Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Kirby’s Adventure Wii

Posted by Roy On December - 19 - 2011

Als het ruimteschip van Magolor, de Lor Starcutter, neerstort breken er vijf stukken af. Magolor roept de hulp in van Kirby om deze stukken terug te vinden zodat de Lor weer werkt. Elk van de stukken ligt in een uithoek van de planeet Popstar en dat betekent dat Kirby in vijf verschillende gebieden op zoek gaat.

De omgevingen zijn allemaal erg divers en zoals gebruikelijk in een platformer kom je onder andere in een bosrijke omgeving, zijn er levels onder de grond en zul je moeten gaan zwemmen. De graphics zijn enorm schattig en gebruiken een, om mijn collega SuperFruitig te quoten, “kleurenpallet waarbij het tandglazuur je van de tanden springt”. Dit past overigens prima bij Kirby en het ziet er schitterend uit, ook op een 40″ HDTV. Het is bizar om te zien dat Nintendo en HAL dit voor elkaar hebben gekregen.

Zoals in de intro al vermeld is, is Kirby’s Adventure Wii een terugkeer naar de roots van Kirby. Je speelt dus een 2D-platformer waarbij het belangrijkste wapen je eetlust is. In plaats van dat je op het hoofd van je vijand springt slurp je deze op. Vervolgens kun je hem weer uitspuwen als wapen, of doorslikken om zijn krachten over te nemen. Sommige vijanden zorgen er bijvoorbeeld voor dat je een zwaard in je handen krijgt, of vuurballen kunt gooien. Deze wapens helpen je in je strijd tegen het kwaad, voor zover de schattige wezens echt kwaadaardig zijn natuurlijk. In gevecht met een eindbaas komen de wapens het best van pas overigens, zonder zijn ze lastig te verslaan omdat ze te groot zijn om op te eten en er verder weinig te slikken is.

Kirby The Destroyer
Op sommige punten in de game zitten speciale vijanden die zorgen voor speciale powerups. In plaats van een normaal zwaard krijg je dan bijvoorbeeld een enorm hakmes dat het halve scherm inneemt als je er mee slaat. Alle vijanden en breekbare blokken gaan kapot en er opent zich een heel nieuw pad. De enorme wapens zien er tof uit als je ze gebruikt, maar voelen een beetje overpowered aan. Kirby’s avontuur is namelijk helemaal geen moeilijke game, het is zelfs een veel te gemakkelijke game.

Je wordt totaal niet uitgedaagd om je best te doen want tot ver in de derde wereld is het met je ogen dicht uit te spelen. Af en toe raak je wat health kwijt omdat je uit automatisme op een vijand springt (dank je Mario) maar verder zul je niet tot nauwelijks sterven. Het enige waarvoor je je best moet doen is het zoeken van alle collectibles, die zie je niet altijd in je eerste speelronde. Een tweede speelronde is echter niet aantrekkelijk omdat alles zo gemakkelijk is. Zodra je de game uitgespeeld hebt, als je zover door blijft spelen, ben je er wel helemaal klaar mee. Ik bereikte dat punt aan het eind van de derde wereld.

Een mindere singleplayer hoeft overigens nog niet te betekenen dat de game matig is. Kijk maar naar de Call of Duty-serie die elk jaar kritiek krijgt op de korte singleplayer maar goed boert op het gebied van multiplayer. Nintendo hoopt dat met Kirby’s Adventure ook enigszins te bereiken en heeft er een drop-in-drop-out co-op ingestopt die met maximaal vier man te spelen is. Naast Kirby krijg je dan King Dedede, Meta Knight en Waddle Dee, elk met hun eigen specifieke mogelijkheden.

Het is in co-op de bedoeling dat je goed samenwerkt zodat Kirby bijvoorbeeld een sleutel kan dragen terwijl de rest met de vijanden afrekent. Dit gaat echter nooit gebeuren aangezien iedereen een beetje als een debiel over het scherm rondrent en vooral elkaar het level zuur maakt. Dit was ook al het geval in New Mario Wii en Little Big Planet en ik blijf dus bij mijn standpunt dat co-op in een platformgame niet werkt. Onnodig dus als je het mij vraagt, je kunt beter Mario & Sonic op de Olympische Spelen of Mario Kart Wii gaan spelen als er mensen op bezoek zijn.

Conclusie
Ik ben een beetje teleurgesteld in Kirby’s Adventure Wii. Hoewel de game erg goed is uitgewerkt met fantastische graphics, vrolijke deuntjes, goede besturing en toffe powerups is het simpelweg niet uitdagend genoeg. Hierdoor verlies je vrij snel je interesse en de wil om de game uit te gaan spelen. Op Wii zijn toffere platformgames te spelen met New Mario en Donkey Kong Country.

De co-op voegt daarnaast ook niets toe. Het is meer een chaotische bende dan een nuttige toevoeging. De hele co-op-hype in platformers mag sowieso wel verdwijnen trouwens, maar daar zal ik Kirby niet expliciet op afrekenen. De game is niet echt een aanrader en Kirby-fans kunnen beter het sublieme Mass Attack gaan spelen.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.