Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Nokia Lumia 800

Posted by Roy On January - 1 - 2012

Windows Phone
Jarenlang was Nokia de nummer één op het gebied van mobiele telefoons. De laatste jaren trad echter de wet van de remmende voorsprong in en iOS en Android gingen het besturingssysteem van Nokia voorbij. Symbian bleef achter en ondanks een redelijke nieuwe versie van Symbian (inmiddels aangekomen bij Symbian Belle) was het te laat. Baas Elop besloot daarom dat Nokia voortaan Windows Phone ging gebruiken voor hun high-end smartphones en de Lumia 800 is het eerste kindje van deze samenwerking.

Na de vorige versie van Windows Phone is deze nu helemaal opnieuw opgebouwd en de interface heeft een compleet nieuw uiterlijk gekregen. Weg zijn de standaard icoontjes die je in elk ander mobiel OS ziet. Windows Phone kent interactieve blokken die nog het meest weghebben van een kruising tussen de standaard icoontjes en de widgets zoals je die ziet bij bijvoorbeeld Android en Symbian. Microsoft gebruikt dit uiterlijk, de zogenaamde Metro Interface, tegenwoordig ook op hun Xbox 360. Tevens zal Windows 8, welke volgend jaar uitkomt, er ook zo uit te zien.

Zodra je de applicaties in gaat zie je het echte verschil met de concurrentie. Weg is het klikken op opties waarbij je steeds dieper gaat. In Windows Phone zit alles naast elkaar en hoef je nooit terug naar het ‘beginscherm’ van de betreffende app, alles zit op hetzelfde niveau. Hoe dat werkt kun je vrij goed zien in het promofilmpje dat Nokia gemaakt heeft om de muziekfeatures te tonen.

De telefoon
Zoals je mag verwachten van Nokia kent de Lumia een degelijk design. Het toestel ligt goed in de hand en voelt heel stevig aan. Geen goedkoop of krakend plastic zoals bij sommige andere smartphones. Ook het scherm komt niet over alsof het in duizend stukjes barst als je de telefoon een keer laat vallen.

Er zitten vier knoppen op een Lumia, twee volume/zoom-knoppen, een powerknop en een dedicated camera-knop. Onderaan het scherm zitten daarnaast nog eens drie vaste touchtoetsen: terug, menu en zoeken. Terug en menu gebruik je het meest, maar zoeken heb ik slechts één keer gebruikt, om te testen. Het is een beetje een onnodige feature, maar wordt door Microsoft gepusht om Bing aan de man te brengen volgens mij.

Qua aansluitingen heb je een audio-out voor je koptelefoon en een mini-USB aansluiting waarmee je tevens de telefoon kunt opladen. Naast de USB-aansluiting zit de gleuf voor een micro-SIM en beide zitten netjes achter twee stevige klepjes verborgen. De speaker zit aan de onderkant en geeft prima geluid, al is het niet de beste speaker die Nokia gemaakt heeft.

Een veel gehoorde klacht op internet betreft de batterij en hoe de software hier mee omgaat. Er schijnt een bug te zijn waardoor de telefoon niet goed kan aangeven hoe vol de batterij is. Nokia heeft inmiddels een oplossing aangekondigd door middel van een update die in januari komt. Van de problemen heb ik zelf overigens niets gemerkt, de telefoon ging ruim een dag mee met vol gebruik (WiFi, games, muziek) en is wat dat betreft vergelijkbaar met andere smartphones.

De 8MP camera heeft een Carl Zeiss-lens en maakt prima foto’s voor een smartphone. Het komt niet in de buurt van de fantastische Nokia N8, die na ruim een jaar nog steeds heer en meester is op het gebied van telefooncamera’s, maar kan gewoon mee met de kwaliteit van een iPhone 4S of Galaxy S.

Apps
De orientatie van het menu is op de telefoon verticaal, voor vrijwel alles. Als je een Windows Phone dus een kwartslag draait, draait het menu niet mee. Dit is even vreemd in het begin, maar went vrij snel. Sommige features en apps, zoals de webbrowser, het kijken van films en games, zijn wel in landscape-mode uiteraard.

Het eerste dat mij opviel was dat alles ontzettend soepel loopt. Elke app is in luttele seconden opgestart en zelfs de lijst me geïnstalleerde apps blijft vlot verschijnen als je tientallen apps hebt staan. Multitasking wordt ondersteunt en de apps worden allemaal op pauze gezet als je iets anders gaat doen. Dit betekent dat ze nagenoeg geen resources gebruiken en je telefoon dus altijd soepel draait.

Op dit moment loopt Windows Phone nog iets achter op de concurrentie wat betreft de beschikbaarheid van apps. Wordfeud is er bijvoorbeeld nog niet, al wordt daar wel aan gewerkt. Dit geldt voor meer populaire apps die je op iOS en Android hebt. De meest gebruikte apps als Whatsapp, Teletekst, Flickr, Facebook en Twitter zijn er echter wel gewoon. De beschikbaarheid van apps gaat bovendien heel hard omhoog en zowel Microsoft als Nokia zijn druk bezig om hieraan te werken. Het zou mooi zijn als Nokia Beta Labs zich in gaat zetten voor Windows Phone. Daar komen echt toffe apps vandaan namelijk.

Xbox-integratie
Voor gamers is Windows Phone reuze interessant aangezien het een volledige integratie met Xbox Live kent. Als je een gebruiker aanmaakt op je telefoon en je voert je Windows Live-account in, dan verschijnt niet alleen je Hotmail-account direct als blokje op het startscherm, maar je Xbox Live-account zit er meteen bij. Je kunt nu op je telefoon spelen met je avatar, achievements bekijken, berichten versturen en met de Companion-app kun je zelfs je Xbox besturen.

Een flink aantal van de games dat beschikbaar is heeft achievements, ook de gratis games als mijnenveger. Enkele populaire titels die op dit moment te spelen zijn, zijn geoDefense, Angry Birds, Tentacles, Kinectimals en Plants vs Zombies. Allemaal komen ze mooi in het Xbox Live-menu te staan. Net als voor de gewone apps geldt ook hier dat er nog niet echt superveel exclusiefs te spelen is, maar dat komt allemaal nog wel. Zeker door de integratie met Xbox Live is er ontzettend veel potentie aanwezig om van het Windows Phone-platform een succesvol game-apparaat te maken. Het is ook tevens de reden dat Microsoft nooit met een losse handheld is gekomen zoals Sony en Nintendo dat wel deden.

Conclusie
De Nokia Lumia 800 is een heel toffe telefoon. Het toont hoe goed Windows Phone is, kent een strak design en in principe zitten alle standaardzaken wel ingebakken in het apparaatje. Het OS is lekker vernieuwend en een prima alternatief voor iOS en Android. Daarnaast krijg je de bouwkwaliteit die je van Nokia gewend bent.

Er is uiteraard nog veel ruimte voor verbetering, zowel hardwaretechnisch als softwarematig. Nokia moet in 2012 bijvoorbeeld komen met de spirituele opvolger van de N8 zodat er weer echt een toptoestel beschikbaar is die stikt van de functies (zoals een FM transmitter, gyroscope, betere camera en NFC). Windows Phone moet daarnaast groeien zodat het ook op gebied van apps kan concurreren met iOS en Android. Beide zijn een kwestie van tijd, en met een Lumia kun je alvast kennismaken met de toekomst.

Deze review verscheen op 25-12-2011 op FOK!games.

-

Add your comment

You must be logged in to post a comment.