Roy-O-Rama

Videogames… en meer!

Collector’s Edition

Posted by Roy On February - 3 - 2012

Ik heb met mezelf de afspraak gemaakt dat ik weinig games koop op de dag van release. Een paar maanden later kosten de games vaak nog maar de helft van hun oorspronkelijke verkoopprijs wat me veel geld bespaart. Er zijn echter wel een paar uitzonderingen, met name als een game verschijnt in een mooie collector’s edition.

Op dit moment heb ik bijvoorbeeld de collector’s edition van Final Fantasy XIII-2 in pre-order staan. Met deze versie van de game krijg ik de game, een selectie van de soundtrack, een art-book, wat postkaarten en een lenticulaire poster. Met een prijs van 38 pond (dank je Amazon) ook nog eens erg goedkoop. Een andere collector’s edition die al in bestelling staat is The Last Story. Hier krijg je de game, een steelcase, soundtrack-selectie en een artbook. Net als bij Final Fantasy XIII-2 dus eigenlijk vrij standaard, maar ook hier hangt weer het lage prijskaartje van 38 pond aan. Voor dat geld haal ik graag de luxere versie van een game.

Een betere collector’s edition is die van The Witcher 2 – Enhanced Edition voor Xbox 360. Deze verschijnt later dit jaar, op 17 april om precies te zijn. Deze zogenaamde Dark Edition omvat naast de game ook een guide, artbook van 200 pagina’s , making off-dvd, wereldkaart, soundtrack, amulet en stickers. Het grote verschil is hier dat het artbook een volwaardig A4-formaat heeft, in tegenstelling tot de twee eerder genoemde games die het bij A5 houden. De Dark Edition is wel een stuk duurder en minder goed verkrijgbaar. De adviesprijs staat op 80 euro en Amazon gaat ‘m zeer waarschijnlijk niet verkopen aangezien het lijkt alsof GAME hem exclusief verkoopt in Engeland. Dat wordt dus waarschijnlijk een bestelling via Nedgame of Gamemania.

Een collector’s of limited edition is overigens niet altijd de moeite waard. Zo kreeg je bij de limited edition van Need for Speed: Hot Pursuit enkel wat extra auto’s. Geen soundtrack, artbook of andere toffe spulletjes. Dat is dus een beetje matig. Dit geldt voor alle games waarbij de makers doen alsof een in-game item zo speciaal is. Of wat dacht je van de speciale edities van Bioshock 2? Van die game werden drie versies uitgebracht. Naast de normale versie kon je kiezen voor een Rapture Edition die geleverd werd met mini artbook of de collector’s edition. Die laatste is zeker de moeite waard aangezien je de soundtrack op LP kreeg naast wat posters en een volwaardig artbook, maar was zo veel geproduceerd door de uitgever dat je dat ding op een gegeven moment voor twee tientjes thuis kon laten bezorgen (wat ik overigens wel gedaan heb…). Dat is dus ook niet de bedoeling want het moet wel speciaal blijven.

Andere collector’s editions van games die ik waardeer zijn onder andere die van Fable 3 en Fallout New Vegas. Beide worden geleverd met unieke dingen die passen binnen het thema van de game. Fable 3 werd bijvoorbeeld geleverd in een verpakking die lijkt op een oud boek en New Vegas kreeg fiches, een spel kaarten en een comic met het verhaal dat vooraf ging aan de game. Deze edities zijn op dit moment ook nauwelijks meer te koop en zo hoort het!

Al die speciale edities van games lijken wel iets van de laatste jaren. Ik kan me geen speciale uitgaven herinneren van generaties voor deze, op een enkele gouden Zelda-cartridge of steelcase na. Veel gamers zien het waarschijnlijk ook als geldklopperij aangezien de game er zelf verder niet beter van wordt. Toch vind ik dit een veel betere manier om gamers over te halen om een game direct op launch, en nieuw, te kopen dan bijvoorbeeld een online pass!

Oh, en mocht iemand nog de collector’s edition van Fallout 3 hebben (met lunchbox en bobble head), stuur mij dan even een PM. Ik ben namelijk bijna jarig en wil die graag hebben!

-
1 Response so far
  1. StaanD propJe zei,

    Deel je mening zo. Veel mensen denken dat het veel geld kost, maar meestal ben ik of goedkoper, of maar iets duurder uit. In het geval van The Witcher 2 misschien inderdaad 15 a 20 Euro duurder, maar dan heb je wel wat! (A4 art FTW)

    Meeste LE/CE’s die ik heb gekocht zijn nette launch prijzen, aanbiedingen of zelfs diefstal (Amazon). Ben gek op deze versie en geniet zo nog meer van mijn hobby. De meeste mensen trekken er een celofaantje af,… maar ik zie het unboxen zelf al als ontspanning en gamen.

    Neem Mass Effect bv. Ik heb de epische CE (N7 edition) voor maar 62 Euro (epische pre-order Bol.com). Inmiddels is die prijs 90 Euro geloof ik. Dat is toch leuk :) Ja, de een rent naar Bart Smit en haal voor 60 Euro een game met vingerafdrukken. Ik laat een CE versie van die game voor 2 Euro meer bezorgen door TNT en mag echt gaan unboxen!

    Posted on February 3rd, 2012 at 10:01

Add your comment

You must be logged in to post a comment.