Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Nokia X7

Posted by Roy On August - 22 - 2011

De telefoon
Qua specificaties is de telefoon nagenoeg gelijk aan de Nokia C7 en mijn eigen Nokia N8. Dat wil zeggen een 680MHz CPU en 256MB RAM. Het scherm is echter 4″ groot en heeft een resolutie van 360×640 pixels. De camera heeft 8MP fixed focus lens en verder bezit de telefoon alle gangbare opties als bluetooth, USB-on-the-go, wifi, radio, etc.

De telefoon past wat dat betreft helemaal in de huidige lijn Symbian-toestellen van Nokia. Je kiest een N8 voor de camera, de C6-01 als goedkoop alternatief, de E7 als zakentelefoon en de X7 zou het multimedia/entertainment toestel zijn vanwege het grotere scherm en de uitstekende speakers. Deze klinken erg goed en behoren tot de beste speakers die ik gehoord heb op een mobiele telefoon. Het enige dat jammer is, is dat de speakers aan weerszijden aan de onderkant zitten. Als je de telefoon in landscape houdt, zoals je doet met het bekijken van films of het spelen van games, dan zitten de speakers rechts. Het stereo effect vervalt dan. Zonde!

Het design van de X7 is enigszins te vergelijken met die van de N8 vanwege de schuine hoeken, maar dit toestel is dunner, groter en heeft een betere menu-knop. De behuizing is ook dit keer weer van metaal wat betekent dat de telefoon tegen een stootje kan. Het is nog steeds niet verstandig om er mee te gooien natuurlijk, maar je kunt ‘m met een gerust hart een keer laten vallen. De algehele feel van de telefoon is erg goed; hij ligt lekker in de hand.

De software
De X7 was één van de eerste toestellen die standaard met Symbian Anna geleverd werd (note: inmiddels wordt Anna voor alle nieuwe Symbian toestellen uitgerold, afhankelijk van welke provider je hebt is deze wel of niet beschikbaar). Deze versie van Symbian is de beste en snelste Symbian ooit en een hele verbetering ten opzichte van wat we gewend waren van Nokia. Het blijft nog steeds een beetje minder flitsend dan iOS, maar het is een grote stap voorwaarts. Nokia heeft ondertussen bevestigd dat ze met Symbian tot zeker 2016 doorgaan.

Feit blijft dat Symbian achterblijft qua apps. In principe kun je alles doen wat bijvoorbeeld een iPhone of Galaxy S ook kunnen, maar er is minder keus/variatie. De beste apps zijn daarnaast ook nog eens allemaal van Nokia zelf en third party support holt achteruit (tip: check Nokia Betalabs als je een Symbian-telefoon hebt).

De games
Wat betreft games geldt hetzelfde. Naast de talloze mobile games (variërend van Angry Birds tot Fruit Ninja en van Zen Drop tot Doodle Jump) zijn ook de grotere als Assassin’s Creed, Spider-Man, Tetris en Need for Speed Shift te spelen. Helaas is iets als Dead Space of het nieuwere Need for Speed Hot Pursuit niet beschikbaar. Dat is jammer want technisch kan de hele reeks smartphones het aan. De games die op het reviewtoestel meegeleverd werden draaiden allemaal erg soepel en waren goed te besturen voor touchscreen-only games.

Omdat ik zelf een N8 heb, heb ik de performance van de X7 naast die van de N8 gelegd en er is geen verschil. Alle apps, en dus ook alle games, starten in dezelfde snelheid op. Dit ondanks dat de N8 een jaar oud is en bijna ‘vol’ zit met apps, muziek en media. Wat dat betreft hoef je dus geen X7 te kopen. De X7 wint het voor de games vooral op het gebied van de eerder genoemde speakers en het display. Die maken de ervaring iets meer ‘game’.

Conclusie
De X7 is een prima telefoon binnen de huidige Symbian-reeks waarin ook de C7, N8 en E7 vallen. Ze hebben allemaal een andere doelgroep, maar zijn in de basis gelijk. Het grotere scherm en de betere speakers zorgen er voor dat de X7 als entertainment-telefoon zeker geschikt is, al had de resolutie van het scherm wat hoger gekund. Als telefoon voor een gamer is het echter minder geschikt, iOS heeft een veel groter aanbod en dat wordt alleen maar meer. Ook is er natuurlijk een echte game-telefoon in de vorm van Xperia Play die knoppen en PlayStation-support heeft. Eigenlijk alleen aan te raden voor fans van Nokia en/of Symbian die een degelijke telefoon zoeken en veel video’s kijken en muziek luisteren op hun telefoon.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.