Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Museumnacht Delft

Posted by Roy On November - 3 - 2011

Ik ben in september bij de Museumnacht in Den Haag geweest en toen ik hoorde dat Delft er ook eentje had gingen we ook daar maar heen. Er waren niet superveel musea die ik wilde bezoeken, maar we kwamen toch op vier lokaties: Science Center (TU Delft), Leger Museum, Prinsenhof en het Vermeer Centrum.

Omdat het Science Center wat achteraf ligt zijn we daar als eerste heen gefietst. De eerste hal had een aantal grote opstellingen die lieten zien waar de TU zoal mee bezig is. Uiteraard stonden er een Nuna zonne-auto en een waterstof-kwart, maar ook een grote bak met water (om de boegen van een schip te vergelijken op de impact bij golven) en een balletjesmachine. Zowel de bak met water als de balletjesmachine waren erg leuke doe-opstellingen. Aan het einde van de vrij kleine hal bleek dat er nog veel meer kamers waren waar je allerlei dingen kon doen. Zo hebben we blokkenpuzzels opgelost, een FPS-co-op game gespeeld, gevoetbald en met robots gespeeld. De voetbalopstelling was extreem gaaf! Een soort next-gen Ezelen!

Boven het Science Center was het mineralenmuseum ook open, maar buiten het Triceratops-hoofd was er niet veel boeiends te zien aan die steentjes die daar liggen. We zijn daarom daarna naar het Leger Museum gegaan. Hier was een vuurshow met drie mannetjes die met vuur liepen te zwaaien, best leuk, maar niet spectaculair. Ook het sniper-schieten was teleurstellend omdat de geweren het gewoon niet deden. Het Leger Museum had echter wel enorm veel andere toffe dingen: tanks, zwaarden, pistolen en een tentoonstelling over de 80-jarige oorlog. Hier vermaak je je wel een flinke tijd!

Na het Leger Museum was het tijd voor het Prinsenhof aan de andere kant van het centrum. We kwamen onderweg nog langs de rondvaart, maar die zat vol en de volgende vertrok op een vervelende tijd. Dat is misschien iets voor volgend jaar. Het Prinsenhof is niet heel erg boeiend aangezien het niet echt iets nieuws vertelt over de 80-jarige Oorlog, maar de kogelgaten in de muur op de plek waar Willem van Oranje is neergeschoten had ik nog nooit gezien. Nu dus wel. Dus…

De afsluiter van de avond was het Vermeer Centrum. Hier wordt het hele leven van Vermeer van alle kanten bekeken, zonder ook maar één officieel schilderij te hebben. Ze hebben enkel afbeeldingen van de schilderijen. Een beetje jammer, maar het geeft toch wel een goed beeld. Zo komt de lichtinval bij Vermeer vrijwel altijd van links en staan de vrouwen altijd op eenzelfde manier op de schilderijen. Ik vond het maar een tegenvallen eigenlijk! Het lijkt allemaal een beetje copy/paste werk op die manier.

De Museumnacht in Delft was zeer geslaagd, maar ik vraag me af of het een tweede keer ook leuk is. Er moeten wel flink wat lokaties bijkomen denk ik wil ik weer gaan, ondanks dat ik die rondvaart wel nog wil doen. Topper van de avond was het voetballen, gevolgd door het Leger Museum.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.