Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Bioshock Rapture

Posted by Roy On October - 18 - 2011

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft Andrew Ryan, een succesvol zakenman, het helemaal gehad met de wereld. Belastingen, het gevaar van een nucleaire oorlog en veel te veel regels brengen hem op het idee om een nieuwe stad te gaan bouwen. Ver weg van de bestaande wereld. In Rapture, dat op de bodem van de Atlantische Oceaan zou moeten komen te liggen, is iedereen ├ęcht vrij.

Samen met zijn rechterhand Bill McDonagh, een loodgieter die hij leert kennen als Ryan last heeft van een lekkage in zijn appartement in New York, bouwt hij Rapture op de bodem van de zee. Bill wordt in Bioshock Rapture gepresenteerd als hoofdpersoon en je leert op die manier Ryan, Rapture en alle anderen kennen vanuit zijn visie.

Bill is een heel eerlijke man en hij gelooft heilig in de visie van Ryan, ook als dat problemen op gaat leveren voor Ryan. Deze krijgt namelijk hevige concurrentie van Frank Fontaine, een ondernemer die goud geld ziet in Rapture. Hij begint met het binnensmokkelen van goederen maar groeit uit tot de grote vijand van Ryan. Vanaf het moment dat de competitie tussen Fontaine en Ryan start, komt het verhaal goed op gang. Ontevreden inwoners, plasmids, Little Sisters, Big Daddies en Sophia en Eleanor Lamb zijn zomaar een aantal onderwerpen die aan bod komen in het boek.

Bioshock Rapture is wat dat betreft ook heel volledig aangezien alles dat ik me kon herinneren van de games aan bod komt. Van de ontwikkeling van plasmids tot de relatie tussen Big Daddy en Little Sister. Daarnaast komen ook de eerste aanwijzingen voor de eindes van beide games aan bod. Het is dus wel belangrijk dat je eerst de games speelt, en dan pas het boek gaat lezen.

De hoofdstukken zijn allemaal vrij kort en er zitten soms flinke sprongen in de tijd in verwerkt. Hierdoor lijkt het in eerste instantie wat chaotisch, maar eigenlijk verduidelijkt het enkel het verhaal. Door niet interessante periodes te skippen blijft het verhaal boeiend en gevarieerd.

Bioshock Rapture is een fascinerend boek dat de sfeer en setting van de games goed overneemt. Het aantal personages in het verhaal is vrij groot, en je zult in het begin je aandacht er zeker bij moeten houden. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het lekker wegleest en niet langdradig wordt. Het boek is simpel geschreven, maar is waarschijnlijk wel enigszins verwarrend voor mensen die de games niet gespeeld hebben. Ben je echter fan van de games, dan zal je Bioshock Rapture geboeid zitten lezen en zodra je het boek uit hebt kom je tot de conclusie dat je de game nogmaals moet spelen.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.