Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Nintendo d00med?

Posted by Roy On August - 1 - 2011

Het gaat niet goed met Nintendo. De verkopen van Wii zijn zo hard ingekakt dat niemand er nog eentje lijkt te kopen en qua games is het al geruime tijd zo matig dat de laatste topgames nog steeds Super Mario Galaxy 2 (juni 2010) en Donkey Kong Country Returns (oktober 2010) zijn.

Daarnaast is hun nieuwste handheld, Nintendo 3DS, ook langzaamaan een kleine flop aan het worden. De launch begon goed dankzij de altijd trouwe Nintendo fanboys, waaronder ikzelf, maar daarna was het over. Het gebrek aan echte toppers en de hoge prijs zorgen ervoor dat iedereen de kat uit de boom kijkt. Ook hoor je vaak dat men wil wachten op een redesign.

Nintendo heeft zich dus een beetje in hun eigen vingers gesneden, een te hoge prijs, te weinig games, teveel redesigns in het verleden en het algemene idee dat 3D een gimmick is zorgen er voor dat ze voor het eerst in hun bestaan verlies hebben geleden. Dit heeft als gevolg dat de aandelen met 20% kelderden (nadat deze eerder al flink waren gedaald dankzij de wazige Wii U-aankondiging) en oud Nintendo topman Yamauchi $500 miljoen verloor op zijn aandelen. De huidige topman Iwata van Nintendo levert nu 50% van zijn salaris in en krijgt geen bonussen dit jaar.

De grote vraag is echter wat deze ontwikkelingen voor ons als gamer betekenen? Nou, het is eigenlijk gewoon goed nieuws! Een 3DS kost je vanaf 12 augustus nog maar 170 euro, in plaats van 250, en de huidige bezitters krijgen 20 gratis downloadable games. Dat lijkt me een mooi begin.

Daarnaast zal Nintendo zich flink gaan richten op een constante stroom aan goede games. Ze moeten het traditioneel toch van hun eigen first party games hebben. Dit zien we de komende maanden met de releases van Star Fox 64 3D, Super Mario 3D Land en Mario Kart 7. Zelfs voor Wii krijgen we nog een vrij groot aantal potentiƫle toppers met onder andere Kirby, Xenoblade Chronicles en natuurlijk Zelda Skyward Sword.

In de toekomst verwacht ik dat Wii U competitief geprijsd gaat worden en door het verlies van Nintendo en de zware tijden waar ze in zitten is die adviesprijs nu al 100 euro lager dan aanvankelijk de bedoeling was. Misschien gaan ze er nu ook wel voor zorgen dat er weer, zoals het hoort, een Mario bij de launch aanwezig is!

Ik denk dat het uiteindelijk ook allemaal wel weer goed komt met Nintendo. Ze hebben een onwijze bak met geld beschikbaar en kunnen best een keer verlies draaien. Het is echter wel goed geweest dat ze wat rake klappen hebben gehad omdat ze hierdoor weer met beide benen op de grond zijn komen te staan. Ze werden arrogant en dachten dat ze het gemakkelijk hadden. De concurrentie is echter moordend en Nintendo moet een tandje bij schakelen om de ontwikkelingen te kunnen volgen.

Dus ja, het verlies is pijnlijk en de Xbots en SDF-ers lachen misschien hard, maar ik ben stiekem wel blij met de slechte Nintendo-cijfers. Het kan alleen maar beter worden nu en het potentieel is er nog altijd. Met de altijd toffe games van Nintendo gaat de hardware zichzelf ook wel weer verkopen. Yamauchi zei ooit dat de hardware niets meer is dan de box die je koopt om Mario te spelen. En wie wil er nou niet Mario spelen?

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.