy On August - 7 - 2011

Als je Dream Trigger gaat spelen zie je een game die op het eerste gezicht bekend voorkomt. Het lijkt namelijk op elke kleurrijke shoot ‘m up die je tot nu toe gespeeld hebt. Geometry Wars, Rez, Galaga… Noem ze maar op. Je beweegt je avatar met de circle pad over het scherm en schiet met L of R de vijanden kapot. Dit is echter niet alles. Dream Trigger voegt namelijk een extra dimensie toe, en dan bedoelen we niet de derde grafische dimensie. Nee, Dream Trigger 3D gebruikt dubbele besturing. Naast het circle pad en de schouderknop heb je ook het touchscreen nodig.

De vijanden die je op het bovenste scherm kapot moet schieten zijn namelijk onzichtbaar. Je kunt deze zichtbaar maken door muzikale bommen te droppen op het touchscreen. Als de onzichtbare vijand geraakt wordt door een geluidsgolf wordt deze zichtbaar en kun je ‘m wel neerhalen. En alsof dit allemaal nog niet lastig genoeg is moet je ook letten op je voorraad bommen én je voorraad gewone lasermunitie.

De gecombineerde besturing zorgt voor linkshandige gamers wel voor flink wat aanpassing. Hoewel je de besturing van je avatar naar de ABXY-knoppen kunt zetten, kun je toch het beste gewoon gaan oefenen met de stylus in je rechterhand. De controle over je avatar met de knoppen is simpelweg te laag, je hebt analoge besturing nodig wil je fatsoenlijk vijanden en kogels kunnen ontwijken.

Als linkshandige had ik ook flink wat problemen met de game. Het kostte me een aantal dagen om de besturing onder de knie te krijgen en het eerste level te halen. Het is dat er van me verwacht wordt dat ik genoeg tijd in een game stop voor een review, anders was ik er na een uur al mee gekapt. Ik voelde me motorisch gestoord met de stylus in mijn rechterhand…

Dat ik uiteindelijk toch doorgezet heb zorgde op dag vier voor het behalen van het eerste level. Een onwijs gevoel van euforie was het gevolg en snel ging ik door met een volgende level. Dit level werd daarna in één keer gehaald, zonder een leven te verliezen. De game was in één klap van ‘kut’ naar ‘geweldig’ gegaan.

Nu ik de besturing onder de knie had kon er ook meer genoten worden van de presentatie. Deze is namelijk subliem! Allereerst zijn de graphics beeldschoon! De fantastische combinatie van explosies en talloze kleuren zorgen voor een visueel orgasme. Als je dan ook meeneemt dat er echt diepte gebruikt wordt om de eerder genoemde power-ups beter te zien aankomen is het simpelweg klaar. De funky techno-soundtrack is daarnaast ook erg goed en wordt aangevuld met de typische shmup-geluidjes voor ontploffingen en power-ups.

Tot nu toe is de review redelijk lovend geweest, maar als je het eindcijfer al gezien hebt zie je dat Dream Trigger toch ergens de mist in gaat. Het grootste probleem van de game is dat er niets nieuws komt in de levels. De setting en kleurtjes veranderen, maar de vijanden zien er altijd hetzelfde uit (ook al kun je zelf kiezen of het bloemetjes, sterretjes of vierkantjes worden) en de tactiek is ook altijd hetzelfde. Natuurlijk wordt de game wel steeds iets moeilijker door steeds ingewikkeldere patronen, maar that’s it.

Daarnaast is de levelopbouw heel vervelend. De levels worden gepresenteerd op een grote plattegrond waarbij de levels een kruispunt zijn op de vertakkingen. Een soort stamboom zeg maar. Nu is de vrijheid om te kiezen welk level je speelt wel een pluspunt, maar je kunt hierdoor wel gruwelijk vast komen te zitten. Een level starten kost een bepaald aantal punten en als je niet genoeg punten hebt kun je niet verder. Als je een level gestart hebt dat op dat moment te moeilijk blijkt te zijn, en je hebt geen punten meer, dan kun je nergens heen. Je zult DAT level moeten halen om verder te kunnen. Dit is werkelijk waar ridicuul! In elke andere game kun je altijd nog terug naar eerder behaalde levels om te oefenen of punten te halen, in Dream Trigger 3D niet. Bizar…

Conclusie
Het concept van Dream Trigger 3D is supergaaf en de presentatie is subliem. Als je gek bent van psychedelische kleurtjes, spacende muziekjes en top down shooters moet je de game zeker een keer proberen. Zodra je de game doorhebt zul je genieten! Helaas is er daarna niet echt meer iets te ontdekken. Het concept verliest, hoe gaaf ook, vrij snel haar charme. Tel daarbij op dat je niet vrij van level naar level kunt gaan en je zit met een game die je snel zult laten liggen. Dream Trigger 3D is gaaf, maar piekt veel te vroeg om vervolgens compleet af te zakken. [4]

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.